Предимства и недостатъци на различните видове печки за баня

Публикувано на 30/05/2018 от Катерина Костадинова | Последна редакция на 05/01/2021 | Видяно 46 079 пъти

Отоплението в банята е често подценявана тема, но замислете се колко приятно е да влезете за душ и в помещението да е топло и приятно. Къпането при студени температури може да бъде цяло изпитание, особено ако имате и малки деца. Но тъй като съществуват различни видове печки за баня, решихме да направим по-подробно проучване за вас и да открием предимствата и недостатъците на някои от най-известните методи за отопление. Първата ни спирка беше добре познатият и партньорски форум "Направи сам", където открихме развити няколко теми - тук и тук. В тях този въпрос се разнищва от различни потребители - разгледайте ги за повече информация, вътре ще намерите полезни съвети от хора с опит. А при необходимост от по-сериозни ремонтни дейности в банята, потърсете професионална помощ, за да се радвате на качествено изпълнение и да си осигурите максимален комфорт.


Електрическа лира

Този вариант е сред най-добре познатите методи за отопление у нас. Много от българите все още се доверяват на традиционното парно, но ако не сте сред тях, електрическата лира може да бъде едно добро алтернативно решение за вас. Ако вградите контактната мрежа в стената, ще си спестите допълнителни тревоги, а и този вариант е сравнително икономичен. Ще ви служи и за бързо изсушаване на кърпи. Но е възможно да имате затруднения при затоплянето на големи помещения.

Виж още: Как да изберем бойлер за вкъщи?


Конвекторна печка за баня

Те са елегантни, с практични размери, често с термо регулатор, а в зависимост от мощността, обикновено затоплят бързо. Има конвектори с доста добра защита от влага, така че биха били надежден метод за отопление. Недостатък е първоначалната инвестиция, тъй като този тип печки за баня са сравнително скъпи, било то и с по-ниска мощност.


Отоплителни уреди с вентилатор

Вентилаторните печки за баня са един сравнително ефективен метод за бързо затопляне на помещението. Тук цената отново определя качеството и при избор на уред с по-нисък клас на защита, може да рискувате едновременно здравето си, както и възможността влагата да го повреди твърде бързо.


Мултифункционални вентилаторни печки

Те предлагат същото ниво на ефективност, както и обикновените вентилаторни печки за баня, но вървят в комплект с различни допълнителни функции. Към тях може да има сешоар, ароматизатор, повече контакти и др. Трябва обаче добре да помислите, преди да решите да инсталирате отворен контакт в банята си. Липсата на добра вентилационна система, както и на предпазна завеса за предотвратяване на директното постъпване на водни капки, могат да ви донесат куп неприятности.


Инфрачервена печка за баня

Инафрачервените печки стават все по-популярни, не само като средство за отопление на баня. Те са малки, компактни, лесно преносими и се намират изгодни варианти на пазара. Ако обаче наистина искате сигурност у дома, трябва да похарчите малко повече пари за безопасен, водоустойчив уред. В противен случай може да възникнат опасни инциденти и ще се наложи да затопляте банята предварително, а по време на къпане да държите печката извън помещението. Трябва също да имате предвид, че с този метод трудно ще имате успех в осигуряването на достатъчно топлина в бани с голяма квадратура.

Виж още: Практични съвети за оптимално реновиране на банята с малък бюджет


Инвестирайте разумно в печка за баня

Бъдете внимателни при избора на печка за баня - ако инвестирате разумно, можете да си осигурите комфорт и топлина години наред. Претеглете всяка от възможностите, заедно с предимствата и недостатъците, помислете кое е най-изгодно за квадратурата на конкретното помещение и вижте кой метод е най-подходящ за вас. И не забравяйте, че при необходимост от ремонт има на кого да разчитате. Пуснете безплатна заявка за изпълнение на проект и ще получите конкурентни оферти от водещи компании. Разгледайте дейностите им и оценките от техните предишни клиенти - така ще можете лесно да вземете своето решение.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Асен Асенов VIP
Кърти, чисти, извозва, София
9 извършени проекта
Evgeni Velinov
Покривни услуги, Самоков
11 извършени проекта
Антон Грънчаров VIP
Цялостен ремонт, София
31 извършени проекта
Румен Петров
Електроуслуги, София
12 извършени проекта
Веселин Димитров
Цялостен ремонт, София
32 извършени проекта
ХЕКАТОН ХОУМС ЕООД
Строителство на сгради, София
10 извършени проекта