Какви цветове да изберем за стените, за да се чувстваме по-добре у дома?

Публикувано на 27/02/2017 от Виктория Маринова | Последна редакция на 27/02/2017 | Видяно 45 816 пъти

Ключът към постигането на наистина хармоничен дом често се крие в правилния подбор на нюанси за стените и обзавеждането. Цветовата гама предопределя първото впечатление за дадено жилище, като влияе и върху начина, по който се чувстват обитателите му. Ето защо днес ще ви предложим един практичен пътеводител в света на цветовете, който ще направи избора на нюанси за дома в пъти по-лесен. Запознайте се с изпитаните съвети на интериорните дизайнери, а за прилагането им у дома разчитайте на опитните специалисти, регистрирани в MaistorPlus!


Жълтата кухня, като източник на енергия и добро настроение

Независимо дали го срещаме по стените или е въплътен в част от обзавеждането, жълтият цвят все по-често присъства в съвременния дом. Според Фън шуй той носи усещане за сила и търпение, като ни зарежда с енергия и спомага за по-доброто ни здраве. Неслучайно интериорните дизайнери съветват да приложим този цвят именно в кухнята, където често прекарваме по-голямата част от свободното си време. Освен че ще допринесе за доброто настроение в стаята, жълтият цвят ще направи кухнята ви по-топла и гостоприемна. Това пък е особено важно за собствениците на малки жилища, в които кухнята е поместена на балкона или пък дели общо пространство с дневната.

Виж още: Впечатляващо съчетание на ърбън стил и артистизъм в словенски апартамент


Оранжевото и червеното запазете за просторната трапезария

Макар често да ги асоциираме с настъпващата златна есен, оранжевото и червеното са специфични цветове, които могат както да направят дома по-приятен, така и да създадат напрежение в помещенията. Поради тази причина използването им трябва да бъде добре премерено, като най-успешната идея е съчетаването на тези цветове със светли неутрални нюанси или пък прилагането им в малки, но кокетни аксесоари. Ако все пак сте решили да боядисате някоя стая у дома в червено или оранжево, дизайнерите съветват това да бъде именно трапезарията, тъй като тези цветове стимулират апетита и улесняват комуникацията.


Лилавата дневна, като олицетворение на съвременната представа за уют

Лилавият цвят е символ на просперитета и успеха, затова е изключително подходящ за прилагане в уютната дневна. Макар тъмните му нюанси да не са препоръчителни за малки помещения, лилавото успокоява сетивата и създава усещане за хармония, поради което често присъства като елемент от обзавеждането на повечето модерни жилища. Ако разполагате с компактна дневна, специалистите съветват да заложите на светлосиво или кремаво, така че помещението да се уголеми визуално.


Модерната спалня притежава обзавеждане от дърво и зелени стени

Улисани в мечтата за прекрасна зелена спалня, рядко се замисляме защо тази тенденция е така ярко отразена в интериора. Освен че е изключително красив, зеленият цвят успокоява сетивата ни и ни предразполага към отмора и релакс. Той подпомага доброто здравословно състояние, като символизира вдъхновението и свежестта, които често са ни жизнено необходими в понеделник сутрин. Ето защо не е никак изненадващо, че зеленото се оказва най-подходящият цвят за спалнята и, особено в съчетание с дървено обзавеждане, създава впечатление за един по-хармоничен дом.

Виж още: 7 идеи за максимално оползотворяване на малки жилищни пространства


Класика в жанра - розова момичешка стая

Розовата детска стая за момиче е класическа идея, която предизвиква все по-разнообразни дизайнерски интерпретации. Независимо дали ще заложите на светла стая с леки акценти в розово или ще превърнете детската в същинска куклена къща, едно е сигурно – този цвят ще внесе топлина и спокойствие в помещението. Стремете се към постигане на визуално равновесие в детската – розовите елементи в нея съчетайте с детайли в бяло или кремаво, които да предотвратят създаването на напрегната обстановка.


Сиви елементи в детската стая за момче

Зеленото, синьото и сивото са преобладаващите цветове в повечето детски стаи за момчета. Това отново е свързано със способността на тези цветове да успокояват съзнанието, като премереното им използване и съчетаването им с кремаво и бяло спомага за постигането на хармония в помещението. Интериорните дизайнери напомнят, че макар често да сме по-склонни към смели промени на цвета в детската стая, е желателно да се придържаме към една основна гама, в която детето се чувства максимално комфортно.


Бялата баня изглежда по-просторна и чиста

Белият цвят е изключително популярен в домовете, подчинени на скандинавския стил, като се превръща в перфектна основа за поставянето на уникални мебели и ярки декорации. Друго изпитано успешно решение е прилагането на бялото в банята, тъй като то символизира свежестта и чистотата, характерни за това помещение. Освен че създава усещане за елегантност и естетика, бялото спомага и за визуалното уголемяване на иначе компактни и тъмни помещения.


Синият цвят подпомага концентрацията в офиса

Само един поглед към безоблачното синьо небе е в състояние да отвее всичките ви грижи и притеснения, нали? Това съвсем не е случайно, защото синият цвят се свързва с увереност, стабилност и сила на духа. Затова дизайнерите често съветват в бизнес сградите да присъстват повече сини елементи, както и да се обградим с този цвят в личния си офис. Той неминуемо повишава концентрацията и работоспособността, като не на последно място потиска апетита и така спомага за по-лесното изпълнение на професионалните задачи.

Виж още: Топ тенденции в обзавеждането, назаем от Викторианската епоха


Визия за по-луксозен дом с помощта на черни елементи

Въпреки че е най-мрачният и потискащ цвят, черното не бива да се изключва категорично от облика на интериора. С негова помощ можете лесно да отделите визуално две помещения или да покриете само една стена, която да се превърне в стилен акцент от минималистичния дизайн на дома. В съчетание с метали, черното създава впечатление за по-луксозно и стилно жилище, но натрапчивата му натура налага и премереното му използване.

Още компетентни съвети за обзавеждането на дома ще получите от опитните специалисти, като пуснете заявка в MaistorPlus напълно безплатно и без допълнително обвързване!


Тагове:

Тенденции

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Стоил Димитров VIP
Покривни услуги, София
12 извършени проекта
Илиян Иванов
Електроуслуги, София
11 извършени проекта
Румен Насев VIP
Мазилки, София
Калин Недялков
Покривни услуги, София
11 извършени проекта
DYSIGN
Архитектура и дизайн, София
7 извършени проекта
Blagomir Nochev
Мебели и обзавеждане, София
11 извършени проекта