В Китай ще строят огромна фабрика за клониране на животни - необходимост или лудост е това?

Публикувано на 25/11/2015 от Катерина Костадинова | Последна редакция на 20/07/2016 | Видяно 11 203 пъти

Непрекъснато нарастващото население на Китай принуждава фермерите да намират всевъзможни алтернативни методи за осигуряване на достатъчно хранителни ресурси, отговарящи на високото търсене. Това доведе до създаването на проект за изграждане на лаборатория с площ 15 хил. кв. м., със съоръжение за клониране на животни от две партньорски компании - BoyaLife и Sooam Biotech. Реализацията на проекта ще струва около 31 милиона долара, като е предвидено изключително мащабно производството - около един милион говеда годишно.


Необходимост... или лудост?

Според докладчика от Европейската комисия за защита на околната среда - Ренете Сомер - това определено е лудост. Тя твърди, че досега голяма част от клонираните животни са умирали едва до няколко седмици, при това по много болезнен начин. В Европа, експерименти от подобен тип са напълно забранени, тъй като се смятат за нехуманни. Председателят на BoyaLife твърди, че проектът ще бъде полезен за хората. Те не смятат да клонират единствено говеда, макар и това да е основният им фокус. Създателите имат амбицията да правят клонинги и на домашни любимци, което е обвързано с досегашната дейност на компанията Sooam Biotech, клонирала до момента над 550 кученца за различни ентусиазирани стопани, готови да платят висока цена за тях.


За или против - накъде клони везната?

Позицията на Европа е ясна по въпроса. Много хора от социалните мрежи също се обявяват против този проект, всеизвестна е и репутацията на Китай по повод качеството на храните, което непрекъснато подлежи на множество скандали. Дали обаче създаването на подобна лаборатория е наистина необходима и трябва да бъдем по-широко скроени по отношение развитието на науката и технологиите? Наистина ли това е животоспасяваща иновация или е поредната заблуда за потребителите, представляваща потенциална заплаха за здравето на човечеството и хуманното третиране на животинските индивиди? Споделете своето мнение, не оставайте безучастни!


Тагове:

По света

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

TODOR TODOROV VIP
Цялостен ремонт, София
38 извършени проекта
Тош ремонТ
ВиК Услуги, София
43 извършени проекта
ПРО БИЛДИНГ БГ VIP
Цялостен ремонт, София
1 извършен проект
Атанасов
Архитектура и дизайн, София
42 извършени проекта
Energy Solutions
Отопление и климатизация, София
24 извършени проекта
Линдстрой ЕООД
Плочки и теракот, София
28 извършени проекта