Гостоприемство със стил - дизайнерски съвети за стаята за гости

Публикувано на 25/10/2023 от Люси Любомирова | Последна редакция на 25/10/2023 | Видяно 3 842 пъти

Не всеки дом има възможност за отделна стая за гости, но ако може да си позволим това трябва да знаем, че тя заслужава специално внимание и грижа. Това е мястото, където близки и приятели се докосват до нашия свят и това е момента, в който да ги посрещнем гостоприемно и със стил. Стаята за гости трябва да предложи комфорт и уют на гостите ни и възможност за уединение. 

Разбира се първата асоциация, която ще направим е с хотелска стая. Да, донякъде това е правилно, но все пак в нашата стая за гости трябва да цари малко повече домашен уют и всеки елемент в нея да се съчетава хармонично с останалите. Не бива да я претрупваме, но не бива и да пропускаме нищо от базовите елементи, които трябва да присъстват. Когато търсим повече оригинални идеи и креативност, за да се отличи нашата стая за гости и да впечатли своите посетители, поглеждаме към дизайнерските проекти за вдъхновение. Ето какво открихме:


Мебелирайте умно и със стил

Стаята за гости не трябва да бъде просто място, където гостите ни да отседнат. В днешно време от нея се очаква малко повече, тъй като хората често следваме висока динамика в живота си, налага се да работим по проектите си дори, когато сме на гости. За това ще е добре да предвидим и някои допълнителни елементи. Но да започне с най-важното - леглото.

Леглото е главната част на тази стаята. Можете да изберете двойно легло, единично, две отделни легла или разтегателен диван - това е въпрос на размера на стаята и вашите предпочитания.

В стаята трябва да има и някои мебели за удобство на гостите, като например нощни шкафчета, малък гардероб или скрин с удобни чекмеджета за съхранение на дрехи и лични вещи. Изберете мебели с чисти линии и елегантни форми, които се допълват взаимно и пасват на цветовата палитра на стаята.

Добавете някои елементи за повече комфорт на гостите, като масичка за кафе с интересен дизайн и удобно кресло към нея. Лампион и няколко декоративни елемента, като книги или изкуство, ще придадат характер на интериора в стаята. В по-големите помещения може да оформите и работен кът с бюро и стол. Не забравяйте да оставите листове и някои канцеларски материали.

Осветлението трябва да достатъчно и да включва основно осветление, което да се спуска от тавана, лампи на нощните шкафчета и допълнително осветление за повече атмосфера.


Аксесоари и текстил за пълна хармония

Хармонията е чувство на баланс и единство. Тя се създава чрез комбинация от различни елементи, които се допълват помежду си. В случая на стаята за гости, аксесоарите и текстилът могат да бъдат използвани, за да се създаде хармонична атмосфера, която е приятна за гостите и да превърне престоят им в дома ви в приятно изживяване..

Аксесоарите могат да добавят цвят, текстура и придадат елегантен завършек на декорацията в определен стил или настроение. Изберете подходящи картини или други арт-предмети, за да внесете индивидуалност в стаята за гости. Декоративните възглавници са чудесен начин да добавите малко цвят като акцент и текстура. Добавете ваза, свещи за повече интимност на обстановката.  

Обърнете специално внимание на спалното бельо и хавлиите за гостите. Оставете резервни комплект чаршафи, допълнителна завивка, възглавници и хавлии за вашите гости. Винаги може да им потрябват, а ще бъде неудобно да ви безпокоят, когато си почивате.


Удобството е важно

Може престоят на гостите да е кратък, но въпреки това, той трябва да бъде обезпечен с всичко необходимо. Ето защо не пропускайте да поставите в стаята за гости голямо огледало, за да бъдат спокойни, че всичко с външният им вид е наред. 

Ако желаете, можете да разположите телевизор и оставете паролата за интернета. Уверете се, че стаята се поддържа подходяща температура, в зависимост от сезона.

Нещо много важно - не оставяйте лични вещи в тази стая.

Би било крайно неудобно за вашите гости да се натъкнат на такива. Може да оставите малък кош, в който гостите да оставят използваното бельо и хавлии. В противен случай много ще се чудят къде точно да го оставят, а това ще ги накара да се чувстват неудобно.


Малко докосване с голямо значение

Проявете креативност и специално внимание като оставите на гостите малък приветствен пакет с бонбони, чай, кафе или нещо друго по ваш вкус, с което да ги впечатлите. Може да добавите индивидуална козметика, като душ гел, шампоан и универсален крем в малки еднократни опаковки, кутия със салфетки и тампони за грим. Понякога решаваме да пренощуваме у приятели без предварителна подготовка. Този малък жест на внимание и досетливост ще впечатли много вашите гости. 

Стаята за гости не е просто помещение. Тя е израз на нашия вкус, гостоприемство и внимание към гостите. С правилно подбрани мебели, известна доза креативност и тези няколко съвета може да превърнем стаята за гости в деликатното бижу на нашия дом.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Стефан Ненов VIP
ВиК Услуги, София
Gstroy
Цялостен ремонт, София
20 извършени проекта
Хоум Рок Билдър ЕООД VIP
Цялостен ремонт, София
12 извършени проекта
Асен Асенов
Кърти, чисти, извозва, София
13 извършени проекта
Станислав
Отопление и климатизация, Каблешково
18 извършени проекта
Dimitrov
Ремонт на баня, София
5 извършени проекта