Как да направите дома си по-екологичен?

Публикувано на 09/12/2019 от Патриция Симеонова | Последна редакция на 30/01/2023 | Видяно 1 536 пъти

През последните години все по-често става въпрос за по-екологичен начин на живот. Това разбира се включва и архитектурата. Нарастващата тенденция между архитектите е да бъдат създавани красиви, стилни, а в същото време и по-екологични сгради. С увеличаващото се притеснение, свързано с глобалното затопляне и климатичните промени, тази вълна със сигурност ще повишава своята популярност.

За да превърнете дома си в екологичен и полезен за вашето домакинство, потърсете специалистите, регистрирани в MaistorPlus, които ще направят всичко възможно вашите искания да бъдат изпълнени.


Прозорците

Прозорците са чудесен начин да влиза естествена светлина в дома ви и да се проветрява. В наши дни дограмата се предлага в най-различни цветове, размери и форми – от прозорци, намиращи се на тавана до френска дограма.

  • Добавянето на повече прозорци в дома ви е много по-лесно постижимо в наши дни.
  • Също така домът ви ще изгледа по-голям при наличието на повече светлина.
  • Бъдете внимателни обаче с тях и не прекалявайте с употребата им. За да може да запазите подходяща темопратура в помещението, определено ще имате нужда и от качествена изолация.
  • Ако ви предстои строеж на къща, заложете на големи прозорци. Домът ви ще изглежда модерен, елегантен, минималистичен, а в същото време вие ще се радвате на светлина и свеж въздух!


Изолация

Може би си мислите, че изолацията не е много ефективна и няма смисъл, но това не е така. Ако сте сигурни, че домът ви е изолиран добре, със сигурност ще забележите и промяната към по-екологичен дом.

  • По-старите къщи и апартаменти, не са добре изолирани и това позволява неефективно отопление през зимата. А също така допринася и за поява на влага и мухъл.
  • Направете изолация на дома си и ще забележите разликата! Благодарение на нея ще имате спад в разхода ви на енергия, което значи, че ще се отрази положително и на бюджета ви!

Вижте още: Отопление през предстоящите студени месеци


Соларни панели

Използването на соларни панели придобива все по-голяма популярност, като тенденцията е тя да нараства. Соларните панели ще ви помогнат да намалите своите сметки, както и да имате своя собствена енергия, благодарение на слънцето. Много нови сгради се строят като се използват и залагат в плана соларни панели.

  • Според изчисления на специалистите, за да функционира една къща нормално, са необходими около 16 соларни панела. Ако пък искате да ги използвате само за затопляне на вода, то за четиричленно семейство 2 панела ще са напълно достатъчни.
  • Първоначалната инвестиция няма да е никак малка, но пък крайният резултат наистина си заслужава всеки лев.


Екологични домашни аксесоари и мебели

Не забравяйте, че и в ежедневието си използвате много неекологични вещи. Поинтересувайте се от брандове, които предлагат мебели от устойчиви материали. Това е много лесен начин да направите дома си една идея по-природосъобразен. В интернет също има богата гама от продукти, които може да поръчате. Все повече от световните лидери в мебелната индустрия залагат на мебели, направени от устойчиви материали. За да бъде домът ви в полза на природата може да правите малки неща, които имат огромно значение:

  • Използвайте енергоспестяващи крушки.
  • Не забравяйте да изключвате осветлението, телевизора и други уреди, ако не ги използвате в момента.

Вижте още: 10 причини да използвате устойчиви материали


Направете си домашна градина

Много често хората забравят, че дворът и градината им също могат да допринесат за техните първи стъпки към по-екологичен начин на живот. И това е точно така:

  • Ако разполагате с двор, който е достатъчно голям, посадете храсти вместо да вдигате висока ограда. Живият плет винаги е една красива алтернатива на големите, металните конструкции.
  • Също така отглеждайте свои плодове и зеленчуци. Така ще имате налична свежа, прясна и вкусна продукция. Освен това ще спестите пари и е по-добре за природата.

Ако съветите ни са ви допаднали, възползвайте се от тях. Ако смятате, че ви е необходима консултация със специалист, то насреща винаги ще се отзоват експертите в енергийната ефективност, регистрирани при нас. Направете безплатна заявка за проект още сега. В отговор получите оферти, между които да изберете най-подходящата за вас.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Иво Методиев VIP
Цялостен ремонт, София
105 извършени проекта
Сфера 2015
Ремонт на баня, Бургас
22 извършени проекта
Ценко и Сие ЕООД VIP
Цялостен ремонт, София
81 извършени проекта
Велислав
Цялостен ремонт, София
21 извършени проекта
DYSIGN
Архитектура и дизайн, София
7 извършени проекта
Илиян Иванов
Електроуслуги, София
11 извършени проекта