Ремонт на малка баня – свежи идеи за качествен резултат

Публикувано на 07/02/2020 от Мира Петърчева | Последна редакция на 07/02/2020 | Видяно 5 659 пъти

Повечето хора свързват ремонта на малка баня в жилището само с подмяна на остарелите или счупени водопроводни тръби и смяна на плочките, мивката, тоалетната чиния или шкафчета за баня.

Днес, когато всеки се стреми да направи дома си не само удобен и функционален, но и особено красив, използвайки различни интериорни решения, се оказва, че ремонтът е доста труден процес. В старите панелни сгради почти винаги баните са малки, много често са разделени на баня и тоалетна.

За компетентно организиране на ремонта на малка баня ще дадем няколко свежи идеи, за да се постигне най-голямо удобство и комфорт. В случай че имате нужда и от професионално съдействие, винаги може да се консултирате с доказаните специалисти, регистрирани при нас.


Ремонтът трябва да се прави стъпка по стъпка

Изготвянето на проект за организация на помещението е основна фаза, която определя цялата по-нататъшна работа, която ще изисква ремонта.

  • Важно е да се знае още в началото сумата, която може да се задели за ремонт. Разходите винаги са високи.
  • В допълнение към сумата за закупуване на материали и евентуално за заплащане на проекта, трябва да се вземат предвид и разходите за труда на квалифицирани специалисти, които ще извършват всички ремонтни дейности.
  • Имайте предвид, че за разрушаването на стена в това помещение или изграждането на нова подпорна стена, ще се изисква разрешение от съответните власти.

Вижте още: 4 стъпки за постигане на перфектната баня


Плюсовете на комбинираната баня

Някои панелни апартаменти имат комбинирана баня, а това дава голямо предимство в организирането на пространството. Ако 2-те помещения са отделни, този проблем може да бъде отстранен чрез демонтиране на преградната стена. Така в малката баня ще се разшири площта.

  • Освен демонтажа на стената, е необходимо да се положат необходимите тръби за ВиК и елементи от електрическата инсталация. Също така се прави обработката на повърхностите на пода, тавана и стените.
  • Ремонтът на комбинираната малка баня в панелно жилище, преди всичко, включва оборудването й по такъв начин, че да направи пространството възможно най-просторно и функционално.
  • Комбинираната малка баня ще ви даде повече пространство. А и почистването на една стая е далеч по-лесно, отколкото на две отделни.


Обърнете внимание на качеството на материалите

Банята е помещение, което е влажно почти винаги и при ремонт трябва да се използват материали, които са влагоустойчиви и не дават възможност за развитие на плесен и мухъл. Това е важно, както за здравето, така и за качеството на помещението след ремонта.

  • По-тази причина е добре да се купуват качествени материали, които ще издържат по-дълго време. Затова ремонтът дори и на малка баня в панелен апартамент изисква солидна инвестиция.
  • Но запомнете - има отлични промоции на качествени материали в големите хипермаркети. Ако се следят цените и промоционални периоди, ремонтът може да не излезе прекалено скъп.


Мивка, тоалетна чиния, вана, душ кабина, мебели или… правилният избор е важен

Всеки един предмет в банята е от огромно значение за нейния дизайн. Така че много внимателно избирайте и подберете всичко в помещението - дори и декоративните елементи.

  • След като ремонтните дейности започнат, е необходимо незабавно да се определи модела тоалетна чиния. Изборът на окачена тоалетна чиния също ще помогне за  разширяванева пространството.
  • Мивката може да е малка или със средни размери, ако пространството е ограничено.

И тук идва един важен въпрос – има ли място за вана, ако помещението е много малко?

  • При много малко място – няма смисъл да се монтира вана. Но ако пространството позволява, отговорът е – „Да“. Има различни видове вани, но за малката баня най-подходящи са седящите вани.
  • Един добър съвет – поставете душ кабина. В днешно време често при ремонта на малка баня се монтира душ кабина. По-добре е вратите й да са от стъкло и плъзгащи се. Така банята ще изглежда много по-голяма.
  • Мебелите за малката баня трябва да бъдат сведени до минимум: рафтове за различни аксесоари, шкафче под мивката и подходящи закачалки.

Вижте още: Революционни решения за малки бани, в които ще се влюбите


Не забравяйте тези важни неща..

  • Ефект на просторното помещение може да се получи, като се използват светли цветове на стените и тавана.
  • Чудесна идея е окаченият таван с огледална повърхност.
  • Подът задължително е с плочки, които трябва да са здрави, по-добре е да са с груба повърхност за по-голяма безопасност в банята.
  • По отношение на цвета на пода  - подовото покритие може да е или в тъмна, или в светла цветова гама, но това зависи от цялостното интериорно решение.
  • Огледалните повърхности по стените също допринасят за визуалното разширяване на пространството на помещението.
  • Идеите при ремонт на малка баня могат да бъдат различни, но основните принципи са: светли цветове, многостепенно осветление, наличие на огледала и минимум мебели.  

Малката баня е истинско предизвикателство! Истината е обаче, че няма невъзможно неща. Ако имате виждане как да се случат нещата, то реализирайте ги! В случай че имате нужда от професионална помощ, по всяко време може да се свържете с майсторите, регистрирани при нас. Още сега направете напълно безплатна заявка за проект. Сравнете офертите, които ще получите, вижте и мнения на предишни клиенти и вземете правилно решение! 



Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

"Ванива Строй" ЕООД VIP
Цялостен ремонт, София
49 извършени проекта
Вътрешни и външни ремонти
Цялостен ремонт, Варна
13 извършени проекта
Румен Насев VIP
Мазилки, София
Бригада нов проект
Покривни услуги, София
38 извършени проекта
Ангел Ангелов
Покривни услуги, София
19 извършени проекта
Бригада Комплекс
Покривни услуги, София
27 извършени проекта