2000-2010 - от Shabby Chic към господството минимализма

Последна редакция на 04/05/2024 от Люси Любомирова

Новото хилядолетие навлиза в интериора с увлечение към Shabby Chic стила и това чувствително се наблюдава и при диваните. Те стават изтъркани и шикозни, запазват своята масивност и удобство, и поддържат бялата си елегантност. Белият диван е особен елемент в интериора, тъй като присъства, но в същото време не създава визуален шум, а запазва пространството чисто с възможност за добавяне на различни декоративни щрихи. 

Ако има нещо, от което едва ли някога ще се откажем в интериорния дизайн, то това е минимализма. Стилът завладява въображението на дизайнерите през второто десетилетие на нашия век и е оказал сериозно влияние върху интериора. Той е следствие на зародилата се идея да разчистим дома си, а от там съзнанието си, да използваме неутрални нюанси и да внесем хармония в пространството. Въпреки че минимализма съществува от векове, неговото присъствие става осезаемо през 2010 година не само в интериора, а в модата, lifestyle, архитектура. 

Минимализмът в домовете се внася чрез ненатрапчиви и с изчистени линии мебели, с ясна и функционална цел. Диванът е бил точно такъв и се вписва в пространството, без да бъде претенциозен или да прави твърде ярка заявка за основен елемент. Диванът често е проектиран в светли студени тонове - сиви, сини и дори бели, а материите са естествени като дърво и кожа. Формите значително се смаляват и диванът става малък и компактен, за да се впише без проблем в по-малките жилища на хората. Силуетът е лек, но структуриран и с още една функция - мястото за съхранение. 

Свързано:

Идеи за хол Дългото пътуване на дивана и как са го променили десетилетията