Как да изберем идеалните тапети за всяко помещение?

Публикувано на 07/11/2016 от Виктория Маринова | Последна редакция на 09/11/2016 | Видяно 39 959 пъти

Веднъж поставени на стената, тапетите трябва да гарантират нейното качествено покритие за дълъг период от време. Затова е важно да разграничим тапетите с хартиена основа от тези с т.нар. влийс основа. Докато при първите отстраняването става трудно, заради късащата се хартия, то при тапетите с влийс основа получавате много по-здраво покритие, което можете да променяте по всяко време, а освен това позволява на стените да дишат.

Виж още: 10 иновативни решения за осветление над трапезарната маса


Тапети от бамбук - екзотично решение за модерен дом

Тапетите от бамбук или друг тип растения постепенно си проправят път в съвременния интериор, като грабват вниманието със своята естетичност и издръжливост. Присъщата им лекота и интересен дизайн ги правят незаменима част от обстановката във вашата екзотична дневна или спалня. Този тип тапети за стена са изключително лесни за почистване и поддръжка, като могат да бъдат освежени дори само с помощта на лак.


Как да изберем идеалните тапети за по-стилен и красив дом?

Всеки сезон е подходящ да предприемете промяна у дома и най-накрая да реализирате дълго отлаганото освежаване на стените. За да ви улесним в изпълнението на тази задача, днес ще ви представим предимствата и недостатъците на различните видове тапети за стена, които напълно ще преобразят вашия интериор! Професионални съвети за избора и лепенето на тапетите пък можете да получите от най-добрите специалисти в областта, регистрирани в MaistorPlus!


Стъклофибърни тапети - иновация в покритията за стена

Тапетите за стена от този вид са изключително лесни за поставяне и премахване, като позволяват на стените да дишат и по този начин предотвратяват появата на мухъл. Интересното при тях е, че можете да придадете желания нюанс или краска на стената, но едва след като лепенето на тапетите е приключило. Така разполагате с всевъзможни варианти за дизайн и декорация на покритието, като то е подходящо и за прикриването на неравности и несъвършенства по стените.


Релефните тапети създават впечатляващи ефекти

Оригинални, красиви и изключително модерни - релефните тапети са точната идея за просторни помещения, в които има достатъчно естествена светлина през деня. Оформени със специално покритие (структурна пяна), те създават триизмерни ефекти, които ще разчупят строгия интериор и на най-скучната дневна. Освен че са наистина лесни за премахване, тези тапети се отличават и със завидна дълготрайност, което ги прави предпочитан вариант за много съвременни домакинства.


Класически тапети с покритие от хартия

Изключително достъпно решение е поставянето на тапети с покритие от хартия, които впечатляват с разнообразие от цветове и краски. Те са класически вариант, който обаче създава трудности при залепянето и не притежава необходимата издръжливост, за да заеме почетно място в съвременния интериор. Този тип тапети са подходящо решение за онези домакинства, които търсят евтин и лесен начин да освежат дневната, спалнята и други подобни помещения, в които не прониква влага.


Тапетите от винил са идеални за вашата кухня или баня

Този вид тапети за стена са създадени от синтетични материали, като обаче се налагат успешно на пазара, благодарение на своята устойчивост и достъпна цена. Те приемат различни нюанси и принтове, пресъздават релефи и текстури, а на всичко отгоре са и напълно безвредни. Идеални за прикриването на несъвършенства по стените, виниловите тапети са приложими в банята, кухнята и коридора, защото могат да се мият, но не се препоръчват за покритие на стените в спалните помещения и хола.


Добра идея ли е поставянето на тапети с покритие от текстил?

Макар да са едни от най-луксозните тапети за хол, покритията от текстил имат неприятния навик да поглъщат миризмите, което ги прави неподходящи за кухнята. Те са податливи на замърсявания, трудни за поддръжка, а освен това обикновено имат по-висока себестойност в сравнение с хартиените тапети или тези от винил например. Сред разновидностите им ще срещнете тапети от синтетични и естествени материали, като цената често нараства съобразно качествата на продукта.

Виж още: Впечатляващи идеи за интериорен дизайн на домашен офис


Фототапетите са артистично решение за спалнята

Макар и все по-популярни, фототапетите не са подходящи за малки и тъмни помещения, тъй като допълнително ще отнемат от усещането за простор в тях. Въпреки това те са страхотен начин да разнообразите дизайна на слънчевата дневна или модерната спалня, като днес тези тапети за стена могат да пресъздадат страхотни градски фотографии или удивителни природни пейзажи.

Виж още: Склад в Лондон се превръща в прекрасен луксозен апартамент


На какво още да обърнем внимание при избора на тапети?

Съобразете избора на покритие за стените у дома с функциите на помещението, като заложите на миещи се тапети за банята и кухнята, а класическите варианти от хартия и текстил запазите за дневната и спалнята. Подберете нюансите и мотивите на покритието спрямо големината и изложението на стаята, като пресметнете предварително колко ролки тапети ще са ви необходими. За качествено лепене на тапети се доверете на доказани професионалисти, като направите безплатна заявка в MaistorPlus още сега!

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Румен Насев VIP
Мазилки, София
РЕАЛСТРОЙ
Дограма и остъкляване, Перник
11 извършени проекта
Асен Асенов VIP
Кърти, чисти, извозва, София
13 извършени проекта
Линдстрой ЕООД
Плочки и теракот, София
28 извършени проекта
Sasho
Цялостен ремонт, София
39 извършени проекта
Evgeni Velinov
Покривни услуги, Самоков
15 извършени проекта