10 причини да използвате устойчиви материали

Публикувано на 07/01/2015 от Ани Атанасова | Последна редакция на 28/02/2023 | Видяно 5 977 пъти

Зеленото или т.нар. устойчиво строителство е предпочитан метод за строеж на собствен дом на мнозина. Следващите десет причини ще Ви дадат по-ясна представа защо това е така. Изграждането с устойчиви материали е съвременният начин да бъдем екологично отговорни. Био строителството се стреми към използване на продукти, които по-късно могат да бъдат рециклирани и не допуска разхищението на енергия и суровини. Целта на този вид строителство е да гради комфортни домове, които ще се запазят дълго време, като едновременно с това оставят минимален екологичен отпечатък. А хпи желание на постигнете енергийна ефективност и за вашия дом, можете да разчитате на специалистите, регистрирани в нашия сайт. 


По-добро качество на въздуха

Доброто качеството на въздуха е един от основните приоритети на устойчивото строителство. За да се постигне това, използването на материали, които биха могли да отделят вредни химикали, е сведено до минимум. През цялото време на изграждането на сградата, както и след това, биват включвани специални филтриращи въздуха системи.


По-малки разходи за озеленяване

Устойчивото строителство запазва дървесните видове на територията на имота. Опазването на дърветата намалява разходите за озеленяване и бъдещите енергийни разходи, като в допълнение помага да се осигури заслон през зимата и сянка през лятото. Не трябва да забравяме, че освен всичко останало, само едно дърво филтрира до 30 килограма въздух.


По-умно използване на водните източници

Голяма част от водните ресурси на планетата биват използвани за напояване. За да пестим питейната вода обаче, можем да използваме едно от следните решения.

  • "смарт" напоителни системи, които се изключват, когато вали;

  • роторни дюзи с ниска поливна норма и равномерно разпределение на водата;

  • капково напояване;

  • т. нар. "сива", рециклирана вода.

Вижте още: Еко тоалетна пести вода


Прави домът по-уютен

Зеленото строителство подобрява жилището и на ниво удобство.

  • нормализира нивото на влажност;

  • поддържа равномерна температура навсякъде;

  • поддържа постоянна вътрешна температура.


По-малки разходи по поддръжката

Много от устойчивите материали надживяват традиционните си аналози. Виниловата обшивка например ще ви спести от монтаж и поддръжка, а фиброциментови плоскости са водоустойчиви, недостъпни от термити, и с гаранция за дълъг живот. Друг вариант е използването на рециклирана стомана.

Вижте още: Живот в сламена къща


Значително по-малко строителни отпадъци

Средното отделяне на строителни отпадъци от едно семейство варира между 3000 и 5000 килограма на година. Устойчивото строителсто намалява тези цифри с поне две трети, тъй като използва само и единствено рециклируеми материали, като предотвратява увеличаването на сметищно пространство.


По-малка зависимост от изкопаеми горива

Изкопаемите горива стават все по-оскъдни и все по-скъпи за производство. Освен това всяко тяхно извличане оставя значителен екологичен отпечатък, който трудно може да бъде премахнат. Ето защо устойчивото строителство използва огромния потенциал на енергийната ефективност, използвайки топло- и звукоизолационни решения за енергоефективни сгради.


Чиста съвест

Може би не толкова важен фактор в избора на устойчиво строителство, но все пак фактор. Взимайки това решение, Вие съзнателно избирате да запазите природата. И това не е малко.

Зеленото строителство е осъзнатост за последствията от решенията, които взимаме, избирайки дома си. То има за цел да спре унищожаването на така ценните водни ресурси, изкопаеми газове и други полезни суровини, използвайки рециклируеми материали и методи, благоприятстващи природата.

Ако идеите ни са Ви се харесали, но не знаете как да пристъпете към действие, не се чудете, а се доверете на MaistorPlus, който ще Ви срещне с интересни предложения от професионалисти по енергийноефективно строителство, които Вие сами ще подберете след предложена оферта. Пуснете заявка, напълно безплатно, сравнете цени и се спрете на най-подходящия изпълнител.



Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

"Ванива Строй" ЕООД VIP
Цялостен ремонт, София
49 извършени проекта
Термо Лидер ООД
Изолация и Саниране, Варна
5 извършени проекта
Румен Насев VIP
Мазилки, София
ГРАНД МАСТЕРС ЕООД
Сухо строителство, Велико Търново
7 извършени проекта
Орви студио
Мебели и обзавеждане, София
22 извършени проекта
Качествен ремонт
Ремонт на баня, София
22 извършени проекта