Как се прави дървена конструкция за покрив?

Публикувано на 13/11/2018 от Павлина Георгиева | Последна редакция на 17/12/2018 | Видяно 14 965 пъти

Съществуването на който и да било покрив е немислимо без неговото основно скеле. Изключително важно е то да бъде изработено с необходимите прецизност и професионализъм, така че да се получи един стабилен резултат накрая. Вероятно досега не сте се замисляли как се прави дървена конструкция за покрив например. Затова в настоящата публикация ще се опитаме малко да открехнем завесата в тази посока. Това ще стане възможно с помощта на нашите приятели от затвърдилия се като ценен съветник в областта на домашните ремонти форум Направи сам. Ако пък имате нужда от надеждни специалисти за практическата реализация на покривната ви конструкция, ще ги откриете бързо и лесно в MaistorPlus, като изпратите заявка напълно безплатно.


Какво представлява покривната конструкция?

За да сме улеснени в разбирането как се прави дървена или друга конструкция за покрив, е добре преди това да сме наясно какво представлява тя. Най-общо казано това е скелетът или още кофражът на покрива. В повечето случаи, особено при българските домове, се изработва от дърво, макар и да го има и в метален вариант. Тук ще разгледаме дървената, която се състои от:

  • Стълбове, известни също като “попове”. Стандартната им големина е 12/12 или 14/14;
  • Ферми. Наричат се още основни биндерни греди. Поставят се перпендикулярно на зидовете, които са носещи, при по-скъсената страна на съответната постройка;
  • Столици, които са подразделени на билна, средна и подложна;
  • Мекази или така наречените наклонени подпори;
  • Дебели дъски, чието предназначение е да обхващат двустранно други елементи от конструкцията. Наричат се клещи и свързват стълбовете и ребрата на покривния кофраж.

Вижте още: Нуждае ли се покривът ви от ремонт?


Как се изчисляват дървените покривни конструкции?

Неизменна част от разбирането как се прави дървена конструкция за покрив е коректното предварително изчисляване. За разлика от сладкарството, където излишно се преекспонира със стриктното спазване на рецепти, при строителството нещата стоят по коренно различен начин. Тук вече точните измервания и тяхното следване са жизненоважни и са предпоставка за стабилността на цялата сграда. Това важи в пълна сила при направата на покривите.

Погрешно извършените предварителни измервания могат да доведат до фатални последствия. И сами можете да се досетите, че е абсолютно недопустимо да се определят “на око” размерите и тежината на носещите греди например. Затова обръщаме специално внимание на изчисляването на дървените покривни конструкции.

Регистрираният във форум Направи сам специалист crez, предоставя ценна информация по темата. От дискусията, която е публикувал, ще разберете какви мерки и пропорции следва да се съобразят при реализирането на различни видове покриви. За още по-голямо улеснение е споделил източник с калкулатори за изчисляване на участващите в строителния процес материали и смеси.


Изграждане на дървени покривни конструкции в 4 основни стъпки

Обикновено дървените покривни конструкции се прилагат при направата на скатни покриви. Основните стъпки, през които преминава изграждането им са следните:

  1. Монтиране на двете крайни ферми. Те се поставят при фронталната и противоположната ѝ (задна) част на сградата. След това се взема дълга, права летва, чиито краища попадат при върховете на фермите. Именно тя е върхът, при който двата ската на покрива се срещат.
  2. Поставяне на временни скоби. Те представляват плоски правоъгълни дъски, а самото им закрепване можете да видите на снимката горе вдясно. Тази стъпка е необходима, преди да се премине към добавянето на вътрешните ферми и последващата го обшивка.
  3. Инсталиране на стандартните ферми. В случая говорим за тези, които се намират между двете крайни. Разстоянието между тях зависи от предварително изготвения за покрива план. Поредността на поставянето им е от задната към предната част на сградата.
  4. Полагане на дъсчено покритие. На този етап от направата на конструкцията се преминава, когато фермите са окончателно закрепени и подравнени. Дървените панели на всеки ред се поставят шахматно спрямо предходния. След тях идва ред на хидроизолационните материали.


Предпочитате професионално решение за покривната си конструкция?

Колкото и да е добро желанието ни в рамките на една публикация да ви научим как се прави дървена конструкция за покрив, сме наясно, че няма как да ви превърнем в експерти. Ако нямате опит в подобни строителни дейности, най-удачното решение е да се обърнете към опитни професионалисти за градеж и ремонт на покривни конструкции, каквито ще откриете в платформата на MaistorPlus. Заявете своя проект още днес, напълно безплатно и без обвързване. Това ще ви даде възможност да сравните оферти и да изберете най-подходящата за вас. Директно в профила си ще можете да видите подробна информация за всеки от отзовалите се специалисти, да съпоставите репутациите им и оставени за тях отзиви от клиенти. След изпълнение на възложената от вас задача споделяте и своята оценка в сайта.


Тагове:

Покрив

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Арсо Строй ЕООД VIP
Покривни услуги, София
7 извършени проекта
П-СТРОЙ ЕООД
Строителство на сгради, Пазарджик
Иво - вътр.ремонти VIP
Сухо строителство, София
37 извършени проекта
БГ СТРОЙ КОМПЛЕКТ ЕООД
Строителство на сгради, Божурище
Rubin69
Дограма и остъкляване, Бургас
ROSMAN
Боядисване и декорация, София
2 извършени проекта