Важни правила при избора на дъска за легло

Публикувано на 24/01/2020 от Станислава Матеева | Видяно 2 494 пъти

Дъските за легло са един от най-важните елементи във всяка спалня. Те създават фокусна точка, около която се моделира и декорира цялото помещение. Именно затова изборът й е изключително важен. Има много неща, които човек трябва да обмисли преди да закупи спалня с дъска. Например комфортът ли е по-важен или на първо място е дизайнът и естетиката на елемента. Затова, ако обичате да четете или да гледа телевизия в леглото, ще е по-добре да заложи на подплатено или тапицирано табло. От друга страна пък дървени или ратанови дъски ще създадат стилно въздействие, но няма да предлагат комфорта на тапицираните такива.

Какво още да имате предвид при избора на дъска за легло, можете да разберете тук. Ако пък вече имате готова идея, която искате да пренесете във вашата спалня, се обърнете към специалистите, регистрирани в нашия сайт, които да ви помогне при създаването й.


Всичко започва от избора на легло

Когато купувате легло, е хубаво да заложите на такова с вече прикрепена към него облегалка за глава. По този начин ще бъдете сигурни, че всичко си пасва и че няма да имате допълнителни разходи в близкото бъдеще. Недостатък обаче е, че при евентуална промяна на облика на леглото, изборът ви ще бъде по-ограничен и ще трябва да смените и леглото, и дъската. Важно правило в този случай е да проверите размерите на леглото, преди да купите нова дъска за него, тъй като не всички табли ще бъдат подходящи. Това, което трябва да направите, е да измерите отворите на винтовете, за да сте сигурни, че ще направите правилни избор и покупка.

Вижте още: 4 грешки в дизайна на спалня, които не трябва да допускате


Какво да имате предвид при избора на дизайн?

На пазара се предлагат множество дизайни на табли за легло. Но какви са функциите на всеки един от тях и има ли значение материалът, от който са изработени?

  • Тапицираните дъски за легло са идеални, ако търсите повече комфорт. Още едно тяхно предимство е, че могат да създадат поразителен и много стилен акцент в една спалня, ако са покрити с по-дързък, шарен текстил. Ако пък търсите по-семпла и модерна визия, бежовият и сивият цвят са идеалният избор. Те не само са изключително актуални, но и ще създадат мека и спокойна атмосфера в стаята.
  • Кожените тапицерии са подходящи за придаване на елегантен, модерен вид на спалнята. Не забравяйте обаче, че кожата е доста студен материал, така че ще е хубаво да предвидите малко повече допълнителни декоративни възглавници.
  • Дървените дъски за легло са чудесни за спални в рустик и традиционен стил. Ако пък търсите по-разчупен облик, но държите на дървото, можете да използвате резбован дизайн.
  • Железните дъски ще придадат повече стил и индустриален вид на спалнята. Те са чудесни и за жилище с по-градско усещане, както и за спални, решени в минималистичен стил.


Правилният размер е важен фактор

При избора на дъска за вашето легло е важно правилно да изберете размера й. Трябва да помислите каква е височината на хората, които ще използват леглото и съответно облегалката му. Някои табли няма да са достатъчно високи, ако ще бъдат използвани от високи хора. И обратното - децата няма да се нуждаят от толкова висока дъска, колкото възрастните.

  • Препоръчваме ви също облегалката за глава да бъде по-широка от леглото, тъй като в противен случай, когато добавите завивка, то ще изглежда в пъти по-малко. В идеалния случай тя трябва да е с около 5 см, по-широка от матрака от двете му страни. 

Вижте още: Как да обновим спалнята си без да харчим пари?


Перфектният начин да развихрите въображението си

Ако сте човек, любител на “Направи си сам” проектите, то спокойно можете да помислете за изграждането на дъската си за легло. Това ще ви позволи да развихрите въображението си и да направите свой собствен дизайн. Ще можете да добавите частица от вас, като ще допринесете за създаването на уникален акцент във вашата спалня. А и ще спестите от бюджета си.

За целта може да използвате стари дъски, които да ревовирате. Също така може да закупите плоскост или дървен материал, който да декорирате със стикери или текстил. Палетите са не по-малко удачен вариант, който освен доста бюджетен, ще бъде и много различен и стилен.

Определено изборът на подходяща дъска за леглото в спалнята е доста трудна задача. Ако настоящият облик на спалнята ви допада, но все пак искате промяна, направете информиран избор за подходяща дъска, която безпроблемно да се впише в цялостната визия на спалнята. Ако пък искате изцяло да промените спалнята си, то със сигурност трябва да се консултирате със специалист в областта на интериорния дизайн, който да ви предложи интересни и креативни решения, съответстващи с желанията ви. Имате възможността по всяко време да направите напълно безплатна заявка за проект. В отговор ще получите няколко оферти - сравнете ги, вижте мнения и на предишни клиенти и вземете правилно решение.

 

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Иво Методиев VIP
Цялостен ремонт, София
106 извършени проекта
НМТ СТРОЙ
ВиК Услуги, София
6 извършени проекта
Ценко и Сие ЕООД VIP
Цялостен ремонт, София
81 извършени проекта
Светослав Богданов
Паркет и ламинат, София
12 извършени проекта
Райчо Петров
Боядисване и декорация, София
7 извършени проекта
Вера Миндова
Строителство на сгради, София
5 извършени проекта