Дългото пътуване на дивана и как са го променили десетилетията

Последна редакция на 04/05/2024 от Люси Любомирова

Едва ли днес има човек, който може да се представи съвременния дом без диванът. Неговата история започва някъде в Древния Рим, извървява дълъг път, за да стигне до френските дворци и от там, през още няколко трансформации, достига днешните домове и обещава да продължи пътуването си и в бъдещето. 

Диванът освен дълга история има и богато разнообразие от видове и форми. През годините е бил кадифен, кожен, плюшен, с модули, без модули, червен, зелен, на цветя, с райета, разтегателен, минималистичен, футуристичен и какъв ли още не. 

Той е главният герой във всеки хол и вероятно често най-скъпата мебел в това помещение. Диванът почти винаги има значителна роля в оформянето на пространството и влияе на атмосферата, а чрез нея и на нашето настроение. 

За всеки важен период от историята има характерни тенденции в дизайна  при диваните, които носят духа на времето и остават емблематични в историята. Дизайнът през десетилетията е оставил не едно или две творения на изкуството. Нека погледнем назад и видим най-запомнящите се тенденции и модели, които ще вдъхновяват дизайнерите и занапред. 


на изображението: Lips Sofa, 1970

Свързано:

Идеи за хол Дългото пътуване на дивана и как са го променили десетилетията