7 лесни стъпки за перфектна подредба на масата за вечеря

Публикувано на 17/09/2016 от Нели Минчева | Последна редакция на 17/09/2016 | Видяно 51 392 пъти

Подредбата на масата може да изглежда сложна задача, особено ако човек се стреми да подражава на най-изтънчените примери, извадени от френските наръчници в тази област. На практика обаче нещата не са толкова сложни и трудни за постигане. Достатъчно е да обърнете внимание на детайлите и да помислите как да накарате своите гости да се почувстват наистина специални.


Погрижете се за украсата на вашите двор и градина

Независимо дали ще посрещнете гостите в дневната или на двора, за тях ще бъде особено приятно, ако забележат, че наоколо е поставена украса, за да ги зарадва. Ако вечерята ще бъде на открито, уверете се, че масата е поставена на сянка и на завет. За декорация можете да използвате както вази със свежи цветя, поставени на различни места из помещението или двора, така и свещи, симпатични аксесоари.

Вижте още: Белите чинии са скучни, боядисайте ги!


Масата трябва да бъде не само красива, но и удобна

Преди да сложите избраната покривка, поставете върху масата друг първоначален слой за удобство. За това може да послужи по-малко официална, но мека и памучна покривка, благодарение на която повърхността на масата ще бъде по-удобна за гостите ви, когато полагат ръцете си върху нея.


Перфектното разположение на чиниите

За да изчислите колко души могат да се съберат около масата ви за вечеря, измерете по около 80 сантиметра, необходими на човек, за да се чувства максимално комфортно. При по-неангажиращи и леки вечери, разстоянието може да бъде и малко по-малко. Препоръките на специалистите в тази област са то никога да не пада под 60 сантиметра.

Също така се уверете, че чиниите могат спокойно да се съберат, ако между тях и ръба на масата има оставено разстояние от около 4-5 сантиметра.


Как да подредим приборите?

Вилиците се поставят от лявата страна на чиниите, а ножовете от дясната. Ножът за сирене и десертната лъжица стоят от горната страна. Ако ще сервирате супа, можете да поставите необходимата лъжица отстрани в чинията, върху която е положена купичката за супа.

Друг вариант е да не сервирате приборите за хранене предварително, а да ги носите заедно със съответното ястие.

Някои видове храни могат да бъдат хапвани и само с пръсти. Зависи от предпочитанията и колко официална е вечерята.

Ако ще сервирате панерче с хляб, осигурете на гостите си помощна чинийка, в която да поставят своята филийка или питка. Тази чинийка се поставя над сервираните вилици, винаги отляво на основния комплект чинии.


Къде стоят чашите?

Чашите се поставят над ножовете, отдясно на чиниите. Ако има повече от една чаша, те стоят една до друга. Ако са повече от две, могат да бъдат наредени или в редичка, или в триъгълна конфигурация.

За безупречни чаши без замъглявания и петна използвайте почистване с пара. Стоплете вода на котлона, когато заври, обърнете чашата наобратно над излизащата пара. Когато дъното и стените й се замъглят, изчистете внимателно с памучна кърпа.


Мезета и подправки

Ако към основното хапване ще сервирате маслини, различни видове разядки, брускети и т.н., погрижете се от всички тях да има на разположение на гостите ви в различните краища на масата. На никого не му е приятно да се пресяга. Същото важи и за солта, черния пипер и другите подправки, които евентуално ще поднесете.

Вижте още: Елегантни декорации за една по-красива и приветлива кухня


Кокетна украса върху масата

Разбира се, декорация трябва да има и върху самата маса. Не бива обаче да претрупвате нещата. Големите букети и тежките свещници са излишни. Нека има повече място за вас и гостите ви, а украсата да бъде симпатична, но дискретна.

Сега вече сте снабдени с необходимата информация за перфектно сервиране, когато организирате вечеря. Ако имате нужда от повече съвети за кухнята, нейното поддържане и ремонт, пуснете безплатна заявка в MaistorPlus и ще получите различни оферти от регистрираните при нас професионалисти. В онлайн профилите им можете да прочетете пълна информация за дейността им, както и какво мислят клиентите им за тяхната работа.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Румен Насев VIP
Мазилки, София
Алекс Алексиев
ВиК Услуги, Банкя
10 извършени проекта
Асен Асенов VIP
Кърти, чисти, извозва, София
13 извършени проекта
Петър Петров
Цялостен ремонт, София
16 извършени проекта
Ивайло Петров
Електроуслуги, София
26 извършени проекта
Костадин Димитров
Покривни услуги, София
21 извършени проекта