Нишите в спалнята - едно прекрасно допълнение към интериора

Публикувано на 13/12/2019 от Радина | Последна редакция на 13/12/2019 | Видяно 1 973 пъти

Съвременният дизайн на стаите предлага много идеи, от които можете да избирате – всички те са подходящи за различни помещения и различни нагласи, разбира се. Ще ви представим няколко оригинални решения за интериор на спалня, като ще заложим на нишите, които стават все по-актуални.

Модерната ниша не е просто дупка, направена в стената, а е едно напълно хармонично пространство, което има собствен стил и характер. Напоследък нишата се налага все повече в интериорния дизайн, особено в малките жилища, където реално не заема абсолютно никакво място.

Ако сте обмислили идеята да направите ниши и в собственото си жилище, но ви липсва смелост да се заемете със задачата сами, експертите в интериорния дизайн, регистрирани в MaistorPlus, могат да ви помогнат.


Ниша в спалнята - много подходящ акцент

Нишите са декоративни вдлъбнатини в стената, най-често с геометрична форма. Интересното е, че преди много години те са били използвани за поставяне на различни видове статуетки или декоративни предмети.

  • В днешно време нещата са се променили много - нишите имат основно декоративна функция и могат да бъдат удобно място за красива и допълваща интериора ваза с цветя или да послужат като рафт за различни сувенири, снимки или други предмети.
  • Въпреки това не е желателно да претрупвате нишата с голям брой декоративни елементи, тъй като това може да наруши естетиката на стаята.
  • Много удачен вариант е да заложите да ниша, ако имате някаква странна чупка на някоя стена в стаята. По този начин много естествено ще направите чудесен акцент в помещението. 
  • Най-често нишите се вписват в интериора на спалните помещения, макар че са добър вариант и за останалите стаи.


Видове ниши

По своето предназначение нишите са разделени на декоративни и функционални.

  • В първата им форма, най-често в тях се поставят предмети, семейни фотографии, вази и декоративни съдове. Най-голямото предимство на такава ниша е възможността да променят напълно интериора на спалнята.
  • Нишите могат да бъдат и функционални. Те могат да служат като гардероби или зони, в които да се поставят по-големи предмети. Също удачен вариант е и да ги използвате за библиотека.

Повечето дизайнери са на мнението, че такива вдлъбнатини в стената трябва да бъдат допълнени с други подобни елементи - например, по-малки ниши наблизо или таван на много нива. Можете да създадете няколко такива елемента, които са разположени на определено разстояние един от друг.

Вижте още: 7 ценни съвета за обзавеждане на спалнята


Избор на подходящо място за ниша

Изборът на място за изграждането на нишите зависи от цялостния интериор и от разположението на мебелите. В никакъв случай едното не трябва да пречи на обзавеждането, затова трябва да се помисли внимателно.

  • В зависимост от цялото разположение, може да се използва симетрично или асиметрично разположена вдлъбнатина.
  • Също така ниша може да запълни празнина в стената, като в същото време изглежда изключително стилно. 
  • Кокетните декоративни ниши са подходящи за боядисване в различни цветове. Те са лесни за направа, така че можете да опитате дори сами.
  • Нишите, изработени от полиуретанова пяна, са защитени от влага, така че те могат да бъдат направени освен в спалнята, и в банята.

Вижте още: Преди и след: 8 неприветливи помещения, превърнати във великолепни спални


Гардероб в нишата - красиво и практично!

Съвременните ниши са много по-различни от вдлъбнатините по стените преди няколко десетилетия, предназначени само за поставяне на изкуствени цветя във ваза. Функционалният им характер вече се приема за голямо предимство.

Понастоящем терминът „ниша“ се отнася до хармонично интимно пространство, което включва индивидуални цветови решения, а и понякога интересна система за осветление.

  • Ако не разполагате с достатъчно място за гардероб или шкафове, прекрасна идея е да създадете такива с помощта на ниши. Освен стилно, ще бъде и практично.
  • Можете да затворите нишите с вратички или да ги оставите отворени.
  • Помислете за създаването на различни по размер ниши, разположени една до друга.


Цветове и облицовки за ниша

Когато става дума за облицовки, материали и цветове, препоръчваме ви да изберете между две възможности - контраст на нишата с останалите цветове в стаята или нюанси, които са в хармония с общата гама. В декоративните ниши пастелни нюанси или много ярки цветове изглеждат страхотно. Не е добре да използвате тъмни тонове, защото те ще наподобяват черни дупки.

Теоретично ниши могат да бъдат поставени във всяка стена, но е известно, че са по-лесни за направа в стени от гипсокартон, отколкото в тухлени или бетонни стени.

За да подчертаете формата на стената, в която е декорирана нишата, можете да комбинирате различни материали. Доста често се използват:

  • декоративни мазилки;
  • изкуствен или естествен камък;
  • стъкло;
  • дърво;
  • тухла;
  • метал.


Не забравяйте осветлението

Правилното разпределение на осветлението и интензивността му могат да преобърнат атмосферата във всяко едно помещение в жилището. Светлината може оптически да увеличи пространството, да му придаде уютна атмосфера или да внесе елегантност и класа - вие избирате.

  • Осветителните ниши са чудесен начин да създадете различен интериор и да акцентирате върху нещо определено в стаята. Можете да поставите всеки предмет в тях, ако искате да го подчертаете.
  • Използването на скрито осветление в нишата е чудесно решение. 
  • Като допълнителна опция може да заложите опция с определяне интензивността на светлина, а също така и програма за определяне на функциите - мигащи, постоянни, едноцветни или многоцветни. 

Ако нямате опит в довършителните работи, струва си да се обърнете към специалисти за тази доста трудоемка работа. Ако искате да създадете ниша, която не само да бъде част от интериора, но и да се превърне в незаменим и функционален елемент на спалнята, не е достатъчно просто да вземете метален профил от гипсокартон и да изрежете дупка с определена форма. Направата на ниша изисква правилни изчисления и професионализъм. Експертите, регистрирани в MaistorPlus, са насреща да ви помогнат. Можете да пуснете безплатна заявка за проект и да получите различни предложения, от които да изберете най-подходящото за вас.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Асен Асенов VIP
Кърти, чисти, извозва, София
13 извършени проекта
Иван
Електроуслуги, София
56 извършени проекта
Антон Грънчаров VIP
Цялостен ремонт, София
31 извършени проекта
Стефан Василев
Електроуслуги, София
55 извършени проекта
Людмил Банишки
Мебели и обзавеждане, Банкя
25 извършени проекта
Иво - вътр.ремонти
Сухо строителство, София
55 извършени проекта