Как се прави дървена конструкция за покрив?

Публикувано на 13/11/2018 от Павлина Георгиева | Последна редакция на 17/12/2018 | Видяно 56 405 пъти

Съществуването на който и да било покрив е немислимо без неговото основно скеле. Изключително важно е то да бъде изработено с необходимите прецизност и професионализъм, така че да се получи един стабилен резултат накрая. Вероятно досега не сте се замисляли как се прави дървена конструкция за покрив например. Затова в настоящата публикация ще се опитаме малко да открехнем завесата в тази посока. Това ще стане възможно с помощта на нашите приятели от затвърдилия се като ценен съветник в областта на домашните ремонти форум Направи сам. Ако пък имате нужда от надеждни специалисти за практическата реализация на покривната ви конструкция, ще ги откриете бързо и лесно в MaistorPlus, като изпратите заявка напълно безплатно.

Виж още: За какво трябва да внимаваме при покупка на жилище?


Какво представлява покривната конструкция?

За да сме улеснени в разбирането как се прави дървена или друга конструкция за покрив, е добре преди това да сме наясно какво представлява тя. Най-общо казано това е скелетът или още кофражът на покрива. В повечето случаи, особено при българските домове, се изработва от дърво, макар и да го има и в метален вариант. Тук ще разгледаме дървената, която се състои от:

  • Стълбове, известни също като “попове”. Стандартната им големина е 12/12 или 14/14;
  • Ферми. Наричат се още основни биндерни греди. Поставят се перпендикулярно на зидовете, които са носещи, при по-скъсената страна на съответната постройка;
  • Столици, които са подразделени на билна, средна и подложна;
  • Мекази или така наречените наклонени подпори;
  • Дебели дъски, чието предназначение е да обхващат двустранно други елементи от конструкцията. Наричат се клещи и свързват стълбовете и ребрата на покривния кофраж.

Вижте още: Нуждае ли се покривът ви от ремонт?


Как се изчисляват дървените покривни конструкции?

Неизменна част от разбирането как се прави дървена конструкция за покрив е коректното предварително изчисляване. За разлика от сладкарството, където излишно се преекспонира със стриктното спазване на рецепти, при строителството нещата стоят по коренно различен начин. Тук вече точните измервания и тяхното следване са жизненоважни и са предпоставка за стабилността на цялата сграда. Това важи в пълна сила при направата на покривите.

Погрешно извършените предварителни измервания могат да доведат до фатални последствия. И сами можете да се досетите, че е абсолютно недопустимо да се определят “на око” размерите и тежината на носещите греди например. Затова обръщаме специално внимание на изчисляването на дървените покривни конструкции.

Регистрираният във форум Направи сам специалист crez, предоставя ценна информация по темата. От дискусията, която е публикувал, ще разберете какви мерки и пропорции следва да се съобразят при реализирането на различни видове покриви. За още по-голямо улеснение е споделил източник с калкулатори за изчисляване на участващите в строителния процес материали и смеси.


Изграждане на дървени покривни конструкции в 4 основни стъпки

Обикновено дървените покривни конструкции се прилагат при направата на скатни покриви. Основните стъпки, през които преминава изграждането им са следните:

  1. Монтиране на двете крайни ферми. Те се поставят при фронталната и противоположната ѝ (задна) част на сградата. След това се взема дълга, права летва, чиито краища попадат при върховете на фермите. Именно тя е върхът, при който двата ската на покрива се срещат.
  2. Поставяне на временни скоби. Те представляват плоски правоъгълни дъски, а самото им закрепване можете да видите на снимката горе вдясно. Тази стъпка е необходима, преди да се премине към добавянето на вътрешните ферми и последващата го обшивка.
  3. Инсталиране на стандартните ферми. В случая говорим за тези, които се намират между двете крайни. Разстоянието между тях зависи от предварително изготвения за покрива план. Поредността на поставянето им е от задната към предната част на сградата.
  4. Полагане на дъсчено покритие. На този етап от направата на конструкцията се преминава, когато фермите са окончателно закрепени и подравнени. Дървените панели на всеки ред се поставят шахматно спрямо предходния. След тях идва ред на хидроизолационните материали.


Предпочитате професионално решение за покривната си конструкция?

Колкото и да е добро желанието ни в рамките на една публикация да ви научим как се прави дървена конструкция за покрив, сме наясно, че няма как да ви превърнем в експерти. Ако нямате опит в подобни строителни дейности, най-удачното решение е да се обърнете към опитни професионалисти за градеж и ремонт на покривни конструкции, каквито ще откриете в платформата на MaistorPlus. Заявете своя проект още днес, напълно безплатно и без обвързване. Това ще ви даде възможност да сравните оферти и да изберете най-подходящата за вас. Директно в профила си ще можете да видите подробна информация за всеки от отзовалите се специалисти, да съпоставите репутациите им и оставени за тях отзиви от клиенти. След изпълнение на възложената от вас задача споделяте и своята оценка в сайта.


Тагове:

Покрив

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Румен Насев VIP
Мазилки, София
Бисер Иванов
Цялостен ремонт, София
35 извършени проекта
Асен Асенов VIP
Кърти, чисти, извозва, София
13 извършени проекта
Атанас Иванов
Цялостен ремонт, София
27 извършени проекта
Сашо Атанасов
Плочки и теракот, София
32 извършени проекта
ИРИС БИЛД ИНЖЕНЕРИНГ ЕООД
Покривни услуги, София
33 извършени проекта