Съвети за следпразнично почистване на дома

Публикувано на 04/01/2023 от Ирена Петрова | Последна редакция на 04/01/2023 | Видяно 2 938 пъти

Лошото на празниците е, че бързо свършват, а след тях обикновено има много за чистене. Не само регулярния прах, който се затрупва за нула време, но и петна от храна и напитки, мръсни дрехи, зацапани дамаски и какво ли още не чака само вас да го свършите. Ако сте домакиня и голямото следпразнично чистене тепърва ви предстои, ето няколко основни съвета за почистване на къщата, които ще ви улеснят и ще ви спестят време.


Изхвърлете ненужното

Всички сме склонни да трупаме излишни неща по време на празничния сезон. И въпреки че винаги е страхотно да правите подаръци, не винаги е толкова страхотно да намерите кухнята си - пълна с използвани контейнери за съхранение, кошчетата ви за боклук, пълни с отпадъци, а местата за съхранение - пълни с нежелани декорации. Но премахването на бъркотията не означава просто да изхвърлите всичко през вратата. Най-напред се отървете от целия боклук, включително опаковъчната хартия и панделките, които не ви трябват. Не е нужно да се подготвяте за следващата Коледа. Съхранявайте вашите декорации, елха и други празнични предмети правилно и ги прибирайте не по-късно от 18 дни след Коледа. И накрая, разгледайте добре предметите на дома си, за да прецените дали има нещо, което може да бъде дарено. Новата година е време за разтоварване и прераждане, така че се възползвайте от възможността след празниците да разчистите.


Дезинфекцирайте и освежете кухненските уреди

Правили сте партита, готвили сте за компанията и сте пекли торти, пайове и бисквити. Сега е време да се отдръпнете от празненствата и да почистите дълбоко кухнята си. След цялото това готвене отделете време да почистите уредите. Това включва: дезинфекцията им, почистване вътрешността на вашия хладилника и фризера, външните части на миксерите и блендерите. Интериорът и екстериорът на вашата фурна и съдомиялна машина също. Мивката, включително зоната под мивката, шкафовете и чекмеджетата.

Можете да използвате дезинфекционен почистващ препарат или смес от сода за хляб, оцет и вода. Има и няколко естествени почистващи средства, които могат да осигурят необходимото ниво на чистота и защита от миризми. Хубаво е да избягвате агресивни почистващи химикали на всякакви повърхности. Във всеки случай изтъркайте всички повърхности. Не искате след месец да попаднете на петна от храна или още по-лошо. Възползвайте се от възможността да направите кухнята си нова и да започнете годината на чисто.


Почистете мебелите и килимите

Минете с прахосмукачка всичките меки мебели. Почистете петната бързо, ако има такива. Дълготрайните петна от вино или сок вероятно няма да излязат, ако ги оставите задълго. Напръскайте със смес от вода и етерични масла. Използването на разредени етерични масла може да освежи тъканите, преди да бъдат почистени и да запази приятната миризма в жилището. Препоръчваме свежи и чисти аромати като мента, лимон или пресни билки.

Подобно на мебелите, килимите натрупват петна, мръсотия и миризма. И подобно на вашите мебели, има няколко стъпки у дома, които можете да предприемете, за да ги почистите. Нещо лесно, което трябва да направите, е да ги оставите да постоят навън. Изберете топъл ден без дъжд и внимателно изтупайте килимите си и ги окачете на балкона. Това не само ще премахне праха, но и ще помогне за премахване на миризмата. След това можете да опитате сами да почистите килима, ако има петна. Препоръчваме ви да изчеткате килима си с груба четка, за да издърпате косми и мръсотия. Това е особено полезно, ако имате антични или ориенталски килими, които се нуждаят от специални грижи.

Ако планирате по-сериозно почистване, можете да разчитате на професионалистите на МайсторПлюс.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Антон Грънчаров VIP
Цялостен ремонт, София
31 извършени проекта
Златин Господинов
ВиК Услуги, София
13 извършени проекта
Калин Недялков VIP
Покривни услуги, София
10 извършени проекта
Любомир Коцев
Външна изолация, София
6 извършени проекта
Делукс Билд ЕООД
Цялостен ремонт, София
7 извършени проекта
Жоро Цветков
Покривни услуги, София
51 извършени проекта