Слънчева стая. Какво трябва да знаете и как да я приспособите като още едно помещение към вашата къща?

Публикувано на 14/04/2022 от Патриция Симеонова | Последна редакция на 14/04/2022 | Видяно 1 551 пъти

Слънчевата стая е едно прекрасно допълнение към всеки дом, свързващо вътрешната жилищна част с двора и заобикалящата природа. Прозорците от край до край позволяват максимално да навлиза естествена светлина. С наличието на комфортна и красива слънчева стая ще получите всички плюсове на това да се намирате навън, но без негативи като жужащи комари и силен вятър, който да прехвърля страниците на любимата книга. Дори в слънчев зимен ден, ще бъде достатъчно топло, за да изпиете кафето си там, гледайки снега. 
    Приспособяването на нова стая или пък остъкляването на вече съществуващата веранда често се оказва предизвикателство за човек без опит. Ето къде се намесват професионалистите, регистрирани в MaistorPlus. С тяхното съдействие всяка мечта е осъществима! 


Съозбразете се с годишните сезони

Всяка слънчева стая е различна. Някои са проектирани, така че да ги използвате през пролетта, лятото и есента, докато други са предвидени за целогодишна употреба. Изглеждат почти по един и същи начин, но имат няколко значителни разлики. 
•    Предназначените за трисезонно ползване обикновено са отделени от останалата част от къщата с плъзгащи врати или френски врати. Разполагат с прозорци от пода до тавана на две или три от страните, което позволява на обитателите да се радват на слънчевите лъчи. В повечето случаи са построени на вече съществуваща веранда.
•    Ако имате желание да използвате слънчевата стая през цялата година, заложете на този вариант. В него е предварително заложено отопление/охлаждане, за да може да се използва през всеки ден от годината. Проектирани са като допълнение към жилищното пространство. Прозорците не са френски, има леко отстояние между пода и остъкляването. Целогодишните слънчеви стаи се строят в съответствие със строителните норми и използваните материали са с по-високо качество от това на трисезонните. 


Изберете правилната локация

Важно е да изберете място за слънчевата стая спрямо вашия начин на живот. Личните предпочитания са изключително важни в тази ситуация. Слънчевата стая разположена от източната страна на дома позволява на собствениците да се възползват от удоволствието да гледат изгрева, докато се наслаждават на сутрешното кафе и закуска. Северно разположената пък ще осигури филтрирана светлина през целия ден и ще избегнете яркото слънце. Ако пък имате желание максимално продължително да се радвате на слънчевите лъчи, разположете я на юг. Западното изложение пък ви позволява да се насладите на меките следобедни слънчеви лъчи и на прекрасния залез.


Поканете слънчевото настроение у дома

Добавянето на слънчева стая увеличава квадратурата на вашия дом, следователно ви осигурява допълнително пространство, което да изпълнява различни функции. Идеалното място за почивка и за прекарване на време със семейството. Също така би било чудесно пространство за домашен офис или за практикуването на хобитата ви – рисуване, писане или пък редене на някой пъзел.

Ежедневното излагане на слънце повишава физическото и психическото благополучие. Има и други позитиви в здравословен аспект.

  • Слънчевите лъчи стимулират произвеждането на витамин D, който подсилва имунната система и здравината на костите.
  • Подобрява качеството на съня – излагането на слънце, особено рано сутрин, спомага за регулирането на циркадния ритъм.
  • Състоянието на настроението се влияе от излагане на светлина и тъмнина. С изграждането на слънчева стая ще внесете светлина в дома си и в живота си.


Предизвикателства при обзавеждане

Големите прозорци не оставят много пространство за картини и декоративни елементи по стените или пък да подредите мебели, както във всекидневната. Но не позволявайте на това да ви спира и добавете персоналност на слънчевата си стая.

  • Пердета или щори. Не просто не позволяват на светлината да нахлува в стаята, а и ви дават уединение. Слънчевата стая трябва да бъде светла и въздушна, затова заложете на естествени материали и светли тонове. Бамбуковите щори също са добър вариант.
  • Омекотете помещението с килими и множество възглавнички и одеала. Голите ратанови мебели са добър избор, но когато разполагате със закрито местенце, внесете уют и топлина.
  • Използвайте светли цветове. Тъмните цветове могат да ви отклонят от свежата визия, към която се придържате, докато светлата и пастелна гама ще внесат спокойствие. Разбира се, не се притеснявайте да внесете цвят под формата на декорация и аксесоари.
  • Камината е прекрасен вариант за интегриране в слънчевата ви стая, тъй като внася атмосфера и комфорт в студените дни и вечери.

 

Слънчевата стая е една изключително примамлива алтернатива като конвенционално допълнение към общата площ на вашия дом. Тези, изпълнени със светлина помещения, са прекрасно решение, ако имате нужда от допълнителна стая, но пък нямате бюджет или желание за пристройка. А поради краткия процес на изработка, слънчевите стаи са по-бюджетно решение. Въпреки че площта, която се добавя не се смята за част от основното жилищно пространство, съвсем спокойно можете да използвате, както ви хрумне.

Ако смятате, че за вас слънчевата стая би била добро решение, потърсете опитен професионалист, който може да се заеме със създаването на вашия кът за релакс. За целта заявете своя проект – напълно безплатно! С вас ще се свържат специлистите, регистрирани в MaistorPlus, с оферти, между които можете да изберете най-подходящата.



Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Луксозни ремонти VIP
Боядисване и декорация, София
8 извършени проекта
Атанасов
Архитектура и дизайн, София
42 извършени проекта
Антон Грънчаров VIP
Цялостен ремонт, София
31 извършени проекта
Energy Solutions
Отопление и климатизация, София
24 извършени проекта
Georgi Georgiev
Цялостен ремонт, София
25 извършени проекта
РЕАЛСТРОЙ
Дограма и остъкляване, Перник
11 извършени проекта