Защо да изберете енергийно ефективни строителни материали от глина?

Публикувано на 09/07/2019 от Флора Велчева | Последна редакция на 28/02/2023 | Видяно 2 333 пъти

Много строителни материали с висока енергийна ефективност са създадени от възстановени или рециклирани материали. Това има две основни положителни страни. От една страна е налице по-малко изчерпване на невъзобновяеми природни ресурси и, от друга страна - по-малко енергия за произвеждането на нови материали. Изработените от глина са сред най-често използваните и с най-разнообразна употреба. В настоящата статия ще ви разкажем за още няколко причини да ги предпочетете. Ако имате нужда от специалист, който да ви помогне да увеличите енергийната ефективност на своя офис или дом, можете да се обърнете към някои от регистрираните в сайта ни изпълнители.


Керамичните строителни материали пестят енергия

На първо място, керамичните строителни материали спомагат за спестяването на енергия. Имат много добри топлоизолационни свойства и висок топлинен капацитет. Облицованите с тях помещения са по-топли през зимата и по-прохладни през лятото. Керамичните блокове и тухли в зависимост от своя клас имат различна степен на акумулираща способност. Освен това намаляват т.нар. ефект на топлинния остров. Той се появява в големите градове, където черният асфалт и бетонните настилки концентрират топлината на слънчевото греене и това води до голямо увеличаване на цялата атмосфера в града.

Вижте още: Климатик през лятото - как да го използваме енергийно ефективно 


По-голяма природосъобразност

На второ място, изработените от керамика матеирали спестяват енергия още веднъж при тяхното производство. Причината за това е, че се използват вече готови природни суровини. Освен това са многократно по-природосъобразни от останалите видове строителни материали, заради възможността да се използват многократно. Те са много по-устойчиви, могат да се рециклират, да се прилагат повторно в селското стопанство, да бъдат полагани като пътна настилка или дори като такава за тенис кортове. Сами се убеждавате колко разнообразна може да бъде употребата на този тип строителна суровина, а това спестява както финансови, така и енергийни разходи. 


Строителните материали от глина са много по-устойчиви

Строителните материали от глина запазват много по-дълго красивия си външен вид и устойчивостта си спрямо различни фактори на средата. Те съхраняват целостта си при различни атмосферни условия като влага, висока или ниска температура. Освен това са по-стабилни и здрави при земетресения например. Още древните римляни са използвали глината като една от основните съставки на своите строежи заедно с пепел, пясък и други. А, както ни е добре известно, конструрираните в далечното минало здания впечатляват със стабилност, устояла изпита на времето. 


Керамичните строителни материали са по-красиви

Керамичните строителни материали имат и естетическо превъзходство над много други строителни алтернативи. Те са много разнообразни като видове, което позволява създаване на пъстри комбинации от цветове, форми, размери. Могат да се използват като керемиди, керамични блокове и настилки, фасадни тухли и други. Подходящи са както за интериора, така за екстериора на вашия офис, дом или друго помещение. Освен това могат да се съчетават с различни архитектурни стилове – традиционни, авангардни и т.н.

Вижте още: Как ефектно да разчупим визията на минималистичната кухня?


Още няколко предимства

Строителните материали от глина имат още няколко предимства:

  • по-чисти са, защото не отделят замърсители или алергени в околната среда;
  • могат да абсорбират част от влагата в помещението;
  • могат да поемат голямо натоварване, тежест;
  • притежават по-голяма гъвкавост в сравнение с други материали с подобна функция. 

Ако сте харесали идеята за използване на керамични материали и в своя дом или офис, но не можете да се справите сами, винаги можете да се обърнете към някои от експертите, регистрирани в сайта ни. Направите безплатна заявка и така ще можете да сравните оферти, получени в кратки срокове от препоръчани изпълнители. Изберете най-доброто предложение за вас, като разгледате профилите на отзовалите се професионалисти, видите рейтинга, който са събрали и прочетете отзиви и препоръки от предишни клиенти. 

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Асен Асенов VIP
Кърти, чисти, извозва, София
9 извършени проекта
Ихтиандер Никифоров
Покривни услуги, София
7 извършени проекта
ПРО БИЛДИНГ БГ VIP
Цялостен ремонт, София
Иван Сулев
Боядисване и декорация, София
10 извършени проекта
Blagomir Nochev
Мебели и обзавеждане, София
11 извършени проекта
Васил Димитров
Ремонт на баня, София
9 извършени проекта