Практични съвети за оптимално реновиране на банята с малък бюджет

Публикувано на 07/12/2015 от Климентина Величкова | Последна редакция на 25/08/2016 | Видяно 25 840 пъти

Когато не разполагате с много средства, не е необходимо да правите цялостен ремонт на банята, достатъчно е да обновите някои отделни детайли. Ние ще споделим опита на водещи дизайнери, специализирали се в ремонт и реновиране на бани. Ще ви предложим няколко практични съвета как да постигнете лесно и дори приятно желания модернизиран изглед на вашата баня.


Сменете някои от съоръженията и аксесоарите

Дори не предполагате колко различно ще изглежда банята ви с нова мивка, шкафчета и огледало. Смяната на прозаично съоръжение, като тоалетната чиния, с нов, по-съвременен модел също допринася за по-добрия облик на помещението. Помислете и за по-малките детайли и аксесоари - рамката на огледалото, кранчетата на чешмата, закачалките за кърпи. Фигурка на симпатично животинче, тролче, цвете или нещо абстрактно, но весело и цветно, поставено на полицата над мивката, ще прави със сигурност утрините ви по-усмихнати.

Вижте още: 10-те най-важни елемента в банята


Увеличете визуално пространството

Това в повечето случаи предполага по-значителни преобразувания и ремонтни операции - може да се наложи да бутнете стена или някака преграда. Има варианти обаче за оптическо увеличаване на пространството, които изискват прости промени. Например - махнете завесата за душа, дори без да демонтирате корниза; оградете душа с прозрачна душ кабина или не го заграждайте изобщо. Поставете голямо огледало на вратата, което ще създава впечатление за повече пространство.


Сменете настилката на пода или пребоядисайте тавана

Подовата настилка на банята е подложена на различни разрушителни влияния и се поврежда лесно. Идеален начин да обновите помещението е да я смените. Спрете се на свежи цветове, които контрастират, но отиват на стените - банята ви просто ще грейне. Друга идея да промените облика на банята си е да освежите тавана. Най-просто е да го пребоядисате в дежурното бяло, което всъщност би свършило добра работа. Ако желаете нещо по-оригинално - заложете на леко кремаво или бледо зелено, в зависимост от нюансите на вашата баня.


Внесете тематични елементи с частичен ремонт

Това на пръв поглед изглежда сложно, но всъщност може да се постигне и само с аксесоари. Освен това е идеален начин да се ремонтира нещо частично. Например подмяната на няколко счупени плочки с други в оригинален цвят, комбинирани със смяна на завесата за душа и няколко добре подбрани аксесоара, може да придаде на банята азиатски, ориенталски и дори приказен облик.

Вижте още: 14 тенденции за дизайн на баня през 2015г.


Направи си сам

Ако сте сръчен и имате опит, ремонтите "направи си сам" излизат по-евтино. Има неща, с които може да се справи почти всеки - например да боядиса в приятен цвят минаващата през банята лира на парното, да смени завесата на душа с нова, да подреди саксии със зеленина, а ако няма да виреят - да закрепи няколко вазички с изкуствени цветя. Лесно е да се залепи цветно или фигурално фолио върху плочките на стената и витражно фолио на стъклото на прозореца, ако банята разполага с такъв. Описаните дейности изглеждат дребни и незначителни, но със сигурност ще освежат изгледа на вашата баня.


Обърнете се към професионалист

Има дейности по реновиране на банята, с които не може да се справите сам - тогава е най-добре да се обърнете към професионалист. Със сигурност ще ви излезе дори по-евтино, някой да действа бързо и със сигурна ръка, отколкото да пилеете време и средства да правите и преправяте нещо неколкократно.

Ако желаете нов изглед за вашата баня, впрегнете цялата си креативност и фантазия, вложете сръчността си и се заловете. Ако се съмнявате в способностите си или просто искате съвет - MaistorPlus е насреща, готов да ви предостави връзки към отлични специалисти по ремонт и освежаване на банята. Направете безплатно запитване в платформата и изберете най-добрата за вас оферта.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Луксозни ремонти VIP
Боядисване и декорация, София
8 извършени проекта
Васил Стоянов
Мебели и обзавеждане, Пловдив
14 извършени проекта
Антон Грънчаров VIP
Цялостен ремонт, София
31 извършени проекта
Blagomir Nochev
Мебели и обзавеждане, София
11 извършени проекта
Кирил Алексиев
Цялостен ремонт, София
6 извършени проекта
Васил Димитров
Ремонт на баня, София
9 извършени проекта