Сглобяеми къщи - бързо решение за създаване на дом

Публикувано на 11/07/2022 от Патриция Симеонова | Последна редакция на 28/02/2023 | Видяно 3 354 пъти

През последните години все повече хора насочват вниманието си към сглобяеми дървени къщи и къщи с дървена или метална конструкция. Този вид постройки не са нови за българската архитектура, но пък бяха потънали във времето и бяха заменени от панелно строителство и масовото използване на бетона и тухлите като основни строителни материали. Концепцията за сглобяеми къщи със сигурност се е променила и развила през последните няколко десетилетия, за да бъде предпочитан избор от хора с всякакъв икономически произход, в различни части на света. Терминът сглобяема къща се отнася по-скоро до строителна конструкция, отколкото до специфичен стил. Елементите се произвеждат, след което се транспортират и монтират на определеното място, за което са предназначени. Свържете се с професионалистите, регистрирани в платформата MaistorPlus, и получете полезна информация в сферата.


Видове сглобяеми постройки

Сглобяемите къщи имат редица предимства пред традиционното монолитно строителство. Сроковете за изграждане са по-кратки, цената е по-ниска, а възможността за преустроиство е значително лесна и бърза. Преустройството е от изключителна важност, тъй като в този случай няма да има нужда да събаряте масивни тухлени или бетонни стени. Преградните стени имат предимство пред носещите, тъй като става значително по-лесно да направите вътрешни изменения и промяна в разпределението на стаите.

  • Къщи с дървена конструкция
  • Къщи с метална конструкция

В зависимост от бюджета си може да изберете и проект в различен етап на завършеност. Може да поръчате само конструкцията и сами да се справите със стените, покрива, подa и дограмите, а може и да получите изцяло финализирана постройка.


Лесна комуникация

С повечето производители на сглобяеми къщи имате главен изпълнител, който управлява проекта ви, от самото начало до неговия край. Няма архитекти, интериорни дизайнери и изпълнители, между които трябва да избирате и да наемете. Всички задачи, свързани с вашия проект се извършват от един екип, което води и до неговото по-бързо и качествено финализиране. Друго предимство е, че в този вид строителство е по-лесно придържането към бюджета, тъй като процесът обикнове не включва допълнителни разходи за екипа. По този начин построяването на новия дом се превръща в приятно преживяване, вместо постоянно да се оглеждате и да проследявате.


Спестяване на време

Конструкцията за къщата се разработва и след това идва моментът за изработка. Докато се излее фундаментът и мястото е готово, къщата ще бъде готова за монтаж. Това значително ускорява и процеса за завършване на проекта. Всъщност повечето сглобяеми къщи могат да бъдат готови в рамките на четири до шест месец. При традиционните постройки процесът е по-бавен. Полагането на основата трябва да бъде завършено преди строителството. Лошото време, недостигът на работна ръка или подизпълнители, доставките на материали, логистиката и разбирателството между екипите, работещи в различни сфери могат да причинят значително забавяне в строежа на новото жилище.


Енергийна ефективност

Строителите на сглобяеми домове инкорпорират в дизайна им високоефективни елементи и материали като част от базовата цена, които традиционните строители и масовият потребител биха сметнали за луксозни. Това може да включва херметична и ветроустойчива сградна обвивка, която предпазва въздуха вътре да излиза навън и обратното – външният въздух да се просмуква, като по този начин ще се наруши топлообмена и ще повишава разхода при използване на ОВК инсталация. Слънчевите панели и акумулаторни батерии, системи за пречистване на вода, като всички тези елементи целят да създадат високо енергийно ефективни домове, които намаляват или дори елиминират разходите ви за енергия, като и намаляват отпечатъка, който оставяте върху околната среда.


Необходими документи и процедури

В България има шест категории за застрояване, като сглобяемите къщи спадат към пета категория. За всяка от категориите сътоветно има различни изисквания и необходими документи и разрешителни. Различните категории разполагат с различни срокове за изграждане. За узаконяването на такъв тип постройка са ви необходими:

  • Документ за собствеността на терена определен за застрояване или документ за право на строителство
  • Скица на терена и виза за проектиране
  • Договор с проектант за изработка на проект
  • Договори с ВиК и електроразпределително дружество
  • Разрешително за строеж
  • Договор със строителна фирма

Ако имате желанието да построите собствен дом, в най-кратък срок, то това е най-подходящият вариант. Свържете се със специалистите, регистрирани в MaistorPlus, и обсъдете възможностите спрямо наличния терен. Заявете своя проект още днес и се приближете с крачка напред към сбъдването на мечтата Ви!  



Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Луксозни ремонти VIP
Боядисване и декорация, София
8 извършени проекта
Георги Димитров
Цялостен ремонт, София
12 извършени проекта
Антон Грънчаров VIP
Цялостен ремонт, София
31 извършени проекта
Алекс Алексиев
ВиК Услуги, Банкя
10 извършени проекта
Петър Петров
Цялостен ремонт, София
16 извършени проекта
Костадин Димитров
Покривни услуги, София
21 извършени проекта