Как да подредим дома си според тенденциите на Фън шуй?

Публикувано на 04/10/2016 от Розалинa Думанова | Последна редакция на 02/11/2018 | Видяно 6 170 пъти

Нашият дом е нашата крепост. Именно поради тази причина той трябва да бъде подреден така, че да ни вдъхва комфорт, сигурност и уют. А за да привлечем положителната енергия в него, може да се доверим на вярванията и съветите на китайската философия Фън шуй. Още от древността тя се стреми към мир и спокойствие, доброта и умереност. Съветите, които ни дава за интериорния дизайн, са изключително практични. Ако искате да почерпите полезна информация, а също и да се възползвате от съвети и предложения за естетика и дизайн у дома, то доказалите се интериорни дизайнери са насреща. 


Нека привлечем положителната енергия у дома чрез Фън шуй!

Нашият дом е нашата крепост. Именно поради тази причина той трябва да бъде подреден така, че да ни вдъхва комфорт, сигурност и уют. А за да привлечем положителната енергия в него, може да се доверим на вярванията и съветите на китайската философия Фън шуй. Още от древността тя се стреми към мир и спокойствие, доброта и умереност. Съветите, които ни дава за интериорния дизайн, са изключително практични. Ако искате да почерпите полезна информация, а също и да се възползвате от съвети и предложения за естетика и дизайн у дома, то доказалите се интериорни дизайнери са насреща. 


Цветовете у дома

За да бъде приветлив дома ви, то цветовете, които преобладават в него, са от най-голямо значение. Източното учение за хармонично подреждане на жилището съветва тоновете и багрите във всяко едно помещение да бъдат светли и приветливи. Разбира се има изключително много цветови комбинации и различни интересни и експериментаторски начини да превърнете дома си в истински цветови шедьовър.


Да направим антрето максимално фукнционално

Антрето е помещението във вашия дом, което прави връзката между външния и вътрешния свят. Когато влизате в него, то трябва да ви кара да се чувствате щастливи, че сте вкъщи. Как може да постигнете този ефект? Като за начало, използвайте приветливи и приятни за окото цветове - хилядолетната философия предлага бяло и всички светли нюанси на сивото. Те символизират чистота, спокойствие и духовност. Следващата стъпка към „идеалното" антре вкъщи е интериорната му подредба. Не го занемарявайте. То трябва винаги да бъде чисто и подредено! Изхвърлете всички ненужни вещи - те пречат на хармоничната атмосфера. А ако обичате да експериментирате, то може да поставите различни, типични елементи от източната култура, но не прекалявайте. Каквото и да правите, антрето трябва да изглежда семпло и в никакъв случай препълнено с вещи


Как да подредим хола, за да се чувстваме уютно?

Мечтали ли сте си дневната у дома да изглежда като взета от снимка в списание? Да е красива, раздвижена и уютна? Тази ваша мечта е много лесно осъществима и за целта не са нужни нито космически суми, нито изключително много работа. Достатъчно е да следвате тенденциите на китайската философия за един по-добър дом. Холът е мястото, което събира цялото семейство. Там почивате, прекарвате приятни мигове и трупате семейни спомени. Поради тази причина, дневната трябва да бъде добре уредена. Като за начало обърнете внимание на цветовете в нея. 

  • Фън шуй препоръчва светлите тонове, като оранжево и жълто, сиво и зелено. За тези от вас, които обичат да експериментират пък, може да заложите на екстревагантни цветови комбинации, което ще доведе до по-интересна и различна обстановка. Атмосферата в хола трябва да е приятна именно за вас.
  • Обърнете внимание на обзавеждането. Изхвърлете всички ненужни вещи, особено ако не подхождат на интериора ви.
  • Освободете ъглите, за да придадете по-динамична обстановка. А ако се чудите с какво да запълните голите стени, то изборът е много богат – интересни арт композиции, картини, снимки на семейството, а също и шарени тапети. Не отлагайте, а превърнете дневната си в едно приказно място, което да ви зарежда с положителна енергия и да ви кара да се чувствате превъзходно в края на дългия, работен ден.

Вижте още: Завладяващи форми, съчетали особеностите на скандинавския дизайн с иновативните решения


Кухнята - сърцето на всеки дом

Кухнята е сърцевината на всеки дом. Това е мястото, което излъчва топлина, задушевна атмосфера и уют. А ако сте решили да подобрите интериора му, според тенденциите и съветите на Фън шуй, то трябва да се съобразите с няколко много важни акценти. Като за начало, трябва да обърнете сериозно внимание на цветовете, които преобладават в тази стая. Те трябва да са успокояващи и свежи. Хилядолетната философия предлагаа кафяви и сиви нюанси. Зеленото и жълтото също са много подходящи. Напълно забранени са нюансите на червения цвят. А ако обичате семплата обстановка, то може да се доверите на бялото.

Друга важна подробност е кухненското обзавеждане:

  • Съветите на китайската философия са да наблягате на заоблените форми – те символизират мекотата в семейните отношения. А кухненските уреди трябва да бъдат много прецизно разпределени
  • Според Фън шуй напълно недопустимо е кухненската печка и хладилникът да са разположени един срещу друг. Това довежда до енергиен дисбаланс
  • Относно трапезарията – трябва да изберете здрава и масивна кухненска маса. Тя символизира здравата и стабилна обстановка у дома
  • Също така може да раздвижите интериора, като добавите различни апликации и предмети, а също и живи, саксиени цветя, които да внасят свежест и да правят престоя ви в тази част от дома по-приятен.

Вижте още: Топ 10 тенденции за кухни през 2016 година


Защо спалнята е най-важната стая у дома?

Спалнята  е въплъщение на „огнището“ на любовта и център на семейните взаимоотношения във всеки дом. Това е мястото, което символизира устойчивостта и равновесието вкъщи. Направете го уютно и приятно! Според Фън шуй спалнята ви трябва да е светла, но не прекалено.

  • Хубаво е цветовете в нея да са светли, меки и приветливи. Може да заложите на комбинации от червено и сиво, кафяво и оранжево или пък слънчево жълто. Но запомнете – трябва да бъдат така избрани, че да не изглежда прекалено цветно и шарено.
  • Мебелите да са разположени хармонично, но и удобно. Все пак това е мястото, където си почивате и презареждате за следващия натоварен ден, така че сънят ви трябва да е пълноценен
  • Леглото е също важен компонент от всяка спалня. Добре е да го поставите срещу прозореца, но не между него и вратата – това води до смесване на различни енергиини потоци, което според Фън шуй води до непълноценна почивка.
  • Може да заложите на красиви картини.
  • Обърнете внимание на материалите, които използвате за тази стая. Добре е да преобладават дърво и метал. А относно огледалата в спалнята запомнете – те са напълно забранени. Според източната култура те водят до проблеми във взаимоотношенията и дори до появата на друг, „огледален двойник“ във връзката с вашата половинка.
  • Съгласувайте вкусовете си, осланяйки се на препоръките на древната философия и достигнете връх в отношенията. Нека спалнята ви бъде изворът на положителна енергия, спокойствие и любов във вашия дом.


Банята – Фън шуй докато се къпем

Банята е неизменна част от всеки дом. И ако смятате, че е дошло време за ремонт или промяна на интериора, то може да се доверите на съветите на източното учение Фън шуй и за това помещение. Изборът на цвят е един от проблемите, с който се сблъскват всички, решили да внесът свежест в банята.

  • Синьото е много подходящ нюанс, тъй като е свързан с елемента вода, но ако обичате различното, то може да се доверите на зеленото. То има успокоително действие, а в същото време, духовно ви свързва с природата.
  • От изключително значение е светлината в банята. Постарайте се тя да бъде естествена, а ако това е невъзможно, то я добавете. Има богат избор на осветление за баня
  • Много важно, според древната философия, е всичко да бъде много добре уредено – да няма капещи мивки и течащи тоалетни казанчета. Изхвърлете всички празни флакони, опаковки и ненужни отпадъци. Поддържайте чистотата на банята, защото това е мястото, което осигурява вашето сто процентово лично пространство. Направете го максимално приятно.
  • Както в кухнята, тук също може да внесете саксиено цвете, което ще добави допълнителна свежест. Използвайте семпли и ненатрапчиви аромати, за по-приятна атмосфера.

Вижте още: 5те най-оригинални вани - прекалено екстравагантни или създадени точно за вашия вкус?


Нека внесем Фън шуй у дома и да направим живота ни по-хубав и приятен

Китайската философия е доказала през годините своята значимост. Чрез нея можем да уредим и подобрим света около себе си, да внесем ред и хармония в своето ежедневие и да направим дома си център на спокойствие и разбирателство. Стараем се да следваме интериорните тенденции и постоянно се опитваме да подобряваме своите домашни кътчета. За целта специалистите се стремят да предлагат на клиентите си адекватни и изгодни начини за превръщането на дома в това, което всеки един от нас винаги е искал да бъде. Постройте, ремонтирайте или подобрете дизайна вкъщи, като направите заявка в платформата на MaistorPlus, при това напълно безплатно. А ако към интериорния дизайн добавите и някои принципи на Фън шуй, то вашият дом ще се превърне в център на спокойствието и уюта. Нека бъдем по-щастливи с Фън шуй у дома!



Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Ценко и Сие ЕООД VIP
Цялостен ремонт, София
81 извършени проекта
"ТОДИС" ЕООД - СТОЯН НАНОВ
Покривни услуги, София
70 извършени проекта
TODOR TODOROV VIP
Цялостен ремонт, София
38 извършени проекта
Румен Петров
Електроуслуги, София
12 извършени проекта
Веселин Димитров
Цялостен ремонт, София
32 извършени проекта
Трайчо Трайков
Покривни услуги, София
29 извършени проекта