Как да получим автентична ретро атмосфера у дома?

Публикувано на 25/11/2017 от Кристина Кацарска | Последна редакция на 02/03/2018 | Видяно 1 307 пъти

Ако се чудите как да разнообразите дома си бюджетно, оригинално и стилно, то тук ще откриете своето решение. Ще ви дадем конкретни насоки, с помощта на които да постигнете автентична ретро атмосфера вкъщи. Имате ли стар диван, забравен на тавана? Или лампион от баба, който събира прах в мазето? Открийте всичко старо, но здраво, с което разполагате, и го комбинирайте с настоящите си мебели. Ако се наложи, включете и малко боя и тапети, и жилището ви ще придобие съвсем ново излъчване. Тенденциите от миналото, както вероятно сте чували, често се връщат на мода. Дори плакатите, които сте събирали в детството си, сега могат да ви бъдат от полза. А ако смятате, че се нуждаете и от лични съвети от професионален интериорен дизайнер, то можете да намерите такъв в нашия сайт. 


Ретро мебели и цветове

Мебелите в ретро стил провокират едно странно усещане. Всеки техен елемент сякаш се бори да се превърне в центъра на вниманието. Меката мебел е широка и дълга, с многоцветни декоративни възглавници, за да се подсили още повече разнообразието от привличащи погледа тонове. Блестящите хромирани столове тип щъркел, които са с ярки червени седалки, превръщат кухнята ви в подобие на бар. Но гостите могат да се настанят удобно и в огромните фотьойли. Един от най-лесните начини да придадете на помещението си ретро излъчване е именно чрез избора на ретро нюанси:

  • Авокадово зелено. То е сред най-популярните в това отношение.
  • Ярко жълто, комбинация от кафяво, черно, бяло и червено. Това е следващият по популярност избор. 
  • Лилаво или ярко розово (към цикламено). Можете да ги използвате като допълнителни шарки. И двата цвята са отличен принос към ретро стаята ви.
  • Смесете по малко от всички. Ярко оранжево, зелено, индигово синьо и жълто - това е перфектен микс, дори да е приложен само върху дивана ви.
  • Каре и вафлени шарки. Също са част от епохата. 

Просто развихрете въображението и доброто си настроение и използвайте всички цветове на дъгата. Няма начин да сбъркате.


Текстури и акценти в ретро стил

В ретро интериора текстурата е много важна. Това е областта, в която декоративните елементи надминават всички очаквания и върхове. Същото важи и правилно подбраните и позиционирани акценти. Ето на какво да заложите:

  • Шарени килими, меки винили, кадифе на вафлички. Когато през ума ви минат мисли за този стил, най-напред ще се сетите за тях. 
  • Комбинирайте изчистени мебели с по-смели шарки. Не забравяйте, че идеята е да смесите семплото с екстравагантното.
  • Цветни принтове по стените, мъниста по вратите, лава лампи, стейк маси. Позволете си всичко, за което се сетите. Или, по-точно, което имате на тавана.
  • Скулптури и картини. Използването на характерни за епохата произведения на изкуството също е удачно. Те се опират по-скоро на абстрактното, отколкото на тривиалното като пейзажи и натюрморт.

Една от най-страхотните и весели страни на декорирането по този начин е, че няма никакви ограничения. Затова действайте смело, като имате едно наум да получите естетически издържан финал. 

Вижте още: Функционално обзавеждане и артистичен дизайн в 45 кв.м.


Ретро лампи и подове

Ретро усещане в дома си можете да постигнете и чрез решенията за пода, както и с помощта на осветлението. 

Имате три варианта за подовите настилки:

  • Естествена дървесина;
  • Меки килими с дълги влакна;
  • Семпла комбинация от изчистени плочки и шарки.

Спрете се на тях,  ако наистина желаете да се придържате стриктно към този начин на обзавеждане на дома си.

При осветителните тела е подходящо да заложите на:

  • Лампиони на стойки, заоблени, квадратни или с пискюли;
  • Многоцветни полилеи;
  • Лава лампи.

Колкото повече светлина вкарате в стаята, толкова повече ще я доближите до автентичното ретро внушение. Съчетайте я така, че да подчертае цветните акценти в съответните помещения. 


Как да комбинирате ретро елементите, без да прекалите?

В ретро стила се комбинират различни форми, текстури и цветове, за да се създаде нещо толкова уникално, колкото цялата едноименна епоха. И все пак всичко трябва да си има граници.

  • Употребявайте с мярка характерните крещящи цветове и ги комбинирайте правилно. Идеята е стаите да ви приветстват, да излъчват позитивизъм, а не да ви задушават с многото си елементи и шарения. 
  • Всичко старо, което вече сте отписали, се оказва полезно и функционално. Мебелите от онова време са здрави, издържливи и дори днес можете спокойно да ги използвате. 
  • Подхождайте с внимание към всеки отделен детайл - от огнените оранжеви стени до тюркоазеното бюро.
  • Отървете се от всичките си задръжки за съчетаване на цветове и форми, но все пак обмисляйте всяко решение. Действате целенасочено, а не хаотично. 

Ако наистина желаете да промените нещо в жилището си, да внесете ретро атмосфера, то се пригответе да извървите целия път. А за да бъде лек и успешен последния, така че да се радвате на приятен интериорен резултат, доверете се на професионалистите, регистрирани в MaistorPlus. Заявете своя проект, напълно безплатно и без обвързване, и в кратки срокове ще имате в отговор оферти, които да сравните. Разгледайте бизнес страниците на кандидатствалите изпълнители, вижте оценките, оставени за досегашната им работа. Сами решавате дали и кого да наемете, а след приключване на зададеното от вас, можете да споделите отзива си в сайта. 

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Антон Грънчаров VIP
Цялостен ремонт, София
31 извършени проекта
Радко Радев
Изолация и Саниране, София
25 извършени проекта
Андрей VIP
ВиК Услуги, София
35 извършени проекта
ИНВЕСТ ХОУМ-ИНС ЕООД
Ремонт на баня, София
13 извършени проекта
Пламен
Електроуслуги, София
37 извършени проекта
Сашо Арсов
Боядисване и декорация, София
11 извършени проекта