Грешки, които да избегнете при обзавеждане на първия ви дом

Публикувано на 19/05/2022 от Патриция Симеонова | Последна редакция на 19/05/2022 | Видяно 1 421 пъти

Новият дом е едно прекрасно начало, но и голямо предизвикателство. Декорирането и обзавеждането му са едновременно вълнуващи и прекалено завладяващи. Особено, ако това е първото ви жилище, където най-накрая имате свободата да изберете, каквито мебели искате, за да запълните пространството. Заложете на собствения си вкус, независимо от интериорните тенденции. Домът е отражение на личността. Обзавеждането е следващият голям ангажимент и инвестиция, който трябва да поемете, след като сте се сдобили с вашето пространство, тъй като ще използвате артикулите в продължение на години, така че наистина трябва да обмисляте внимателно.

Въпреки че не съществуват строги правила за обзавеждането на новия ви дом, бъдете внимателни, за да избегнете грешки, които биха могли да нарушат крайната визия. Днес ще ви покажем едни от най-често срещаните грешки при обзавеждането на жилище, за да ви съдействаме е избягването им. А, за да се получи перфектният сюжет и да разполагате с уютен, но и красив дом, консултирайте се с интериорен дизайнер, част от MaistorPlus.


Хиперболизирани размери на пространството и неправилно измерване

Последното нещо, което ви се иска е да закупите мебели по вкуса си и да не паснат в помещението, за което са предназначени или да не успеят да преминат през входната врата. За съжаление това е една от най-честите грешки, допускани от новодомците.

Малката стая не изглежда особено добре, когато е обзаведена с неподходящите размери мебели, като например голям диван, без значение колко е удобен той. Същото важи и за винтидж миниатюрни мебели, разположени в голямо, съвременно и отворено пространство – просто не се вписва.

За да избегнете недоразумения, измерете размерите на стаята, в която искате да поставите мебели, независимо дали е коридот, хол, кухня, спалня или домашният ви офис. Може да е по-лесно, ако направите чертеж като се опитате спрямо мащаба да нанесете мебелите. Добъr метод е да залепите хартиено тиксо на пода, за да ви помогне да визуализирате новата мебел и къде би била най-добрата позиция за нея. Важно е да прецените и колко пространство ще бъде необходимо около нея. Не искате да поставите красивия си шкаф и да разберете, че вратичките не могат да се отварят, нали?


Визията превъзхожда комфорта

Друга грешка, допускана от собствениците е да купуват мебели, които не пасват с начина им на живот. Дори да сте избрали интересно и модерно обзавеждане, което да украси дома ви, ако не съвпада с начина ви на живот или семейните обстоятелства, може само да си причините главоболия. Например, ако имате деца или домашни любимци, или влиза в плановете ви да разрастнете семейството си в близо бъдеще, изберете мебели с по-издръжливи тъкани и тапицерия, които ще бъдат по устойчиви на експлоатацията. Помислете преди да закупите стъклена масичка за кафе, тъй като може да се превърне в опасност в присъствието на деца, а и се поддържа трудно. Ако сте почитатели на големите събирания, помислете как да разположите мебелите си по начин, който ще ви бъде удобен. Задайте си въпроси кое би било подходящо за вашето домакинство, за да не се налага краткосрочно да подменятe обзавеждането.


Импулсивно пазаруване

Прекарали сте месеци в търсене на мечтаното жилище, ключовете са във вашите ръце, недейте да купувате първите мебели, които видите. Може би вече ви е писнало от старите мебели и искате всичко да бъде заменено с нови възможно най-скоро. Колкото и изкушаващи да са тези моменти, не бързайте да купувате. Прибързаните решения водят до допълнителни разходи, защото купените от вас парчета може да не се комбинарат добре помежду си, а може и да не са функционални спрямо вашите нужди.

Не забравяйте да планирате предварително да обмислите и да измерите, да установите какво е необходимо за вашия начин на живот, да помислите за цветовете, тъканите, вместо да правите импулсивни покупки. Намирането на перфектното парче от пъзела невинаги е лесна задача, но пък, ако ви допадне нещо не до такава степен пасващо, а пък сте се влюбили в него, след като преспите с идеята, купете го и го добавете в красивия си дом.


Реалистична представа

Както описахме горе темата за начина на живот, трябва да гледате реалистично над новите придобивки в дома си – износването, на което ще бъдат подложени мебелите, а и да установите какви грижи ще може да полагате, сами ли ще ги поддържате или ще се доверите на фирма за професионално почистване. Дори да разполагате с бюджет за по-висок клас мебели, може да се окаже, че те имат нужда от повече грижи от очакваното.

Купувайте разумно и осведомено, и задължително се интересувайте от типа грижи, които трябва да се полагат в зависимост от материалите и покритията. Запознайте се с подходящите продукти за почистване. Има различни продукти за грижа като восък, лак, полиращи препарати и специални препарати за почистване на текстил. За съжаление има продукти, които са изключително силни и могат да разрушат повърхности като кожа и дърво. Ориентирайте се към закупване на мебели, за които знаете как да се погрижите.

Декорирането и обзавеждането на вашия дом ви дава пълна свобода да го проектирате точно, както желаете. Въпреки забавната част, трябва да избягвате тези често срещани грешки, които няма да разкрият пълния потенциал на помещенията. За да разгърнете капацитета на домашната обстановка, консултирайте се с опитен интериорен дизайнер, част от MaistorPlus.



Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

TODOR TODOROV VIP
Цялостен ремонт, София
38 извършени проекта
Кръстю Георгиев
Каменоделски услуги, София
10 извършени проекта
Стоил Димитров VIP
Покривни услуги, София
12 извършени проекта
Любомир Коцев
Външна изолация, София
6 извършени проекта
Делукс Билд ЕООД
Цялостен ремонт, София
7 извършени проекта
Жоро Цветков
Покривни услуги, София
51 извършени проекта