Как да декорирате малки пространства?

Публикувано на 20/04/2022 от Патриция Симеонова | Последна редакция на 20/04/2022 | Видяно 1 121 пъти

Декорирането на малки пространства може да се окаже сложно като неразгадаем пъзел. Искате да вместите възможно най-много, но все пак стаята да не изглежда претрупана? Да бъде изпълнено с лични вещи и спомени, но да не изглежда разхвърляно и хаотично? Има хора, в които идеята за това предизвиква паника. Maлката стая изисква повече мисъл, отколкото по-големите стаи и намирането на правилните решения може да отнеме време и проучвания, за да откриете варианти, за които дори не сте си помисляли. 

    Възможно е да разполагате със стилни малки пространства въпреки трудността. Независимо дали живеете в студио или малък апартамент, или искате да заложите на минималистичен начин на живот, няма нужда да жертвате стила и елегантността. Ние ви представяме любимите ни хитринки за декориране на малки пространства. Ако след като прочетете нашите предложения мисията ви се струва непосилна, потърсете  мнение от супер-дизайнерите, регистрирани в MaistorPlus.


Избягвайте да затрупвате пространството

Изключително важно е при обзавеждането на малко помещения да внимавате със затрупването на пода. Не е приятно да нямате възможност да се движите свободно, нали? Изпробвайте рафтове или нощно шкафче, прикрепено към стената, за да запазите пода възможно най-чист. По този начин ще имате повече пространство, а ако се налага може да използвате различни варианти за съхранение на пода – кутии, табуретки с място за съхранение и др. Заложете на лампи, прикрепени за стената или такива, които са разположени върху рафтовете или шкафчетата, вместо на подови лампиони. 

    Неоспоримо ще имате нужда от бюро или маса за хранене, но дали имате нужда от тях 24/7? Помислете за монтиране на мебели, които могат да се сгъват, когато не се използват. По този начин ще освобождавате пространство и ще избегнете скупчването на много ненужни вещи върху тези повърхности. 


Фокусирайте се над играта със светлината

В малките пространства често се усеща тъмно поради малките прозорци или липсата им. Използвайте осветителни тела, като ви съветваме да ги разполагате на стените или на тавана. Избирайте по-компактни и прибрани осветителни тела. Комбинирайте различни видове интериорно осветление с цел да постигнете светла и уютна атмосфера.

    Ако някога сте се чудили какъв е отговорът на въпроса „дали огледалата правят стаята да изглежда по-голяма?“ – отговорът е „Да“. Те могат да създат визуалната илюзия, че стаята е по-голяма и отворена. Използвайте фокусна точка и насочете огледалата към нея, за да създадете илюзия за дълбочина. Отразявайки светлината – естествена или изкуствена, създават представата за повече простор. Ефективен метод също е и поставянето на огледало около прозорец, отразявайки външната среда.    

    Огледала на стените и стъклени маси, или пък огледални вратички и вътрешност на шкафовете създават усещане за повече простор. А мислили и сте за огледален под? Това е друг интересен начин за визуално уголемяване на помещенията.


Бъдете изобретателни

Изборът и позиционирането на правилните мебели е кючът към това жилището ви да изглежда по-голямо. Използвайте мултифункционални мебели, например сандък, който да използвате като масичка за кафе, разтегателен диван или пък легло с допълнително място за съхранение. Разтегателните трапезни маси, сгъваеми маси или пък комплект помощни масички – могат да бъдат прибрани, когато нямате нужда от тях. Имайте предвид, че високите и обемисти мебели могат да заемат ценно място.  

    Подбирайте внимателно мебелите по размер. Позиционирайте по-обемните мебели до стените, за да имате максимално свободно пространство. Внимавайте с поставянето на декорация и обзавеждане, за да не блокира светлината и простора. 

    Най-дългата линия във всяка стая е диагоналът. Поставяйки мебелите под ъгъл, води погледа към по-дългата стена. Бонус – получавате пространство за съхранение отзад. 


Вертикално измерение

Помещенията разполагат с вертикала и хоризонтала. Ако разполагате с високи тавани, извлечете максимума от това като декорирате по начин, който привлича вниманието нагоре. Завесите от горе до долу са един прекрасен начин за постигането на тази цел. 

    Друга идея да запълните вертикалните пространства е да разположите картини – малки и големи. С помощта на тази техника помещението ще изглежда по-голямо, отколкото е. Приканва окото да се „разходи“ отвъд обичайното ниво, на което се ограничаваме. 


Заложене на неутрална цветова палитра

Една от най-популярните идеи за малки пространства е използването на неутрални цветове върху стените, пода, тавана, както и мебелите. Палитрата от бели или бежови цветове оптически разширява пространството. Меките цветове са склонни да осветяват стаята като отразяват светлината. Освен това преимущество, неутралните и светли цветове придават моментална изтънчеост и успокояваща среда.

    Правилното обзавеждане и декорация на дома са изключително важни, тъй като всички сме запознати с влиянието на заобикалящата ни среда върху нас. Придържайки се към съветите, които ви представяме, ще постигнете хармонична и приятна домашна атмосфера. В случай че не смятате, че ще се справите успешно с тази важна задача, потърсете услугите на някои от опитните дизайнери, регистрирани в MaistorPlus, който успешно би ви помогнал. Заявете своя проект – напълно безплатно, още днес и направете промяна в своя дом! 



Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Луксозни ремонти VIP
Боядисване и декорация, София
8 извършени проекта
Ивайло Петров
Електроуслуги, София
26 извършени проекта
Антон Грънчаров VIP
Цялостен ремонт, София
31 извършени проекта
Алекс Алексиев
ВиК Услуги, Банкя
9 извършени проекта
Васил Димитров
Ремонт на баня, София
9 извършени проекта
Георги Димитров
Цялостен ремонт, София
12 извършени проекта