Наръчник в избора на шкаф за баня

Публикувано на 17/05/2019 от Теа Даулова | Последна редакция на 11/11/2019 | Видяно 4 124 пъти

Нали знаете онзи хумористичен израз: „Хората по света, като дойде лятото, ходят на почивка, само в България си взимаме отпуск, за да правим ремонт“! Е, точно тази максима е много вярна що се отнася до вземането на важното решение, което ще понамали броя на къпанията, ще ви накара да питате съседи дали може да използвате душа им, и най-вероятно ще ви докара до тиха лудост. Да, точно за ремонта на баня става въпрос. Ако имате нужда от професионална помощ, то доверете се на доказани специалисти.

Факт е, че няма по-подходящо време от топлите месеци да преобразите банята си. Така че ако отлагате този момент от няколко години, не се плашете и направо отивайте да избирате плочки. Разбира се това е само началото. Тепърва ще ви предстоят много решения за интериора – цвят, душ, смесители, огледала, шкафове. Дилемата с последните е изключително голяма и най-вече зависи от това с какво пространство разполагате. Точно затова ще ви предложим няколко варианта, които ще ви помогнат във вземането на правилния избор. 


Шкаф, окачен на стена

Мнозина от нас разполагат с кокетно помещение, в което не можем много да развихрим въображението си. Често се налага да се съобразяваме с твърде скромна площ, обичайно трудно надхвърляща 4-5 кв.м. При това положение ви съветваме да изберете шкаф, който да бъде окачен високо на стената. Магазините за баня предлагат широко разнообразие от всякакви продукти, които да бъдат подходящи за вашия стил и желание. Съвсем спокойно може да заложите на такъв с огледало. Това ще ви помогне едновременно да внесете класически дух и да прибавите някой по-разчупен дизайн. По този начин ще внесете нотка свежест и индивидуален стил в интериора.


Нисък шкаф за баня

Ниските шкафове са едно много добро решение за интериора на банята. Обикновено се разполагат под мивката, а предимствата, които носят със себе си, несъмнено си заслужават инвестицията:

  • Помагат ви да скриете тръбите, ако има такива, което автоматично повишава нивото на естетика в хигиенното ви помещение;
  • Осигуряват ви допълнително пространство за съхранение на често използвани аксесоари като хавлии, козметика, продукти за хигиената;
  • Благодарение на тях банята ви изглежда много по-спретната и чиста;
  • Практични са и лесно се съвместяват с почти всички интериорни стилове - от по-изчистените модерни дизайни, до по-артистичните и смели решения. 

Вижте още: 6 съвета преди да започнете ремонт на баня


Комбинация от шкафове

Когато имате достатъчно пространство в банята си и в същото време желанието ви е да организирате оптимално всички артикули, които използвате в това помещение, правилното решение е да комбинирате висок и нисък шкаф. Не се притеснявайте, че може да изглежда претрупано. Стига правилно да подберете дизайна, няма начин на сбъркате. Можете да подходите по различни начини:

  • Двата шкафа да кореспондират помежду си чрез еднаквата си цветова гама, която да контрастира на основен светъл фон. По този начин ще създадете акцент;
  • Само ниският шкаф да се откроява, а високият да е с огледални врати - така ще увеличите оптически пространството;
  • Ниският и високият шкаф да са в два различни ярки цвята. И в този случай обаче останалата част от интериора трябва да е неутрална.  


Шкаф за баня във винтидж стил

Определяте себе си като артистична натура и сте привлечени от винтидж стила? Тогава не се колебайте изобщо, а подчинете и избора си на шкаф на същата романтична визия. За този аксесоар също е важно да подхожда на цялостната визуална концепция, която изграждате в банята си. Добре е, разбира се, да имате предвид, че от финансова страна, този ваш избор ще натовари малко повече бюджета ви. Инвестицията обаче несъмнено ще си заслужава, при положение че успеете да постигнете интериор, отговарящ на предпочитанията ви. Можете да обогатите пространството и чрез флорален акцент върху някоя от стените или завесата. Бъдете смели и все пак внимавайте да не преминете границите на добрия вкус.


Окачен шкаф или с крачета?

Ако се колебаете дали да заложите на шкаф, който се окачва на стената, или на модел с крачета, тук ще ви посочим предимствата и недостатъците при двата варианта:

  • Сред основното предимство на окачения шкаф е, че той е по-практичен и се чисти в пъти по-лесно, отколкото този с крачетата. Освен това, ако сте изтеглили късата клечка и живеете на място с варовикова вода, изборът ви е меко казано ограничен. Предполагаме, че никой не иска да прекарва половин час в старателно търкане на белите петна около крачетата на шкафа. Монтирането на окачен шкаф обаче ще ви коства малко повече разходи. 
  • В случай че не разполагате с място за поставяне на окачен шкаф, то тогава не се колебайте – изберете шкаф с крачета. Като инвестиция той ще се отрази по-благоприятно на бюджета ви. Заедно с това, ако ви допада повече като дизайн, ще ви донесе удовлетвореност и щастие от крайния резултат.

Има много красиви варианти и на окачените шкафове, и на тези с крачета, така че по отношение на визията всичко се свежда до личните ви предпочитания. 


Не подценявайте материала на шкафа си за баня!

Когато избирате шкаф за банята си, е препоръчително добре да обмислите материалът, от който ще е направен. На пазара ще откриете разнообразни възможности:

  • PVC материал. Повечето мебели за баня са изработени от него. Несъмнено той е и най-финансово изгоден, което обаче е за сметка на качеството. Подобен избор би бил компромисен по отношение на дълготрайност и издържливост. 
  • Дърво. Ако желаете дървени шкафове за банята си, то бъдете подготвени да отделите по-голяма сума за мебел, която да не пропуска влага. Те са подходящи, в случай че можете да обособите сухата от мократа зона в помещението. 
  • Мраморните варианти са още по-висок клас и съответно и такава е и цената им. Но ако сте се решили на изцяло луксозна баня, шкаф от мрамор е вашият логичен избор. 
  • Стъклени шкафове. Едно смело решение, което е добро за вас, ако не се притеснявате, че съхраняваните от вас вътре вещи ще са видими за всички. 
  • Шкаф от метал. Ще се впише чудесно в индустриално решена баня, стига това да е ефектът, който търсите. 

Вижте още: Специалистите съветват: да рискуваме ли с елементи от дърво в банята?


Цветът е важен!

Класическото бяло е точната формула, с която няма къде да сгрешите. Ако обаче искате нещо по-нестандартно от гледна точка на цветове, то не забавяйте да съчетаете правилно нещата с целия интериор. На пазара се предлагат и немалко варианти, които ще удовлетворят вашите изисквания. Бъдете готови обаче, че това ваше желание ще се отрази на ценовия диапазон и несъмнено се увеличи с една идея сумата, която сте си приготвили.

За да бъде ремонтът на банята перфектен, се доверете на професионалистите в MaistorPlus. Регистрираните в нашия сайт специалисти ще ви дадат най-добрите насоки, както за материалите, така и за дизайна. Направете безплатна заявка и сравнете офертите, които ще получите в отговор. Вижте и профилите на кандидатствалите изпълнители, където има оставени оценки от клиенти преди вас, и направете оптимален избор. 

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Антон Грънчаров VIP
Цялостен ремонт, София
31 извършени проекта
Венцислав Димитров
Цялостен ремонт, София
7 извършени проекта
Калин Недялков VIP
Покривни услуги, София
10 извършени проекта
Dicho69
Шпакловки, София
21 извършени проекта
Илийчо Строй
Покривни услуги, София
58 извършени проекта
М-Строй
Цялостен ремонт, София
44 извършени проекта