Защо "Walkie Talkie" бе определена за най-грозната и мразена сграда в Лондон?

Публикувано на 04/09/2015 от Катерина Костадинова | Последна редакция на 26/07/2016 | Видяно 2 941 пъти

Сградата "Walkie Talkie" в Лондон участва в тазгодишния конкурс за архитектура и дизайн на списание "Билдинг дизайн" и дори успя да си спечели награда! Уви, призът, с който се сдоби, определено не отличава сградата като красив архитектурен обект, а тъкмо обратното. Небостъргачът, официално известен като "20 Fenchurch Street", бе награден с годишния приз "Carbuncle Cup", който се присъжда на най-грозната и мразена архитектурна постройка на годината.


Построяване на сградата

Архитектът Рафаел Виньоли изгражда 37-етажен небостъргач от стъкло и стомана, с височина 160 метра. Проектър струва около 200 милиона паунда и основната му функция е да бъде използван за офиси и бизнес мероприятия.


Да погледнем отвътре

На последните етажи са изградени заведения за хранене и впечатляващ вътрешен парк, над който се разкрива просторна небесна гледка, а през огромните стъклени прозорци се наблюдават фантастични градски пейзажи.

До тук всичко изглежда прекрасно... но не е съвсем така!


Защо Walkie Talkie е най-мразената сграда от жителите на Лондон?

Оказва се, че въпреки неблагоприятния дъждовен климат, с който е известен целият Британски остров, дори и малкото слънчеви лъчи се оказват ужасен проблем за минувачите и живущите или рабоещи хора в близост до Walkie Talkie.

Огромните стъклени прозорци са като огледала за слънчевата светлина. Всеки лъч се отразява по повърхността по непоносимо заслепителен начин, а това довежда до неочакван ефект...


Ефектът от срещуположния вятър

Сградата има специфична конструкция, наподобяваща леко на обърнат конус. Когато стъклата на сградата се нагреят от слънчевата светлина, прииждащият вятър се отблъсква право надолу и сред минувачите постъпват нетърпимо горещи въздушни вълни.


Небостъргачът, който разтопява автомобили

Ефектът от топлия вятър и отразените слънчеви лъчи довежда до разтопяването на луксозен автомобил, паркиран пред сградата.

Строителите на Walkie Talkie са осъдени да изплатят щетите по автомобила, а сега цял Лондон се чуди как да се "отърве" от тази напаст.


Напълно заслужен приз

Вече е ясно, че Walkie Talkie напълно заслужено получава приз за най-мразена и грозна сграда на годината.

За щастие на лондончани, архитектите и дизайнерите работят усилено по намирането на дългосрочно решение на наболелия проблем. Междувременно, жителите на града ще трябва старателно да избягват преминаването по улицата на небостъргача... или просто да изтърпят всички неприятни последствия, които биха могли да се появят.


Тагове:

По света

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Иво Методиев VIP
Цялостен ремонт, София
106 извършени проекта
Пламен Манолов
Цялостен ремонт, София
31 извършени проекта
Ценко и Сие ЕООД VIP
Цялостен ремонт, София
83 извършени проекта
Термо Лидер ООД
Изолация и Саниране, Варна
5 извършени проекта
ГРАНД МАСТЕРС ЕООД
Сухо строителство, Велико Търново
7 извършени проекта
Качествен ремонт
Ремонт на баня, София
22 извършени проекта