4 идеи за свежи и модерни стенни покрития в банята

Публикувано на 03/04/2020 от Станислава Матеева | Последна редакция на 03/04/2020 | Видяно 1 015 пъти

Едва ли ще изненадаме някого, ако кажем, че стените в банята се различават от тези в другите части на дома. В дневната, спалнята, коридорите и други напълно сухи помещения, всеки тип стенно покритие би свършило чудесна работа и би изглеждало невероятно. Дори кухнята, която има своите специфики, може да бъде облицована с почти всякакъв вид стенно покритие. В нея зоните, които са изложени на повече влага, са защитени с гърбове, най-често направени от плочки. 

В банята обаче водата и влажността идват от всички посоки. Влагата е налице както около ваната или душа, така и във въздуха. Именно тя е един от факторите, които са най-пагубни за стените в банята. 

Разбира се, има варианти проблемът да бъде премахнат, но в повечето случай това са временни решения. Точно затова е хубаво да се обърне по-специално внимание на това какъв вид стенно покритие избираме за банята си. За да ви упътим в избора, тук сме подготвили мини ръководство, което да ви бъде от полза при изпълнението на тази задача. А за качествени и добри резултати, можете да се консултирате с майсторите, специалисти в ремонтите на баня.


Тапет с винилово покритие

Тапетът с винилово покритие е една от добрите опции за стените в банята, що се отнася до функционалност. Ако този тип покритие не ви се струва удачно, заради не особено привлекателния си вид, помислете пак. През последните години виниловият тапет се усъвършенства все повече и повече и се превръща в прекрасен и често предпочитан вариант за облицовка на стените в банята. На пазара има безброй модели на този тип, които биха украсили дома ви по един наистина стилен начин. 

 • Важно е обаче да бъдете сигурни, че настоящата ви стенна повърхност може да се възползва от виниловия тапет. Какво ще рече това? Тъй като е по-малко лепкав от обикновения тапет, виниловият няма да може да се залепи за матови или груби повърхности. Също така той работи най-добре, когато е изложен на непряка влага. Затова го използвайте, за да облицовате повърхност, която покрива долната част на стените.

 • Предимство на виниловите тапети е, че всъщност можете да ги изпробвате, преди да ги приложите. Купете ролка или пък мостра, след което я залепете в банята. 

 • При избора на модел винилов тапет, имайте предвид, че тези с по-едри шарки биха могли визуално да намалят размера на вашата баня. 

 • За сметка на това пък, тези с вертикална структура извеждат погледа нагоре и създават илюзия за повече простор и височина на помещението. И логично, хоризонталите визуално го разширяват.


Полу-гланц или обикновена интериорна боя

Предполагаме, знаете, че обикновената интериорна боя притежава множество свойства, които я правят чудесен вариант за стенно покритие в банята. При тази боя, основното нещо, което трябва да имате предвид и което трябва да избягвате е матовият финиш, тъй като така порите на боята ще улавят вода. Класически начин да избегнете това е да използвате полугланц.

 • Най-голямото предимство на това стенно покритие е ниската цена. Няма нужда да казваме, че бюджетът е един от факторите, които имат ключово значение при всеки ремонт. 

 • Дори специалната боя за баня, която струва до два пъти повече от обикновената латексова, е далеч по-бюджетен вариант от използването на тапети, плочки или други твърди материали.

Вижте още: Кои са най-подходящите видове мивки за малка баня?


Класиката - плочки в банята

Известен факт е, че от времето на древните римляни, та чак до днес плочките са най-често използваният материал за облицовка на баня. Това е така, тъй като те са перфектен вариант за покритие дори на повърхности с постоянно налична вода, като вътрешността на ваната и душ кабината.

 • Керамичната плочка е класически избор, що се отнася до стенното покритие на банята. С плочките, стига да се положени правилно, влагата никога няма да бъде проблем.

 • Предимство на плочковото покритие е, че предоставя възможност за по-разчупени дизайни. 

 • Важно е обаче да имате предвид, че голямото наличие на плочки в банята, може да накара стаята да изглежда потискаща и не особено приятна естетически. Затова е добре да заложите на частичното плочково облицоване. 

Вижте още: 5 неща, за които банята ви копнее


Каменни покрития

Ако държите на качествения и стилен дизайн и искате банята ви да е с по-елегантен облик, то тогава добър вариант за стените в банята ви са каменните покрития. 

 • Каменните стени придават естествен, но същевременно екзотичен вид в банята. Те излъчват релаксираща атмосфера и носят приятно усещане за спокойствие.

 • Каменните стени са водоустойчиви и изглеждат наистина страхотно. Истинският камък обаче може да бъде много скъп, а и в зависимост от стила на камъка, може да е труден за инсталация. За щастие, ако предпочитате каменни стени, можете да закупите плочки от естествен камък, които биха изглеждали също толкова модерно и приятно.

Банята определено е едно от помещенията, които изискват специални грижи. Все пак това е стаята, в която прекарваме най-ценните си минутки. Банята е мястото, в което се подготвяме за предстоящия ден и релаксираме след края му. И затова тя трябва да бъде с добър облик и практични функции. За създаването на перфектната баня, можете да се доверите специалистите в сферата на дизайна, регистрирани в MaistorPlus. Връзката с тях се осъществява бързо и лесно - нужно е единствено подаването на безплатна заявка за проект. В отговор ще получите предложения и оферти, които да сравните, за да изберете най-удачния за вас вариант. 

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

BulSpace VIP
Боядисване и декорация, Исперих
1 извършен проект
STG LOGISTIC
Транспортни услуги, София
Арсо Строй ЕООД VIP
Покривни услуги, София
7 извършени проекта
Александър Панчовски
Цялостен ремонт, София
Петър Саулов
Покривни услуги, София
Милен Костов
Боядисване и декорация, София