Как да изберем бойлер за вкъщи?

Публикувано на 13/11/2015 от Елица Христова | Последна редакция на 02/11/2018 | Видяно 8 115 пъти
Как да изберем бойлер за вкъщи?

Много съвременни домакинства използват добре познатия на всички ни бойлер. Обикновено сме свикнали с присъствието на този уред и не му обръщаме внимание, докато не ни се наложи да правим ремонт, да обзавеждаме нов дом или просто да сменим стария. Покупката на бойлер не винаги е лесна, защото на пазара се предлагат изключително много марки и модели, което води до объркване. Ако и на вас ви предстои да се сдобиете с нов, но нямате ни най-малка представа как да го изберете, сте попаднали на правилното място. Що се отнася до безаварийното монтиране на бойлера, най-добре се обърнете към препоръчани майстори.

Обемен или проточен?

Обемен или проточен?

Обемните, наричани още акумулиращи, бойлери се нуждаят от повече време за първоначално загряване на водата. При тях тя запазва температурата си дълго време заради добрата изолация. Докато проточните бойлери осигуряват бързо загряване на водата, затова са известни и като бойлери с моментно действие. Те са по-компактни от обемните и с по-висока мощност, което неминуемо води и до по-високо потребление на ток.

Начин на експлоатация

Начин на експлоатация

Преди да пристъпите към покупка на бойлер, трябва да си отговорите на един много важен въпрос - непрекъснато ли ще бъде включен уредът или непосредствено преди ползване. Тази разлика е от съществено значение, защото тя ще определи мощността на нагревателя, термоизолацията на водосъдържателя и неговия обем. При непрекъснато включен бойлер най-натоварената част от бойлера е терморегулаторът му, затова ще ви трябва по-мощен. При непосредствено подгряване на водата, обърнете внимание на резервоара.


Вижте още: 10 впечатляващи нововъведения в банята

Емайлиран или неръждаем?

Емайлиран или неръждаем?

Разликата в цената на бойлерите с емайлиран и неръждаем водосъдържател е съществена - неръждаемите модели са почти два пъти по-скъпи. Бойлерите, изработени от неръждаема стомана, остават чисти и блестящи по време на целия експлоатационен живот и не оказват вредно влияние върху човешкото здраве.

Вижте още: Модерни и функционални душове за всяка баня

На ток или на газ?

На ток или на газ?

Газовите бойлери са по-икономични от електрическите. При това съвсем спокойно може да пуснете други домакински уреди да работят, без да се тревожите, че топлата вода ще свърши. При тези бойлери нагревателният елемент е газова горелка. Тя затопля водата, преминаваща през топлообменника. В случай на повреда или изчезване на горенето се задейства автоматично изключване, което прави този вид бойлери изключително безопасни.

В случай че скоро ви предстои ремонт на банята или просто искате да замените стария бойлер, доверете се на опитните майстори, регистрирани в MaistorPlus. Направете безплатна заявка, за да получите техните оферти и да сравните мнения от предишни клиенти.

Обичаш темите за дома и интериора и създаването на онлайн съдържание е твоя страст? Ако искаш с твои публикации да станеш част от водещата медия за дома в България, започни с попълване на нашия въпросник!

Попълни въпросник