6 от най-често срещаните грешки при обзавеждането на баня

Публикувано на 07/07/2017 от Виктория Маринова | Последна редакция на 07/07/2017 | Видяно 21 324 пъти

На пръв поглед ремонтът на банята изглежда относително ясна задача, особено когато разполагаме с необходимия бюджет за целта. Аспектите, на които трябва да обърнем внимание обаче, не се изчерпват до евентуалната подмяна на ВиК инсталацията или монтажа на нови аксесоари в помещението. За да се превърне банята ви в едно наистина хармонично и функционално пространство, е необходимо да съобразите както материалите и обзавеждането, така и малките декоративни елементи, които придават индивидуалност на помещението. На помощ в тази задача идват съветите на опитните професионалисти, които споделят кои са най-често срещаните грешки при обзавеждането на банята! Вижте кои са те, а за качествения ремонт на тази важна част от дома се доверете на доказани майстори!


Избираме неподходящи елементи и материали

Може би най-голямата грешка, която можете да допуснете при обзавеждането на нова баня, е да изберете твърде масивни аксесоари или непрактични материали. Поставянето например на дървена подова настилка непосредствено под душа несъмнено ще внесе екзотика в помещението, но от друга страна дървото постепенно ще започне да се руши под въздействието на интензивната влага. Затова специалистите съветват да заложите на практични аксесоари и елементи от метал, като например дозатор за течен сапун със сензор, който ще направи банята много по-модерна и елегантна. От гледна точка на обзавеждането е важно да подберете елементи с оптимални размери, които да усвояват максимално удачно наличното пространство. Ако заложите на твърде тясна душ кабина например, най-вероятно ще се получи процеп между нея и стената, който освен неудобен, ще бъде и изключително труден за почистване. От друга страна, елегантната свободностояща вана е удачно решение за просторни бани, но повече ще пречи, отколкото да подпомага функционалността на вашата компактна стая.

Виж още: ЗА или ПРОТИВ душ кабината


Лишаваме банята от необходимите прегради и постелки

Източник

В целта си да направят помещението по-просторно и светло, много домакинства отхвърлят категорично поставянето на елегантни прегради около душа в банята. В резултат на това обикновено цялата стая е покрита с петна от сапун и влагата прониква навсякъде, дори в шкафовете за съхранение на чистите и меки хавлии. Огледалото винаги е замъглено, а малките локвички с вода превръщат преминаването около душа в същинско изпитание. Сложете край на бъркотията в банята, като заложите на практична стъклена преграда около душа, която ще придаде елегантност и блясък на помещението. По-икономичен, но пък изключително удобен вариант е да поставите в стаята мек килим за баня от микрофибър, който ще поеме влагата и ще направи преминаването в помещението много по-лесно и приятно. От долната си страна килимът притежава функционални гумени копчета, които предотвратяват пързалянето на текстила по мократа повърхност.


Обърнете внимание на разположението на огледалото

Източник

Друга често срещана грешка е разполагането на шкафа за баня твърде близо до душа, поради което аксесоарите, разположени върху него, са вечно покрити с остатъци от сапун и вода. Същото важи и за огледалото, което по традиция позиционираме непосредствено над мивката за баня. За да избегнете подобна ситуация, планирайте прецизно разположението на всеки отделен елемент в банята, като се стремите към създаване на максимално балансирана обстановка. За целта заложете на удобен шкаф за съхранение на тоалетни принадлежности и функционално огледало, като съобразите разположението му с вашата височина и разстоянието между шкафа и тавана. На пазара ще откриете огромно разнообразие от качествени модели огледала, като някои от тях разполагат с ефектни рамки и възможности за скрито осветление, които придават допълнителна елегантност на банята.

Виж още: Преди и след: как обикновената баня се превръща в лукс


Обърнете гръб на класиката в обзавеждането

Класическите решения за баня са особено подходящи за тези от вас, които съобразяват ремонта на помещението с изключително малък бюджет. Ако обаче сте решени да превърнете тази част от дома в едно наистина стилно и хармонично пространство, обърнете внимание на огромните възможности откъм дизайн на всички отделни елементи. От шестоъгълни плочки за баня в различни нюанси до вентилаторни отоплителни тела с елегантен облик и завидна функционалност – днес можете да направите банята си наистина красива и удобна, при това без да инвестирате твърде много време и средства в нейния ремонт. Планирайте предварително както комбинацията от цветове за помещението, така и разположението на мебелите и аксесоарите, така че да оползотворите по оптимално удачен начин тясната баня.


Често пренебрегваме малките детайли

С комбинация от изчистени плочки в синьо и бяло, както и семпли аксесоари няма как да сгрешите, особено ако разполагате с компактно и тъмно помещение. Класическият подход при обзавеждане на банята обаче крие риск от това тя да изглежда твърде безлична и скучна, поради което специалистите съветват да заложите на интригуващи аксесоари, които да разчупят нейния дизайн. Изключително модерно и практично решение в тази посока е поставянето на кокетна саксия с изкуствени растения, които освежават интериора, без да изискват редовни грижи. Ако пък разполагате с по-голям бюджет и време за изпълнение, можете да заложите на ефектна стенна облицовка, която да превърне банята в едно наистина артистично и приятно пространство.

Виж още: 7 изключително стилни бани в тъмни тонове


Нереалистични очаквания откъм цена – качество

Внимателното планиране на разходите е от ключово значение за успешния ремонт на банята. Това трябва да е точката на пресичане между особеностите на помещението и вашите предпочитания и възможности, така че крайният резултат да е една стилна и удобна баня. За целта помислете предварително колко пространство ще ви бъде необходимо за съхранение на меките хавлии за баня или препаратите за почистване, като съобразите нуждите на домакинството със съответното обзавеждане за баня. Някои специалисти например препоръчват да заложите на нестандартен, но изключително функционален модул за баня, който ще ви предостави „скрити“ възможности за съхранение, при това без да прави помещението по-тъмно или схлупено. Ако пък сте притиснати от ограничен бюджет за ремонт, заложете на практични решения като разтегателната ъглова етажерка, която ще усвои неудобната ниша в помещението.

За да избегнете тези, а и много други грешки при освежаването на банята, потърсете помощ от коректни специалисти! Заявете проект в MaistorPlus напълно безплатно и разгледайте профилите и офертите на най-добрите професионалисти в областта!

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

TODOR TODOROV VIP
Цялостен ремонт, София
38 извършени проекта
НМТ СТРОЙ
ВиК Услуги, София
6 извършени проекта
"Ванива Строй" ЕООД VIP
Цялостен ремонт, София
49 извършени проекта
Светослав Богданов
Паркет и ламинат, София
12 извършени проекта
Райчо Петров
Боядисване и декорация, София
7 извършени проекта
Вера Миндова
Строителство на сгради, София
5 извършени проекта