Цветовете в нашия дом за сезон 2019 г.

Публикувано на 24/09/2018 от Екатерина Димитрова | Последна редакция на 22/02/2019 | Видяно 2 700 пъти

Цветовете в нашия дом, както във всички модни аспекти, се променят всеки сезон. Често някои гами се забравят за две или повече години, след това попадналите в забвение колоритни схеми се завръщат обновени и с пълна сила. Тази тенденция позволява на дизайнерите на интериор да създават тотална революция в палитрата на жилищата ни.

През 2019 г. тенденциите в цветната диаграма показват един стремеж за приключения и пътуване. Мечтаем за отдалечени страни, от тъмночервеното на Азиатския свят, през средиземноморското синьо лято, до пикантното жълто на Африка. Цветовете у дома винаги са създавали емоции и вълнение. Тук споделяме с вас какво мислят за цветовете в нашия дом през 2019 година две от топ дизайнерките в Европа Софи Нево и Ванеса Вогоас. А ако решите да преобразите стаите си в актуалните тонове, не се колебайте за потърсите препоръчани бояджии сред регистрираните в нашия сайт. 


На първо място за 2019 г. стои зелено във всичките му форми

Последните две-три години добре забравеният зелен цвят отново плахо навлиза в интериора. Първоначално като малък акцент, под формата на вази, възглавници и саксии, тази година той ще бъде № 1 сред модерните цветове в нашия дом. Интересното тук е, че новата тенденция не го поставя като акцент, а напротив – превзема стените, килимите, пердетата и подови настилки. Дизайнерите търсят начини да се заиграят с различните му нюанси, затова и правят комбинации между тях. С непрекъснатата урбанизация на нашите общества, зеленината наоколо заплашително намалява. Търсейки баланса, несъзнателно се опитваме да компенсираме, като внасяме зеления колорит по различни начини вкъщи.

  • „Със зеления цвят е приятно да се живее! – казва Софи Нево. „Препоръчително е да го комбинирате с тонове присъщи му в природата – земно кафяво, дървесни текстури.“
  • Ето какъв съвет дава още цветовият консултант на Little Greene: “Със зеленото трябва да се работи внимателно и с мярка, не трябва да е много интензивен или твърде тежък. Комфортните и неутрални нюанси са зелена охра или глинено зелено.“

Вижте още: Оранжевият цвят в кухнята


Червеният цвят е изненадата на на 2019 година

След като безкомпромисно беше изгонен от модните подиуми в последните два сезона, червеният цвят възвръща позициите си, поканен в нашия дом през 2019-та. Той присъства, но не с познатото ни кресчендо, нито пък с бордо.

  • „Нюансът е по-скоро Гренаш Ноар – тръпчив и опияняващ като едно намигване от Азия, която присъства навсякъде в интериора в идния сезон. Този червен нюанс не участва с агресия, а придава тайнствена женственост, елегантна последователност и чувство за зрялост у дома“ споделя Ванеса Вогоас - стилист мениджър в But.

Как да го комбинираме? Според дизайнерките, тази година се забелязва леко бягство от стандартната схема на цветната диаграма. Червеното можем да съчетаем както със синьо, така и със зелено в различни акценти. Така ще получите една нестандартна домашна атмосфера. Можете да постигнете и строго стилизиран дом, ако подправите червения Гренаш с черно и екзотична дървесина например.


Синьо – 2019-а година поставя на пиедестал Bleu Klein и Majorelle

Докато повечето сини нюанси буквално изчезват от интериорния дизайн през 2019, то синьото на Жак Майорейл и Bleu Klein все още има какво да ни разкаже.

  • "Това е специфичен цвят, много силно синьо" - обобщава Софи Нево. - "Той е тежък и трябва да се използва дискретно, защото променя светлината на цялата стая".
  • За предпочитане е да приложите Майорейле само на една стена, например тази зад дивана, докато останалите части на помещението оставете в бял или друг неутрален цвят.
  • Bleu Klein извиква желания за пътуване, нови светове и приключения, а комбиниран с бяло напомня за средиземноморските пейзажи и топли страни.

Въпреки че и двата цвята са студени, създават стилен интериор и усещане за точна премереност и чистота. Разбира се, вие можете да импровизирате и да използвате силното Майорейле само в разпръснати детайли като екзотичен акцент във вашия дом.

Прочети още: Какви цветове да изберем за стените, за да се чувстваме по-добре у дома?


Пастелните цветове през 2019 година

2019-а ще бъде и годината на пастелните цветове. Освен вече добре познатите земни тонове, навлизат нови вдъхновени от природата, за които са характерни суровите нотки. Пастелното зелено на есенните листа, пастелно синьо на небето, всички пастелни нюанси между зелен, тютюнев и кафяв. Смело тази година ще навлезе и нежното, пастелно розово, както в меката мебел, пердета и килими, така и като цялостно решение в колорита на стените. Как да ги комбинираме: 

  • Дизайнерите препоръчват дръзко да използвате различни комбинации на пастелните тонове. Внасяйте силни цветове само в детайлите.
  • Тази година ще се набляга на естествените тъкани за подови настилки – сурова коприна с нейния естествен „опушено бял“ цвят, комбиниран с цветни нишки в пастелно розово, синьо, кафяво.
  • В мебелите отново се набляга на естествена дървесина в пастелни тонове или изкуствени покрития с дървесни текстури.

Изобщо това е годината на природата, внесена и имплементирана в цялостния интериор на жилищните пространства. След годините, в които стъклото едва присъстваше в акцентите на дома ни, тази година всички дизайнери демонстрират завръщане към старите цветни стъклени бутилки, щипка винтидж ефект във всеки представен интериор. Като добавка на романтизъм не са забравени и плетените кошници от ракита, в които са облечени, вази, цветарници и кашпи.


Жълтата подправка - един от горещите цветове на 2019 година

Жълтото е подправката на сезон 2019 в интериорния дизайн. То присъства като акцент и в комбинация с всички останали цветове. Като започнем от лимон, през всичките му нюанси, та чак до горчицата, без слънцето в колорита като че ли все нещо липсва. Този сезон отново ще го видим, представен чрез меката мебел в дневната, или завесите, спалните завивки и възглавниците в спалнята. Как да комбинираме слънчевия цвят този сезон? Ако вземете предвид топ цветовете на 2019г, ще установите, че жълтия нюанс бихме могли да „венчаем“ с всеки един от тях:

  • Като топла усмивка ще грее сред зелената охра и ще носи дъх на пролет.
  • На фона на пастелното синьо небе или на горещия червен Гренаш Ноар ще остави своя слънчев отпечатък.
  • Можете успешно да го комбинирате с по-тъмния цвят теракота или дори с кафявото на глината. 

В случай че сте решени през тази година да приветствате багрите на 2019-а година и имате нужда от доказани специалисти за интериорното преобразяване на дома си, ще откриете точните дизайнери в MaistorPlus. Заявете проект още днес, напълно безплатно, и в кратки срокове ще получите оферти, сред които да изберете оптималната за вас. Предварително ще можете да разгледате профилите и рейтингите на кандидатствалите изпълнители, за да бъде решението ви достатъчно информирано. 


Тагове:

Тенденции

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Румен Насев VIP
Мазилки, София
Линдстрой ЕООД
Плочки и теракот, София
28 извършени проекта
Асен Асенов VIP
Кърти, чисти, извозва, София
13 извършени проекта
"ТОДИС" ЕООД - СТОЯН НАНОВ
Покривни услуги, София
70 извършени проекта
Румен Петров
Електроуслуги, София
12 извършени проекта
Веселин Димитров
Цялостен ремонт, София
32 извършени проекта