Дългото пътуване на дивана и как са го променили десетилетията

Публикувано на 22/02/2023 от Люси Любомирова | Последна редакция на 23/02/2023 | Видяно 3 788 пъти

Едва ли днес има човек, който може да се представи съвременния дом без диванът. Неговата история започва някъде в Древния Рим, извървява дълъг път, за да стигне до френските дворци и от там, през още няколко трансформации, достига днешните домове и обещава да продължи пътуването си и в бъдещето. 

Диванът освен дълга история има и богато разнообразие от видове и форми. През годините е бил кадифен, кожен, плюшен, с модули, без модули, червен, зелен, на цветя, с райета, разтегателен, минималистичен, футуристичен и какъв ли още не. 

Той е главният герой във всеки хол и вероятно често най-скъпата мебел в това помещение. Диванът почти винаги има значителна роля в оформянето на пространството и влияе на атмосферата, а чрез нея и на нашето настроение. 

За всеки важен период от историята има характерни тенденции в дизайна  при диваните, които носят духа на времето и остават емблематични в историята. Дизайнът през десетилетията е оставил не едно или две творения на изкуството. Нека погледнем назад и видим най-запомнящите се тенденции и модели, които ще вдъхновяват дизайнерите и занапред. 


на изображението: Lips Sofa, 1970


1970 - комфорт преди всичко

Не напразно започваме със 70-те години на миналия век. Съвременните тенденции са сериозни повлияни от стила на това десетилетие, в което комфортът е бил на преден план и всичко се е изграждало около него. За разлика от модернизма от средата на века, който налагал правилната и по-дефинирана форма на мебелите, през 70-те се насърчава наслаждаването на свободното време у дома и, съответно, това ясно се вижда в плавните линии и свободни форми на диваните. 

Това, което отличава диваните от това десетилетие, са заоблените ръбове и меки силуети, които приветстват комфорта и гъвкавостта и предоставя възможност за луксозна почивка. Диваните от 70-те ще разпознаете по меките драперии, естествената кожа и кадифе. Някои от най-известните модели са повлияли значително на хората, които са търсели нов начин да изразят своята индивидуалност. В много от домовете място са намерили някои от иконичните модели за онова време, които сега служат за вдъхновение на интериорните дизайнери. 


на изображението: Togo Sofa by Michel Ducaroy, 1973


1990 - типичният диван

След като 80-те години, повлияни от началото на века, възраждат стила Арт Деко идва новото десетилетие, в което диванът е точно това, за което се сещате, когато стане дума за диван. Диванът на 90-те години е голям, многофункционален, базиран на формата и с по-широки ъгли, тоест леко наклонен. Той има централна роля в дома, когато стане дума за комуникация и споделено време с близките. Отличителни за моделите са големите възглавници, на които се приписват и много допълнителни функции. 

Това е било времето на телевизионния комфорт, когато хората са прекарвали повече от времето си в хола. Забелязват се и ярки десени, с различни мотиви, карирани материи, различни райета и други геометрични фигури. Това е времето и на калъфите, с които хората променяха временно външният облик на дивана.


2000-2010 - от Shabby Chic към господството минимализма

Новото хилядолетие навлиза в интериора с увлечение към Shabby Chic стила и това чувствително се наблюдава и при диваните. Те стават изтъркани и шикозни, запазват своята масивност и удобство, и поддържат бялата си елегантност. Белият диван е особен елемент в интериора, тъй като присъства, но в същото време не създава визуален шум, а запазва пространството чисто с възможност за добавяне на различни декоративни щрихи. 

Ако има нещо, от което едва ли някога ще се откажем в интериорния дизайн, то това е минимализма. Стилът завладява въображението на дизайнерите през второто десетилетие на нашия век и е оказал сериозно влияние върху интериора. Той е следствие на зародилата се идея да разчистим дома си, а от там съзнанието си, да използваме неутрални нюанси и да внесем хармония в пространството. Въпреки че минимализма съществува от векове, неговото присъствие става осезаемо през 2010 година не само в интериора, а в модата, lifestyle, архитектура. 

Минимализмът в домовете се внася чрез ненатрапчиви и с изчистени линии мебели, с ясна и функционална цел. Диванът е бил точно такъв и се вписва в пространството, без да бъде претенциозен или да прави твърде ярка заявка за основен елемент. Диванът често е проектиран в светли студени тонове - сиви, сини и дори бели, а материите са естествени като дърво и кожа. Формите значително се смаляват и диванът става малък и компактен, за да се впише без проблем в по-малките жилища на хората. Силуетът е лек, но структуриран и с още една функция - мястото за съхранение. 


2020 – връщане в 70-те

Връщаме се там, където започнахме - в момента 70-те години имат сериозно влияние върху интерирония дизайн. Много от иконичните модели на дивани от онова време сега са едни от най-търсените. Моделите са небанални и съответстват на критериите на много хора, привличат с минимализъм, дизайнерски и понякога футуристични решения и определено се вписват във всяко жилище.  

Диваните на настоящото десетилетие се характеризират със стилна и впечатляваща визия, функционалност и удобство. Те са едновременно отлично място за релакс и красив, понякога акцентен елемент в интериора. Отново се наблюдават разнообразни материи и тоналности. Диваните ги виждаме в кожа, плюш, в сиво, наситена охра или пък кралско синьо. 

От стиловете минимализмът преобладава, линиите са прави и изчистени, което им придава естествена елегантност. Предпочитание се отдава и на ъгловите дивани, с различни модули, които позволят да се разположат във всяко помещение и да се оформи оригинален интериор като от списание. 

Може би много елементи от домашния интериор говорят за нас като личности, но като че ли диванът най-видимо отразява времето, в което живеем. От твърдите и неудобни дървени пейки до съвременните комфортни модели и произведения на изкуството, които ще останат в историята, всичко говори за нас, за начина по-който реагираме на предизвикателствата на живота, за символите на уют и уединение за нас и любимите ни хора. 

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Асен Асенов VIP
Кърти, чисти, извозва, София
13 извършени проекта
Сашо Арсов
Боядисване и декорация, София
11 извършени проекта
Иво Методиев VIP
Цялостен ремонт, София
105 извършени проекта
Famegs_svg
Цялостен ремонт, София
7 извършени проекта
Радко Радев
Изолация и Саниране, София
25 извършени проекта
Качествен ремонт
Ремонт на баня, София
22 извършени проекта

Друго