Как да решим 4 от най-често срещаните грешки при дизайна на спалня?

Публикувано на 05/11/2021 от Станислава Матеева | Последна редакция на 05/11/2021 | Видяно 2 554 пъти

Има едно доста налудничево, но вярно схващане, което твърди, че прекарваме около една трета от живота си в спалнята. Разбира се, по-голямата част от това време прекарваме в сън. Но има и моменти, в които сме будни и се отдаваме на любими занимания като гледане на филм или четене на книга. И независимо от дейността, която извършваме, атмосферата и дизайнът на стаята са много важни. 

Има обаче някои грешки, които допускаме по отношение на обзавеждането на спалнята, които ни пречат да се насладим максимално на времето, прекарано в нея. Кои са те и как да направим така, че да спрем да ги правим, показваме в следващите редове. А за още експертни съвети относно декора на дома ви, потърсете експертите, регистрирани в MaistorPlus.


Грешка номер 1 - Избор на неподходящи цветове

Грешката - Изборът на по-смели, ярки цветове като жълто, оранжево или червено е една от най-често срещаните прешки по отношение на дизайна на спалнята. Тези нюанси са много по-подходящи за онези зони на дома, в които искаме да се чувстваме по-жизнани и активни. Такива са кухня, трапезария, баня и дори дневна.

Решението - Вземете под внимание психологията на цветовете. В спалняте е добре да усещаме спокойствие и уют. Нюанси, които стимулират именно тези усещания са изберете синьото, лилавото, розовото. От научна гледна точка, за да насърчим спокойния сън, трябва да направим спалнята възможно най-успокояваща. Установено е, че синият цвят насърчава спокойствието. Въпреки това, ако синьото и неговите нюанси просто не са „вашето“, земните тонове също могат да бъдат доста релаксиращи.


Грешка номер 2 - Не обръщаме внимание на баланса

Грешката - Често пъти в стремежа си да направим така, че да освободим пространство в спалнята, всъщност я затрупваме. Отежняването на интериора се случва, тъй като подреждаме всички мебели до една стена. Най-често срещаният пример за това са две нощни маси, а помежду им легло в средата. Това кара останалата част от стаята да се чувства празна и лишена от стил.

Решението - Създайте чувство за хармония, като “разпръснете” мебелите равномерно из цялата стая. Ако имате свободно място, помислете за създаване на отделна функционална зона в спалнята като кът за четене или кът за отдих. Ако не, добавете елементи и в другата част на стаята, като поставите гардерома или скрина директно срещу леглото.

Вижте още: 4 задължителни елемента за вашата спялня


Грешка номер 3 - Погрешен избор на мебели

Грешката - Често срещана грешка при дизайна на спалнята е изборът на мебели от една и съща серия. Разбира се, на пръв поглед идеята леглото, шкафовете и гардероба да са от един материал, с един и същ завършек, звучи доста добре. Но всъщност не е така. Добрите дизайнери ще ви кажат да не купувате пълен комплект за спалня. Защо? Той премахва личния ви почерк от пространството. 

Решението - Ако имате един от тези комплекти, освежете пространството си, като премахнете част от него и я замените с други елементи. Помислете за закупуването на нови нощни шкафчета например и преместването на вече наличните в друга част на дома. Или пък ги дайте на приятел или роднина. Най-стилните спални дават усещане, че са сглобени с течение на времето, с баланс между нови и стари мебели в различни форми и облицовки.


Грешка номер 4 - Липса на декорация

Грешката - Създаването на пространство, в което няма аксесоари и декоративни елементи и което няма какво друго да предложи, освен място за спане и съхранение на дрехи, също е често допускана грешка. Именно декорацията би дала онова усещане за уют, което ще ни засили желанието ни да прекарваме повече време, прегърнати в уюта на спалнята.

Решението - Вашата спалня трябва да бъде пространство, в което с нетърпение очаквате да се потопите. Тя е вашето кътче за отдих и разтоварване след дългия, изпълнен със стрес ден. Отделете време, за да дадете на стаята усещане за комфорт и лекота. Внесете личен стил - добавете аксесоари, произведения на изкуството и елементи, които отразяват вашат същност.

 

Всеки допуска грешки. Важното е да отчитаме, че ги правим и да се постараем да не ги допускаме повече. Ако сме ви вдъхновили да предприемете действия по подобряване на интериора на спалнята ви, то е добре първо да се консултирате със специалист. В MaistorPlus ще откриете опитни професионалисти, които ще осъществят всяко ваше желание. По всяко време имате възможност да направите безплатна заявка за проект. В отговор ще получите няколко оферти, които може да сравните и да направите правилния избор за вас.

 

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Иво Методиев VIP
Цялостен ремонт, София
105 извършени проекта
Сашо Арсов
Боядисване и декорация, София
11 извършени проекта
Ценко и Сие ЕООД VIP
Цялостен ремонт, София
81 извършени проекта
Радко Радев
Изолация и Саниране, София
25 извършени проекта
Ivan
Боядисване и декорация, София
27 извършени проекта
Famegs_svg
Цялостен ремонт, София
7 извършени проекта