Как да превърнем мансардата във функционална допълнителна стая?

Публикувано на 21/01/2016 от Виктория Маринова | Последна редакция на 29/08/2016 | Видяно 9 186 пъти

Незавимо от цвета, който сте избрали за стените, запомнете, че таванът трябва да остане светъл. Това е особено важно за тавански помещения, разположени под скатен покрив, който немуниемо отнема от височината им. В случай че все пак сте заложили на стени в бледи нюанси, изберете боята за тавана така, че да бъде с 1-2 тона по-светла от тази на останалата част от помещението. Този малък детайл ще промени изцяло първото впечатление на вашите гости!


Как да превърнем мансардата във функционална допълнителна стая?

Преобразяването на таванското помещение често се оказва трудна задача, благодарение на неговата неповторима големина и форма. Въпреки това, съществуват няколко прости правила, които ще ви улеснят в избора на цветове, мебели и декорации, така че постепенно да превърнете мансардата от неизползваема студена стая в истинско олицетворение на комфорта! Не посрещайте трудностите около ремонта и обзавеждането й сами, а потърсете квалифицирана помощ от специалистите, регистрирани в MaistorPlus!


Бъдете внимателни при избора на текстури

Ярките декоративни мотиви, с които е обсипан диванът може и да стоят добре в дневната, но ако тя е разположена именно на тавана, по-добре заложете на добре познати печеливши комбинации, като изчистени линии и едноцветни мебели. За капка разкош може да добавите тук-там по някоя възглавничка или аксесоар с интересен принт, но все пак запомнете, че понякога по-малкото наистина е повече.

Виж още: Как да се сдобиете с топла и уютна мансарда, без да правите големи промени


Стоплете стаята с мек килим на пода

Освен качествена топлоизолация, вашето таванско помещение може да стане по-уютно и топло, като покриете пода му с килим. За целта изберете такъв от естествена вълна или акрил, който е с гарантирана мекота и дълготрайност. От гледна точка на дизайна му, препоръчваме да заложите на семпъл модел, защото твърде шареният килим ще смали оптически помещението.


Заложете на ниски и семпли мебели

Ниските мебели ще създадат впечатление за повече отворено пространство, без да отнемат от уюта на вашата таванска спалня, а най-хубавото е, че можете да ги направите и сами с помощта на стари палети. Освен че са изключително модерни, подобни мебели са приятен начин да разнообразите обстановката без да инвестирате много. Подредете няколко меки възлавници за сядане около масичката от палети и се убедете, че понякога комфортът се крие в простичките интериорни решения.


Светлите нюанси създават усещане за простор

Скромните размери на таванското помещение не са достатъчно основателно извинение да не го приобщите към останалата част от дома си. Просто се погрижете то да изглежда по-голямо, като боядисате стените и тавана в бяло или много светло бежово. Освен че оставят впечатление за чистота и изисканост, тези нюанси ще уголемят визуално помещението и по този начин ще го направят по-приятно за обитаване.

Виж още: Управлявайте интерактивно свежия въздух у дома


Вграденият гардероб крие повече потенциал, отколкото предполагате

Много популярен и удобен вариант е създаването на модул от вградени шкафове, които да усвояват напълно пространствените възможности на помещението. По този начин няма да е необходимо да се тревожите, че скринът не побира всичките ви вещи, а ненатрапчивият дизайн на тези модули ги прави съвместими с почти всякакви стилови хрумвания в интериора.


Умно усвояване на пространството с мултифункционални мебели

Най-големият проблем, с който ще се сблъскате при превръщането на таванското помещение в спалня, хол или пък кухня, е необходимостта от място за съхранение на вещи. Скосеният таван често отнема възможността за поставянето на гардероб или пък голяма секция, което извежда на преден план нуждата мебелите ви да бъдат мултифункционални. Какво ще рече това? Чекмеджета под леглото, сгъваеми столове и бюро, а защо не и маса, която се превръща в удобен скрин?


Превърнете неизползваемите ъгли в място за малки кухненски уреди

Скатният покрив често придава интересна, но трудно използваема форма на таванското помещение, като създава множество твърде малки ъгли. В действителност всяка подобна ниша може да бъде преобразена в интересен рафт за дребни сувенири за спалнята или пък в домашна библиотека за книги с джобен размер. Ако пък сте решили да разположите кухнята си именно на тавана, запратете в ъгъла малките електроуреди, като сокоизтисквачки, тостери и други.


Качествена грижа за прозорците

В случай че мансардата е твърде малка, снабдете прозорците й с щори в цвят, близък до този на стените. Ако пък разполагате с просторно помещение, можете да си позволите да добавите завеси или щори, които създават лек контраст със стените и тавана. Бъдете внимателни с текстурите, защото те разчупват визуално помещението и биха могли да го направят дори още по-малко, а за качествения монтаж на щорите се доверете само на препоръчани специалисти!

Виж още: С какво трябва да внимавате при избора и монтажа на покривни прозорци?


Правилното осветление ще направи чудеса с вашата мансарда

Друг често срещан проблем при приобщаването на мансардата към останалата част от жилището, е липсата на достатъчно светлина. Обикновено таванските помещения имат малки прозорци, които не могат да ви осигурят комфорта на топлата и слънчева дневна. Качественото осветление обаче може да компенсира в известна степен за тази липса, затова не се колебайте, а комбинирайте вградените осветителни тела на тавана с кокетни настолни лампи около спалнята например.


Вмъкнете впечатляващи акценти, които мигновено грабват вниманието

Ако сте сред късметлиите, които могат да се похвалят с голяма мансарда, можете да си позволите да експериментирате в декорациите. Това означава красиви стенни аксесоари, ароматни свещи и невероятни саксийни растения, за отглеждането, на които обаче, със сигурност ще ви е необходима достатъчно естествена светлина. Направете цялостното обзавеждане на таванското помещение много по-лесно, като го оставите в ръцете на опитните специалисти! Сравнете техните оферти и мнения на клиенти за работата им, като заявите проект при нас напълно безплатно, и се убедете сами, че превръщането на прашната мансарда в приятно кътче у дома вече е напълно възможно!

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Ралица Пламенова VIP
Цялостен ремонт, София
Георги Димитров
Цялостен ремонт, София
12 извършени проекта
Асен Асенов VIP
Кърти, чисти, извозва, София
13 извършени проекта
Ивайло Петров
Електроуслуги, София
26 извършени проекта
Алекс Алексиев
ВиК Услуги, Банкя
10 извършени проекта
Костадин Димитров
Покривни услуги, София
21 извършени проекта