Каскадни цветя за вашата тераса

Публикувано на 25/07/2019 от Теа Даулова | Последна редакция на 30/03/2023 | Видяно 17 169 пъти

Да имате хубава тераса, обсипана с цветя, изглежда много лесно. Това обаче никак не е така. Особено ако искате красиви туфи с каскадни растения. Който не се е сблъсквал с мисията да има цветя на терасата, само той не знае колко трудна е тази задача. Освен че трябва да се съобразите с мястото, изложението и спецификата на цветята, ще трябва и правилно да комбинирате растенията, а и да полагате необходимите грижи. И понякога дори колкото и силно желание да имате и каквито и усилия да полагате, може накрая да имате едни стъбла, който трудно цъфтят.

Ако имате нужда от професионално съдействие, можете по всяко време да се консултирате със специалистите в озеленяването, регистрирани в MaistorPlus. Те ще ви дадат най-подходящите идеи и ще ви съдействат в изпълнението на вашия цветен план за терасата. И все пак, ако сте запален ентусиаст, който много иска да превърне скучната си тераса в малко съвършенство, трябва да знаете кои растения са подходящи за вас.


Петуния

Най-непретенциозното растение, което е подходящо за всеки аматьор. Най-важното условие е редовно да го поливате, особено в топлите дни. За да се радвате на непрестанен цъфтеж, ще трябва често  да почиствате увехналите цветове.

  • Сериозното предизвикателство, пред което това растения ще ви изправи, са листата, които отделят лепкав секрет. Това е сигнал, че нещо с петунията не е наред. Най-често е засегната от вредители, които трудно се виждат. Ако изпаднете в подобна ситуация, ще се наложи да обработите растението с препарат против вредители. Хубавата новина обаче е, че дори и да стигнете до тази ситуация, цветето ще продължи да ви радва с пъстрите си нюанси, дори и да не предприемете никакви мерки. Освен това разнообразието от багри е толкова голямо, че ще може да намерите цвета, който желаете, без особени усилия.
  • Петунията цъфти почти през цялото лято, ако е доволна от грижите, които полагате за нея. Терасата ви ще бъде отрупана в красив цвят през всички летни дни.
  • Най-добре е да я засадите в сандъчета, на които сте направили хубав дренаж с камъчета, за да не задържа влага.
  • Каскадните петунии са чудесен избор, който ще ви осигури висящи красоти, с отрупан цвят.

Вижте още: 5 лесни за отглеждане балконски цветя


Лобелия

Това растение е за малко по-напредналите. Не че е безкрайно претенциозно, но пък иска особени грижи, а и редовно торене, за да ви радва с много цветове. Не е любител на постоянни слънчеви лъчи. Хубаво е да е на сенчесто място, особено в часовете следобед.

  • Няма голямо разнообразие от цветове. Най-често са сини или лилави и много рядко може да намерите в бял вариант.
  • Лобелията я има и в каскаден сорт, така че може да я засадите в сандъче за парапета на терасата, където ще ви даде хубави висящи туфи.
  • Може да бъде едногодишна или многогодишна. Във втория вариант ще трябва да й осигурите сравнително топло място за съхранение през студените месеци.
  • Лобелията цъфти до първи сняг, което ще ви даде рядката възможност да имате хубава, цветна тераса почти до зимата.


Кампанула (позната още като камбанка)

Стига да съумеете добре да се грижите за нея, кампанулата ще ви дари с неземно красив цвят, плътно отрупан с лилави малки цветове. Може да бъде обикновена или каскадна. В зависимост от вида, който ще изберете, имате възможността да я посадите в сандъче на парапета или в саксия. Някои сортове достигат до височина от 20 см.

  • Пресаждането ѝ е едно истинско предизвикателство. В повечето случаи, след него цветовете на кампанулата увяхват и трудно се възстановяват. За да може да имате отново наситен цъфтеж, ще се наложи да я наторявате редовно. И въпреки това, пак няма гаранция, че ще радва окото ви с хубавите си цветове.
  • Едно от основните предимства на това цвете е здравата ѝ коренова система, която я прави устойчива на силен вятър.
  • Обича сутрин да се радва на слънчевите лъчи, а следобед да бъде на сянка. Най-лесното решение е да я засадите на тераса с южно изложение, където по естествен начин ще ѝ осигурите комфорт.
  • Задължително трябва да направите дренаж на дъното на саксията. И най-малкото задържане на вода може да бъде пагубна за кампанулата.
  • Повечето видове за многогодишни. В края на есента се подрязва цялото стъбло и се съхранява на сравнително топло място. Някои сортове дори издържат на зимните температура, като напролет се събуждат от студа и изкарват красиви цветове.

Вижте още: Красиви цветя, които са приятели със сянката


Сакъзче

Ако ви допада мушкатото, но все пак не сте му огромни фенове, то в такъв случай сакъзчето е точно за вас. С отглеждането му може да се справи дори дете, така че няма да сте изправени пред някакви сериозни предизвикателства, за да имате красива тераса с това цвете.

  • Има голямо разнообразие на сакъзчета – и от гледна точка на сортове, и от такава на цветове. Така че ще имате голямо право на избор.
  • Може да го засадите в сандъчета за парапет и ще имате обсипана тераса с цветове.
  • Изисква се редовно поливане, особено в горещите дни. Не обича обаче задържането за влага, така че добре ще е да направите дренаж на саксията.
  • Сакъзчето е страхотен любител на слънчевите лъчи. Може да го поставите на възможно най-слънчевото място и ще имате прекрасни, отрупани цветове. Полусенчест район също е удачен. Но задължително условие е да има слънце, което да гали растението.
  • Редовното торене на цветето е гаранция за обилния му цъфтеж. За тази цел може да използвате универсална течна тор за балконски цветя.
  • Най-големият проблем на сакъзчето е, че вредителите са му големи фенове. Много често може да ви се наложи да ходите до близкото аграрно магазинче, за да купувате препарати, които да ви помогнат в борбата с неприятните насекоми.
  • През зимата трябва да намерите подходящо място, с температура от около 6-10 градуса, където да приберете сакъзчето. На терасата може да го върнете отново на следващия пролетен сезон, през месеците април, май. Хубава новина обаче, е че на втората година растението ще ви радва с още по-пищни цветове.

Задължително правило, ако наистина искате да имате цветна тераса, е да не се страхувате от опита да я постигнете, още по-малко от провала. Каскадните сортове са доста трудни за отглеждане, така че не се отказвайте да пробвате отново и отново. Цветята са непредвидими, затова не се отчайвайте, ако имате неуспехи. Все някога красиви цветове ще поникнат и на вашата тераса. Сигурни сме в това. Още сега може да направите безплатна заявка за проект. По този начин можете да достигнете до специалистите в озеленяването, регистрирани при нас, да сравните изпратени от тях оферти и да прецениете коя е най-удачната за вас.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

ПРО БИЛДИНГ БГ VIP
Цялостен ремонт, София
1 извършен проект
Щърков Инженеринг
Цялостен ремонт, София
6 извършени проекта
Румен Насев VIP
Мазилки, София
Майстор Петър
Плочки и теракот, София
10 извършени проекта
Петър Кенанов
Цялостен ремонт, Бургас
19 извършени проекта
Венцислав Димитров
Цялостен ремонт, София
7 извършени проекта