Наръчник за почистване на ламинат за отличен ефект

Публикувано на 03/04/2020 от Мира Петърчева | Последна редакция на 03/04/2020 | Видяно 27 176 пъти

Този наръчник ще ви даде полезни насоки за почистване на ламината. От него ще научите как да почиствате ламинираните подове без усилие, така че да имате повече време за други ангажименти, били те свързани с домакинството или приятни мигове, които заслужено да посветите на себе си. Хигиената на пода е много важна, особено ако имате малки деца и домашни любимци. За да я реализирате успешно, в общия случай ще ви бъдат нужни моп или подочистачка.

Важно е да уточним, че те се продават различни видове - някои са с парцал, други с микрофибър, а трети са със специален механизъм, който помага за изцеждане на водата. Немалко уреди се продават в комплект с кофа. Цените им варират в диапазона 6-52 лв, като качеството на уреа расте право пропорцинално на сумата, която сте готови да заделите за него. Разбира се, важно е да си осигурите и подходящ почистващ препарат и ако все пак се притеснявате дали ще успеете да постигнете идеално чист ламинат сами, винаги можете да разчитате на специалистите по почистване, регистрирани в нашата платформа.

 


Избор на подходящ моп или подочистачка

Важно е да имате предварителна представа какво търсите в магазина, а не да купите най-евтиния продукт за почистване. Цветовете на моповете и подочистачките са различни, но те нямат ефект за самото почистване. За последното обърнете внимание на почистващата повърхност:

  • Най-добрият вариант за почистване на ламинираните подове е моп е с микрофибърна основа, която периодично се сменя. Тя се плъзга лесно по пода, като идеално събира мръсотията и космите на домашните любимци, без това да ви коства голямо усилие.
  • С дългата дръжка лесно се почиства под масата и столовете, под леглата и зад мебелите, които са близо до стената. Плюс това моповете с микрофибърна основа изискват по-малко вода, което е добре, защото ламинираните подови настилки лесно се изкривяват, ако се третират обилно с вода.


Почистващ разтвор за ламинат – подходящи варианти

Може да си закупите почистващ разтвор за ламинат от магазина или да си направите сами, ако предпочитате домашно приготвен. Цените на готовите препарати са различни, но трябва да четете внимателно етикета, за да видите какво съдържа той. В някои случаи е възможно в неговия състав да има химически вещества, които да причиняват дразнещ ефект или са опасни за малки деца и домашни любимци.

По-скъпите препарати са по-ефективни при почистването на ламината, тоест те не само лесно премахват мръсотията, но и ликвидират следите от обувките и грозните мазни петна. В същото време и абсорбират неприятните миризми и осигуряват защита от влага. А ето как бързо и лесно да си приготвите домашен препарат с вода, алкохол, етерично масло и бял оцет:

  • В половин литър леко топла вода се слагат: 1 кафеена чаша бял оцет, 2 супени лъжица водка или спирт и 5-6 капки лавандулово масло.
  • Препоръка: ако обичате друг аромат, например, на розмарин, сложете етерично масло от него. Може да се направи този разтвор в спрей бутилка или в кофата за чистене, в зависимост от това кой вариант ви е по-удобен.

Прочетете още: Как да почистим и освежим матрака на леглото?


Бързи насоки за работа

Следват няколко бързи насоки, които ще ви помогнат успешно да почистите ламинатните си подови настилки:

  • Първо, ако ламинатът е с повече боклук, той се почиства първо с прахосмукачка, а после с моп, който е влажен. За целта се ползва почистващия разтвор по ваш избор.
  • Запомнете, когато подложката от микрофибър или парцала на мопа или подочистачката станат твърде мръсни - изплакнете и продължете.
  • Пазете ламината от прекалено мокрене по време на почистване. Ако в панелите влагата се задържи, тя може да деформира ламинираните подове с течение на времето.

Ако неправилно сте се грижили за пода, направен с ламинат, и забележите, че той се е изкривил, заявете ремонт от специалистите, регистрирани в MaistorPlus. Това ще ви даде възможност да сравните получените в отговор оферти, за да се спрете на най-удачната според своите изисквания. 



Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Иво Методиев VIP
Цялостен ремонт, София
105 извършени проекта
Ангел Ангелов
Покривни услуги, София
19 извършени проекта
Андрей VIP
ВиК Услуги, София
35 извършени проекта
НМТ СТРОЙ
ВиК Услуги, София
6 извършени проекта
Светослав Богданов
Паркет и ламинат, София
12 извършени проекта
Райчо Петров
Боядисване и декорация, София
7 извършени проекта