Всичко за отоплението с конвектори - видове, предимства, начин на работа

Публикувано на 13/06/2018 от Виктория Маринова | Последна редакция на 02/11/2018 | Видяно 12 411 пъти
Всичко за отоплението с конвектори - видове, предимства, начин на работа

С постепенното настъпване на по-хладно време, неминуемо се замисляме за отоплението на дома си през предстоящите месеци. В това отношение конвекторите се явяват едно от най-предпочитаните и доказано добри решения, които се отличават с приятна визия, удобство и икономичност. Преди да преминете към закупуването на подобен уред обаче, се запознайте с особеностите при отоплението на дома с конвектори и открийте подходящ специалист, който да се заеме с монтирането му.

Лъчистият конвектор изисква по-голяма инвестиция

Лъчистият конвектор изисква по-голяма инвестиция

Лъчистите конвектори предават топлина директно на хората и предметите, а не загряват въздуха в помещението и именно това е основната им разлика с електрическите конвектори. Според някои специалисти те са по-ефективното решение за съвременните домакинства, макар да изискват инвестиция между 300 и 1800 лева.

Виж още: Предимства и недостатъци на различните методи за охлаждане на дома

Електрическите конвектори - практични и ефективни

Електрическите конвектори - практични и ефективни

Този тип конвектори са икономични и много удобни за употреба, като те преобразуват електрическата енергия в топлина, която в процеса на конвекция достига до помещението. Електрическите конвектори разполагат със специален термостат, благодарение на който уредът се изключва, когато достигне температурата, предварително зададена от вас. Освен това, те са снабдени с обособени режими на работа, което ги прави изключително лесни за използване. Цените им са в диапазона между 50 и 450 лв.

Подовите конвектори осигуряват неповторим комфорт

Подовите конвектори осигуряват неповторим комфорт

Вградените подови конвектори са съвременно решение, което също използва принципа на конвекция за ефективно затопляне или охлаждане на дома. Те се предлагат с или без вграден вентилатор, като е важно да знаете, че макар да издава лек шум, вентилаторът е предпоставка за по-ефективно и бързо затопляне на помещението, защото създава т.нар. принудителна конвекция. В зависимост от вида решетка, мощността и наличието на вентилатор пък, ценовите им стойности могат да достигнат 1700 лв.

Виж още: 8 съвета как да оптимизирате работата на вашата соларна система

Какво всъщност представлява конвекторът?

Какво всъщност представлява конвекторът?

Конвекторът е уред, захранван на газ или ток, който разчита на естественото движение на въздуха при затопляне, за да направи дома ви по-топъл и приятен за обитаване. Когато нагревателите му затоплят засмукания въздух, той се издига и в уреда постъпва нов студен въздух. Това движение на въздушния поток се повтаря отново и отново до достигане на определена температура в помещението и се нарича конвекция, откъдето пък произтича и наименованието на самия уред.

Виж още: Хитри начини за намаляване на зимните сметки за отопление

Стенният електрически конвектор се отличава с уникален дизайн

Стенният електрически конвектор се отличава с уникален дизайн

Този тип конвектори обикновено са компактни, но пък са най-добре приложими в по-малки помещения. Изключително подходящи са за детски стаи, тъй като са безопасни и на допир не са горещи. Някои модели разполагат с екстри като термостат или отложено включване на вентилатора, което оскъпява донякъде инвестицията. Цените им започват от 130 лева нагоре, като нарастват пропорционално с мощността, функциите и иновативния им дизайн.

Газовите конвектори гарантират качествено отопление

Газовите конвектори гарантират качествено отопление

Газовите конвектори работят с природен газ или пропан-бутан и са изключително икономично решение за отопление на цели жилища или само на отделни помещения. Те не изискват изграждане на специална водно отоплителна инсталация и могат да имат различна мощност в зависимост от предпочитанията ви и нуждите на домакинството. Цената на подобен уред е между 350 до 1700 лв. в зависимост от неговата мощност.

Стоящите конвектори придобиват всякакви форми

Стоящите конвектори придобиват всякакви форми

Съществуват изключително разнообразни модели стоящи конвектори, което ги прави оптимално добър вариант за много домакинства. Стандартните стоящи конвектори могат да бъдат премествани от едно помещение в друго, така че да не отоплявате излишно стаите, които не обитавате. На пазара ще намерите и изключително модерни решения, като конвектори във вид на пейки, които са много подходящи за малки помещения.

Още някои безспорни предимства на отоплението с конвектори

Още някои безспорни предимства на отоплението с конвектори

Освен че са икономични и лесни за монтаж, конвекторите печелят симпатиите на клиентите с факта, че не променят качеството на въздуха и не го изсушават. Освен това, те затоплят помещението сравнително бързо, като някои модели разполагат със сензори за движение, благодарение на които се изключват автоматично, когато в стаята няма хора. По този начин те намаляват сметките ви за отопление, без да се лишавате от приятната атмосфера у дома. Изберете подходящ уред за отопление на своя дом, като заявите проект безплатно в MaistorPlus! Разгледайте офертите на водещи специалисти и сравнете мнения от клиенти още сега!

Обичаш темите за дома и интериора и създаването на онлайн съдържание е твоя страст? Ако искаш с твои публикации да станеш част от водещата медия за дома в България, започни с попълване на нашия въпросник!

Попълни въпросник