Специалистите съветват: да рискуваме ли с елементи от дърво в банята?

Публикувано на 12/10/2017 от Виктория Маринова | Последна редакция на 12/10/2017 | Видяно 9 172 пъти

Дървеното обзавеждане си остава класически вариант за много съвременни жилища, които се стремят към създаване на функционална и едновременно уютна обстановка. Дали обаче този материал е приложим в банята? Все по-често дизайнерите залагат на дървени аксесоари за това помещение, като в някои случаи въображението им се простира и отвъд тези малки и лесни за подменяне елементи и обхваща обзавеждането и дори подовата настилка. Ето защо днес ще ви запознаем с основните предимства и недостатъци на дървените елементи в банята, така че по-лесно да прецените дали този материал е удачен вариант за вашия дом. На помощ за качествения ремонт на банята пък идват квалифицираните майстори, регистрирани в платформата, затова не се колебайте, а заявете проект безплатно още сега!


Дървените акценти ще внесат топлина и уют в интериора

Елементите от дърво без съмнение създават усещане за топлина и уют в съвременната баня. Някои домакинства се придържат към класическите решения, като допълването на обикновен бял шкаф за баня с аксесоари от дърво, които не изискват сериозна инвестиция и могат лесно да бъдат подменени при нужда. Други пък предприемат по-смели стъпки в целта си да направят банята по-гостоприемна, като избират устойчива настилка от дърво. Специалистите съветват обаче да приложите дървото само в онези участъци от пода, които не са изложени на интензивна влага. Можете например да създадете ефектен преливащ под за банята, като използвате съчетание от плочки в зоната около душа и масивен паркет около вратата и шкафовете за съхранение на хавлии.

Виж още: Преди и след: впечатляващо преобразяване на малка баня


Дървените елементи са податливи на влага

Подовата настилка от дърво обаче не е подходящ вариант за зоната около душа, ваната и мивката в банята, тъй като интензивната влага може да доведе до подуване и пропукване на паркета. Обикновено водата се събира във фугите между отделните дъски и става удобно местенце за развитие на мухъл и плесен. Това може напълно да съсипе първото впечатление, което банята ще създаде на вашите гости. Други участъци, податливи на разрушителното въздействие на водата, са процепите около первазите на пода. Дървената дограма също не е удачно решение за баня, поради това, че влагата води до подуване и свиване на дървото, което от своя страна би могло да се сцепи на места. Поради същата причина повечето домакинства избягват и масивни дървени шкафове и рафтове за баня, които обаче са напълно приложим вариант, особено ако разполагате с душ кабина или друг вид преграда, която да предпази тези елементи от директния контакт водата.


Можете да експериментирате с дизайна на мебелите и аксесоарите

Модерната баня се отличава освен със завидна функционалност, още и с невероятна красота, а елементите от дърво осезаемо допринасят за това. Те ще паснат перфектно на баня, пресъздаваща естествената природна красота, която често вдъхновява дизайнерите да вплетат в това помещение елементи в бяло, зелено и кафяво. Класическият стил също повелява в банята да присъстват елементи от дърво, като за този вариант по-подходящ би бил масивен тъмен шкаф с чекмеджета, който да приюти хавлиите и тоалетните принадлежности. Дървените акценти са идеален начин да разчупите визията на семплата баня, подчинена на минимализма, като за целта оборудвате огледалото с практична рамка от този материал или пък заложите на красиви стенни декорации, които ще впечатляват вашите гости.

Виж още: 4 грешки, които да избягвате при ремонт на банята


Дървото може да стесни визуално помещението

Масивният шкаф от дърво може да направи банята по-стилна и уютна, но също така би могъл и да я стесни визуално. Ето защо елементите от тъмно дърво не са подходящи за твърде малки и схлупени помещения, а остават доказано удачен вариант за просторни стаи, окъпани в бяло. От друга страна дървеният плот би придал кокетно рустик излъчване на банята, особено ако върху него е разположена мивката, а пространството под нея е оставено отворено. Тук основният съвет на специалистите е да експериментирате умерено с дизайна, като обърнете особено внимание на размерите и цвета на елементите от дърво. Желателно е те да бъдат съчетани с по-изчистени и семпли мебели и декорации, така че да се превърнат в стилен акцент от интериора, който не създава впечатление за претрупано и негостоприемно помещение.

Виж още: Придайте очарование на своята баня в жълто


Съществува ли обаче алтернатива на класическите мебели от масив?

Ако сте решени да създадете оптимално уютна и топла обстановка в банята, но не сте се спрели окончателно на материал, специалистите препоръчват да обърнете внимание на елементите от МДФ. За разлика от масивното дърво, тези плоскости са създадени така, че да нямат процепи, които да задържат влага. Това качество, както и относително ниската им цена, ги прави предпочитан вариант за изработката на мебели за дома и в частност за банята. Шкафовете за баня от МДФ са леки, практични и се предлагат в огромно разнообразие от цветове, така че да паснат на всеки стил обзавеждане. Непропускливостта им пък ги прави и изключително издръжливи, което напълно осмисля инвестицията в подобен тип елементи за баня.

Тези съвети ще ви помогнат да разрешите дилемата относно поставянето на елементи от дърво в банята, а за цялостния ремонт на това помещение потърсете съдействие от опитен професионалист! Разгледайте профили, оферти и оценки от клиенти за най-добрите майстори в областта, като пуснете заявка в MaistorPlus напълно безплатно!

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

"Ванива Строй" ЕООД VIP
Цялостен ремонт, София
49 извършени проекта
Ивайло Иванов
Мебели и обзавеждане, София
61 извършени проекта
Румен Насев VIP
Мазилки, София
Ивелин
Ремонт на баня, Ботевград
50 извършени проекта
BI-EM stroi
Сухо строителство, Божурище
33 извършени проекта
Майстор Николов
Боядисване и декорация, София
83 извършени проекта