Преобразете стария си шкаф бързо и лесно в 4 лесни стъпки!

Публикувано на 22/04/2020 от Катерина Костадинова | Последна редакция на 22/04/2020 | Видяно 4 226 пъти

Ако имате стара мебел - било то шкаф, гардероб или маса, лесно бихте могли да я реставрирате и да вдъхнете нов живот в нея. Полезни трикове, които да приложите, за да получите добри резултати, са шкуренето, почистването и третираненето със специален лак, който да запечата и стилизира дизайна. Друг ефективен вариант е този, който предстои да ви покажем в настоящата статия. Той представлява лесен автентичен рисунък, който можете сами да направите. Достатъчно е да следвате стъпките, които предстои да прочетете в следващите редове. В случай че нямате време за подобни дейности - винаги можете да разчитате на креативните мебелни специалисти, регистрирани в нашия сайт.  


Необходими материали и Стъпка 1

Ето материалите, които ще са ви необходими, за да превърнете стария си шкаф в очарователно допълнение за интериора:

 • Предпазни ръкавици;
 • Гъба за почистване и ако е необходимо - шкурка за изглаждане на повърхността;
 • Тиксо (за предпочитане цветно);
 • Макетно ножче;
 • Нивелир (по желание)
 • Подходяща боя - в зависимост от повърхността и материала, от който е изработена избраната мебел, в случая - боя за дърво.

След като осигурите всичко нужно за проекта си, е време да пристъпите към изпълнението на Стъпка 1: Подгответе шкафа, като го почистите внимателни от прахови частици. Използвайте гъба, като минете повърхността с нея няколко пъти, и завършете с антистатична кърпа.


Стъпка 2 - разчертаване и облепване

Стъпка 2: След подготовката на шкафа е време да изберете геометричните фигури, които да бъдат негова украса. Можете да използвате готови шаблонни схеми или сами да си проектирате такава.  

 • При необходимост - разчертайте избраната схема с добре подострен мек молив.
 • Следете с нивелир дали получените форми са равни. Използвайте също рулетка и линия като помощни средства в разчертаването.
 • Следва облепването с цветно тиксо. Правете големи ленти, които да нарежете в последствие (след залепянето) с помощта на макетно ножче. Внимавайте само да не нараните повърхността на шкафа. Направете последно замерване с нивелир. Уверете се, че всичко е симетрично, като погледнете получената схема от разстояние. 

Вижте още: 6 икономични идеи за освежаване на старите мебели, които да изпробвате още този уикенд


Стъпка 3 - боя и по лак по желание

Стъпка 4: На този етап ще придадете цвят на старата си мебел. Ето какво е нужно да направите:

 • С помощта на тънка четка, парче плат или гъбка, минете внимателно по очертанията на тиксото. Изберете сами къде по формите на схемата искате да боядисате и къде да оставите натуралния цвят. Изпълнете това действие още един-два пъти, ако сметнете за необходимо.
 • Оставете шкафа в проветриво и не прекалено прашно място да изсъхне за едно денонощие.
 • На следващия ден внимателно отстранете тиксото. Не дърпайте рязко в никакъв случай, за да не нараните повърхността на шкафа.
 • Обработете го с матиращ или гланцов лак по избор и оставете отново да изсъхне за няколко часа. При необходимост повторете тази стъпка, за да запечатате добре боята и да бъде устойчива на атмосферни влияния и ежедневно захабяване.

Виж още: Как да си направите сами флорална украса за стена


Стъпка 4: Допълнете с подходяща декорация

За финал - можете да подберете красиви декоративни елементи, които да комбинирате с новия дизайн на шкафа си. В случая, демонстриран на изображението тук, е наблегнато на семпли бели и черни саксии с естествени цветя, които едновременно да подчертават белите геометрични форми по декорираната мебел, но и да контрастират с тях. Комфортната постелка от изкуствена кожа е съчетана с рисунката на бизон на стената, а комбинацията от двете създава леко дива, непринудена атмосфера.

Ако предпочитате да поверите реализацията на описаната тук идея на професионалист, потърсете подходящ мебелист сред регистрираните в MaistorPlus. Направете безплатна заявка за изпълнение на проект и изберете най-добрата сред подбраните оферти, които ще получите.Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Мартин Пенчев- ремонт и строеж VIP
Строителство на сгради, Варна
Николай Ничев
Монтажи, София
3 извършени проекта
Мартин Пенчев- ремонт и строеж VIP
Строителство на сгради, Варна
Димитър Русев
ВиК Услуги, София
7 извършени проекта
ИРИС БИЛД ИНЖЕНЕРИНГ
Покривни услуги, София
20 извършени проекта
ГошкоПокриви
Покривни услуги, София
13 извършени проекта