Оригинални идеи за дизайн на малка баня

Публикувано на 19/02/2020 от Мира Петърчева | Последна редакция на 19/02/2020 | Видяно 6 966 пъти

Банята е една от най-важните стаи във всяка къща или апартамент. Реално всеки нов ден започва от това помещение. А след работа е толкова хубаво да се отървем от стреса, когато се потопим в ароматна вана или вземем топъл душ.

Има обаче един често срещан проблем: банята в жилището не винаги е голяма. Ето защо организирането й не е толкова лесно. Това на практика може да се окаже голямо предизвикателство за всеки собственик. Но и тук има решение! Предлагаме ви няколко страхотни идеи, с които вашата малка баня ще засияе. В случай че имате нужда от помощ - доказаните специалистите, регистрирани в MaistorPlus са на един клик разстояние. Те винаги могат да изготвят рационални предложения за дизайна на една малка баня, както и да реализират перфектно проекта.


Основни правила при организиране на малка баня

Преди да се стартира изработването на проект за една малка баня, трябва  да се разгледат някои важни фактори. Правилният избор на дизайна на пространството зависи от:

  • Квадратурата на помещението;
  • Разположението на водопроводните тръби и ел. контактите;
  • Формата на стаята (квадратна, правоъгълна и т.н.);
  • Вид на вентилацията.

По правило ВиК за дизайна на малка баня включва няколко задължителни елемента:

  • мивка;
  • тоалетна чиния
  • душ кабина и/или вана.

Най-популярните опции за малки бани са окачените тоалетни и мивки. Те не само помагат да се спести площ, но и са чудесен елемент за стая, направена в модерен стил.

Важно! За модерния дизайн на малка баня, ползвайте полукръгли мивки.


Душ или вана - какво да изберем?

Много хора се чудят какво е по-добре да сложат - малка вана или душ кабина в банята си. Разбира се, на първо място са личните предпочитания. Ако не можете да си представите вечерта без ароматна релаксираща вана, тогава се монтират малки заоблени или седящи вани, които реално се побират дори в стая от 5 кв.м. 

  • Ако искате да имате вана, по принцип се препоръчва да я инсталира по цялата ширина на стаята. Това е свързано всичко с точни измервания. Предимството на ваната е, че към нея се монтира подвижен душ.
  • Трябва обаче да разберете, че в този случай жертвате много свободно пространство. В някои случаи дизайнерите предпочитат, като решение ъглова вана. Тя идеално може да се впише в малката баня и да спести място. 
  • Вариант 2 – предпочитате вечер или сутрин да вземате освежаващ душ. Наистина всичко е много по-лесно. Дизайнът на малка баня с душ е най-добрият вариант при ограничено пространство.
  • Душът напълно задоволява потребностите от хигиенни процедури и в същото време не заема много място. Освен това, когато използвате душ, спестявате консумирана вода, което ще помогне значително да намалите сметките за комунални услуги.

Вижте още: Каква вана да изберете, за да не съжалявате


Подходящи цветове за малка баня

Когато става въпрос за цветовата гама на стените в малката баня, първото нещо, за което се сещаме е белият цвят. Всеки знае, че той увеличава визуално една стая и я прави по-просторна. Но трябва да знаете, че в същото време белият цвят може да придаде на помещението допълнителна стерилност. По тази причина желателно е се използват различни нюанси на бялото, които са оптимално добро решение.

  • Днес интериорните дизайнери препоръчват да има малки акценти в декорацията – плочки и декоративни елементи в по-ярки цветове, които могат да раздвижат стаята.
  • В случай че бялото не е по вкуса ви, винаги може да заложите и на по-цветни решения. Не забравяйте обаче, че не трябва да прекалявате с наситените цветове. С тях съществува реална опасност оптически да смалите още повече помещението.
  • Светлосиво - така стаята ще изглежда стилна и подредена.
  • Бежово, става дума за най-често срещания вариант. Помещението е не само светло, но и комфортно.
  • Черно-бяло, с този контраст стаята е по-оригинална и раздвижена.
  • Ярки цветове като зелено, синьо, жълто или оранжево. Те вървят към белите стени, но и са идеални за пода и тавана.
  • Съвет: Не се препоръчва да комбинирате повече от 3 нюанса в своята малка баня.


Осветление в малка баня – вземете правилно решение

Разбира се, най-вероятно, ще трябва да се откажете от идеята да окачите голям висящ полилей в това малко помещение. Хубавото е, че в хипермаркетите има огромен брой стилни и същевременно ергономични осветителни тела, които хармонично се вписват в дизайна на малката баня.

  • Важно! Когато се инсталира осветлението в това помещение, не забравяйте за безопасността. Изберете тела, които са оборудвани с допълнителна защита от вода.
  • И още…не оставяйте с впечатление, че в точно тук ще трябва да сложите по-малко осветителни тела. Инсталирането само на едно осветително тяло ще направи стаята визуално още по-малка, отколкото е в действителност.
  • Хубаво е в банята да има осветление над мивката и около огледалото, както и странично, не само на тавана. Така малкото помещение  визуално става по-просторно.


Има ли място за мебели в малката баня?

Малката квадратура в банята буквално изключва възможността за монтиране на големи шкафове. Но пък рационално е да имате различни закачалки и рафтове по стените.

  • Ако все пак, сте намерили място за мебели, макар и много малки, то цветът им трябва да бъде възможно най-светъл. В идеалния случай той трябва да се комбинира с този на стените.
  • Най-оптималният вариант за дизайн на малка баня е лъскавата мебелна повърхност. Тя отразява светлината и прави стаята по-просторна.
  • И още... Не забравяйте, че дори и в най-малката баня комфортът трябва да е първостепенен.

Вижте още: Наръчник в избора на шкаф за баня


Трикове за визуално увеличаване на пространството на малка баня

Съществуват малки трикове, които може да приложите, ако имате малка баня:

  • Хоризонталният начин за полагане на плочки с правоъгълна форма може визуално да "притисне" стените навътре. Но вертикалното им полагане ще помогне таванът да изглежда по-висок, отколкото всъщност е. В същото време, диагоналният принцип на монтаж на плочките е в състояние визуално да разшири пода на малката баня.
  • Огледала, огледала и пак огледала... Това е може би най-известният начин за увеличаване на пространството. Единствената препоръка е да не прекалявате с тях. Може да постигнете обратния ефект и да направите стаята още по-малка, отколкото всъщност е. Важно е огледалото да бъде разположено на нивото на очите.

Разбира се, нито една от горните техники не може да превърне банята в огромна и просторна стая, когато е 3, 4 или 5 квадратни метра. Правилното й оформление обаче ще ви позволи да се чувствате максимално комфортно в нея. Вярваме, че тези насоки ще ви бъдат полезни и ще можете да се възползвате от тях, когато обмисляте и реализирате проекта си. Но винаги имайте предвид, че не трябва да сте сами в такава задача. Има кой да ви помогне – можете да разчитате на специалистите, регистрирани в платформата MaistorPlus. За целта е нужно само да направите напълно безплатна заявка за проект. В кратки срокове ще получите оферти, сравнете ги и изберете най-удачната сред тях.  



Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Асен Асенов VIP
Кърти, чисти, извозва, София
13 извършени проекта
Алекс Алексиев
ВиК Услуги, Банкя
10 извършени проекта
Луксозни ремонти VIP
Боядисване и декорация, София
8 извършени проекта
Иван Петков
Боядисване и декорация, София
42 извършени проекта
Васил Димитров
Ремонт на баня, София
9 извършени проекта
Ивайло Петров
Електроуслуги, София
28 извършени проекта