7 ценни съвета за обзавеждане на спалнята

Публикувано на 01/03/2019 от Ани Атанасова | Последна редакция на 01/03/2019 | Видяно 4 546 пъти

Налагайки ни се да обзавеждаме спалнята си, обикновено първо се спираме на леглото, което е напълно логичен и правилен ход. Това обаче далеч не означава, че декорирането на тази така важна стая приключва дотук. За да направите спалнята си истински личен кът за почивка, трябва да вземете предвид още цветовата схема, както и останалите мебели, които са ви необходими. Важно е разположението на отделните елементи. Добре е да не забравяме също и всички останали малки детайли, които ще предадат на помещението стил и индивидуалност.

И така, за да реализирате вашата спалня-мечта, е достатъчно на първо време да се придържате към следващите 7 съвета, гарантиращи именно това. А ако ви е нужда цялостна интериорна концепция за спалния ви кът, разчитайте на дизайнерите, регистрирани в нашия сайт.  


Определете цветовата гама на спалнята

Нека започнем с нещо съвсем основно, каквото е изборът на основната цветна схема за спалнята. Цветовете, които използваме в интериора си, влияят до голяма степен на начина, по който се чувстваме. Спалната зона е място, предназначено предимно за почивка, затова и цветовите решения в нея следва да са съобразено с това:

  • Добре е да се избират пастелни, меки тонове, които хармонизират емоциите и успокояват ума.
  • Когато целта е постигане на по-мистична и интимна атмосфера, по-интензивни цветове като червено и пурпурно са допустими, но те следва да бъдат по-скоро акцент, умело съчетан с по-умерени цветови основи, като бежови и кремави нюанси например.
  • Модерен почерк пък се постига с класическите комбинации от черно и бяло, в които може да се намеси и сивата гама.

Вижте още: Големи идеи за малка спалня


Спалнята обича плътните завеси

Друг компонент от обзавеждането на спалнята, който не бива да пренебрегваме, са завесите. Тяхната роля не се изчерпва до това да ни скриват от любопитните очи на съседите. Тези прекрасни допълнения към прозорците ни имат немалка заслуга за постигането на уютна обстановка в нашия кът за релакс. 

  • За предпочитане са по-тежките и плътни завеси, тъй като това е стаята, в която се предполага, че търсим уединение.
  • Удачна е комбинацията с пердета от по-ефирна материя, така че според позицията на завесите да контролираме количеството светлина в помещението. 
  • Цветовете и материите могат да бъдат многообразни, като е препоръчително да са съобразени с цялостната интериорна идея. 


Поставете килимче или пътека в спалнята

Да се постави килим или пътека в спалнята също е разумен ход, що се касае до нейното обзавеждане. Според целта, която сте си поставили, можете да заложите на различни по големина и форма постелки:

  • Когато търсите повече практичност и допълнителна топлоизолация в студените месеци, за предпочитане са килимите, покриващи по-голяма част от пода;
  • При желание за постигане на битов или провинциален стил, отлично решение са пътеките, които да поставите по дължина на леглото, както и пред него.
  • Изчистените геометрични форми могат да станат част от спалното ви помещение посредством стратегически поставени кръгли килимчета. Те ще допринесат за минималистичното или модерно внушение в стаята. 

Вижте още: Съвети при избора на перфектен килим


Спалнята е незавършена без нощните си шкафчета

Друг задължителен елемент, който не можем да пренебрегнем при обзавеждането на спалнята си, е удобното и практично нощно шкафче. Наред с прагматичната си роля обаче, тази мебел се справя все по-добре и с осигуряването на естетика и стил в спалното помещение. Съществува голямо разнообразие от материали, цветове и размери, което ви дава възможност да угодите на вкуса си. Разновидностите са налице и по отношение на функционалността, като може да се избират варианти с повече чекмеджета или пък с отворени ниши. Имайте предвид цялостния стил на вашата спалня, така че да постигнете необходимия унисон с него. 


Помислете за осветлението в спалнята

Обикновено не се обръща съществено внимание на осветителните тела за спалнята. Истината обаче е, че те изобщо не са за пренебрегване. Често мнозинството прави грешката да постави едно и също осветление във всяка стая, без значение какво е нейното предназначението и каква атмосфера целим да постигнем.

  • Трябва да запомним, че идеята на спалнята е да носи спокойствие и уют. Следователно прекалено ярката светлина не е подходяща за едно такова помещение.
  • Спрете се на малки нощни лампи или пък на лампиони, така че светлината да е деликатна, но достатъчна, за да виждате нормално. 
  • За предпочитане е мекото осветление в жълтия спектър, докато студеното led-осветление е по-добре да се избягва.


Осигурете практични скрин и гардероб за спалнята си

Естествено, няма как да се случи обзавеждане на спалнята без подходящи мебели, в които да прибирате дрехите и завивките си. На помощ тук безспорно идват скринът и гардеробът, като е препоръчително те да кореспондират стилово помежду си. За спални помещения с по-скромни размери, може да се помисли за вградени модули с повече отделения. Важно е те да позволяват добро разпределение на всичките ви вещи, да намирате и подреждате лесно нещата, които ползвате на ежедневна база. Много удачно решение са плъзгащите се врати за сметка на обикновено отварящите се, заради предимството им да пестят ценно пространство.


Финални щрихи в спалнята с малките детайли

Снимки, различни картини, свещи и възглавници биха допринесли за перфектната атмосфера и обзавеждане на вашата спалня. Постарайте се да направите от тази стая ваше убежище, в което да намирате комфорт и спокойствие. Следвайки тези няколко стъпки няма как да объркате нещо в обзавеждането на спалнята си. Бъдете креативни, но и последователни. Все пак крайната цел е да останете доволни както от пространството, което сте сътворили, така и от себе си.

Ако нещо от видяното тук ви е харесало, но не знаете как да пристъпете към действие, не се чудете, а се доверете на опитните интериорни дизайнери, регистрирани в MaistorPlus. Ще се срещнете с най-добрите професионалисти, измежду които да изберете след предложени оферти. Пуснете безплатна заявка, сравнете цени и се спрете на най-подходящия изпълнител.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Асен Асенов VIP
Кърти, чисти, извозва, София
13 извършени проекта
Gstroy
Цялостен ремонт, София
20 извършени проекта
Луксозни ремонти VIP
Боядисване и декорация, София
8 извършени проекта
Младен Георгиев
Покривни услуги, София
25 извършени проекта
Пламен
Плочки и теракот, Пловдив
18 извършени проекта
"Ивикс Строй"
Сухо строителство, Велико Търново
24 извършени проекта