Белите чинии са скучни, боядисайте ги!

Публикувано на 14/05/2016 от Нели Минчева | Последна редакция на 29/08/2016 | Видяно 22 146 пъти

Има нещо наистина уникално в това сами да сътворите или освежите дадена вещ, по свой собствен вкус и стил. Не само поради факта, че отделяте време, за да създадете нещо с чувство и отношение, но и колкото и да се стараете да постигнете същия резултат, следващият предмет никога не е точно копие на предишния. В това се състои красотата на ръчно изрисуваните вещи. Получавате свободата с четка в ръка да творите уникати.

А сега се огледайте хубаво в кухнята си. Да, търсете именно онези стари бели чинии, които са толкова скучни за ползване, че предпочитате изобщо да не ги вадите от шкафа. Е, извадете ги, сега ще ги промените напълно!

Качествени чинии за всеки стил


Предварителна подготовка

Ще ви бъдат необходими следните материали:

  • Широки чинии
  • Боя
  • Четки за боядисване
  • Домакинска хартия

Можете да рисувате върху акрилни или стъклени чинии. Само се уверете, че боята, която използвате, е подходяща за съответната повърхност. Акрилните чинии, които се изпъстрят с цвят в нашия пример, са в ниския ценови сегмент и са чисто бели. За предпочитане е съдът да е бял, защото цветовете изпъкват и стават много ярки, когато боята изсъхне.

Вижте още: Направи си сам прекрасен терариум в каничка за кафе


Нека започнем с обилно измиване и изсушаване

Измийте чинията и я подсушете добре с домакинска хартия. Уверете се, че повърхността е напълно суха и чиста, преди да започнете да творите върху нея.


Подгответе боята

Изстискайте по малко от различните боички в друга чиния или върху дървена палитра за рисуване. Смесете цветовете по свой вкус, бихте могли да изпробвате различните комбинации преди да ги нанесете. Ако няма да слагате боядисаните съдове в миялна машина и ще ги почиствате внимателно на ръка, можете да използвате акрилна боя.


Идва ред на творческата "цапаница"

Първо нанесете тънки вертикални линии върху цялата чиния с единия избран цвят. Изчакайте да изсъхне добре. Продължете по същия начин с другите два цвята. Ако използвате акрилни бои, времето, което трябва да изчакате между отделните нанасяния, е между 10 и 15 минути.

Не се страхувайте да проявите творчество. Линиите могат да се застъпват и преплитат, някои да са по-дебели от други и т.н. Важното е да покриете добре цялата чиния и да не оставите да личи първоначалният й бял цвят. Но дори и за това няма правила. Ако ви се иска произведението ви да е по-абстрактно, нанесете само няколко ивици тук-там. Вие решавате.


Време за изсушаване

Когато вече сте доволни от новата постигната визия, оставете боята да изсъхне напълно. Изчакайте поне един час, по възможност и повече. Уверете се, че чинията е напълно суха, преди да започнете да я използвате по предназначение.

Вижте още: 16 лесни и очарователни декорации за стена


Възможни са промени

Ето че за по-малко от два часа с включено време за съхнене разполагате с нови весели чинии. Ако техният вид ви омръзне, можете да го промените, като ги измиете добре с подходяща гъба, препарат и топла вода. За по-трайни решения, когато боядисате повърхността, напръскайте я с лак. Той ще гланцира и запечата цветовете.

След като вече имате нов свеж акцент в кухнята, помислете дали не искате да промените още нещо в нея, така че да подобрите интериора. Потърсете помощта на специалист, който ще ви помогне да осъществите идеите си. В MaistorPlus можете да потърсите интериорни дизайнери, които ще ви отправят своите оферти, ако се възползвате от възможността за пускане на безплатна заявка в сайта. Така ще сравните цените, а и ще прочетете оставените мнения на предишни клиенти.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

"Ванива Строй" ЕООД VIP
Цялостен ремонт, София
49 извършени проекта
Вътрешни и външни ремонти
Цялостен ремонт, Варна
13 извършени проекта
ПРО БИЛДИНГ БГ VIP
Цялостен ремонт, София
1 извършен проект
НМТ СТРОЙ
ВиК Услуги, София
6 извършени проекта
Светослав Богданов
Паркет и ламинат, София
12 извършени проекта
Евгени Петров
Покривни услуги, София
12 извършени проекта