Най-подходящите подови настилки за домове с домашни любимци

Публикувано на 05/10/2019 от Станислава Матеева | Последна редакция на 17/10/2019 | Видяно 2 444 пъти

Проблемите с подовата настилка, с които се сблъскват собствениците на домашни любимци, са доста. На първо място са щетите, които могат да възникнат от животинките, които имат по-остри нокти. На второ място идва проблемът с оцветяването на тъканите при злополуки с разлети течности. Комбинацията от тези два проблема, както и много други, могат да доведат до невъзможността в дома да се инсталират някои подови настилки.

Килимите са доста неподходящ вариант за дом с домашни любимци, тъй като петната ще проникнат навътре в тъканта, а ноктите могат да нанесат жестоки щети върху влакната. Подът от твърдо дърво пък почти сигурно ще се надраска... Най-устойчивата на домашни любимци настилки ще бъде тази, която е изцяло устойчива на влага и е трудно ще се поддаде на повреди от нокти. Още по-добре е настилката да не се пързаля, за да предотвратите наранявания на любимците си.

Изборът на подходяща подова настилка трябва да включва балансиране на предпочитанията за дизайн, устойчивост на повредите, които животните нанасят и разбира се, поддръжката, която ще бъде нужна са доброто й състояние. За да ви бъдем полезни, тук показваме няколко удачни варианта, където подовата настилка и вашият домашен любимец ще съжителстват в мир и любов. А за изпълнението на нелеката задача, която е поставянето на подова настилка, се обърнете към професионалистите в сайта ни!

 


Излят, запечатан бетон

Бетонните настилки понякога се считат за груби и прекалено промишлени на вид. Възприятията обаче се променят и те може да се превърнат в отлична настилка за много домове, особено за тези с по-съвременен и индустриален декор. 

  • Бетонът може да бъде обработен по различни начини, включително полиран, текстуриран, оцветен. Той може да се направи така, че да се постигнат разнообразни визуални ефекти, които се съчетават идеално в съвременните интериорни стилове. 
  • Бетонът е твърд и ако е запечатан, той практически не позволява проникването на каквито и да е петна. 
  • Твърдостта на повърхността може да бъде омекотена, като се използват килими. Ако текстилът се повреди, можете да го занесете на химическо чистене или пък да го подмените. 
  • Имайте предвид обаче, че полираният бетонен под може да бъде хлъзгав и да не е най-добрият избор, ако кучетата ви тичат в дома. 

Вижте още: Кои са най-подходящите подови настилки за спалня?


Керамични плочки

Керамичните настилки - както традиционните керамични плочки, така и порцелановите плочки - са чудесен вариант за собствениците на домашни любимци. Това е така, тъй като материалът е толкова устойчив, че дори и най-големите кучешки лапи и най-острите котешки нокти няма да могат да го повредят. 

  • Ако използвате остъклена керамика, материалът също ще бъде непроницаем за петна и проникване на течност. В същото време глазурата може да бъде отпечатана от производителя така, че да може да придобие най-различни дизайни или модели, като ви предоставя широка гама от декоративни опции за вашия дом. 
  • Неглазираната керамика като теракота, не е устойчива на петна, освен ако не се поддържа редовно. 
  • Този вид подова настилка обикновено е податлива на драскотини и лесно може да бъде повредена от ноктите на домашните любимци.


Естествен камък

Подобно на керамичите плочки, подът от естествен камък има много добри характеристики. Много хора намират камъкът за по-привлекателен от керамиката. 

  • Естественият камък трябва да бъде третиран с химически уплътняващ агент, за да не позволява проникването на вода и петна. Ако се поддържа редовно и по правилен начин, може да бъде чудесен, дълготраен избор за подова настилка на дом, в който живеят и домашни любимци.
  • Забележка: Избягвайте полирани и изтънени материали като мрамор и гранит, тъй като те могат да се надраскат под ноктите на животинките. Вместо това изберете естествени продукти, като шист и варовици, които имат по-груба текстура. Също заложете на многоцветен камък, който да ви помогне да скриете нацапванията.

Вижте още: Каква подова настилка да изберем за кухнята?


Корк

Естественият корк е сравнително нов тип настилка, който може да бъде много добър избор за собствениците на домашни любимци. 

  • Той е страхотен избор за собствениците на жилища, които държат да присъства в дома им текстура, напомняща на твърдата дървесина. 
  • Коркът е устойчив на надраскване и оцветяване. 
  • Той също така е устойчив на мухъл. 
  • Коркът е достатъчно еластичен, за да абсорбира звук и достатъчно твърд, за да бъде донякъде устойчив на надраскване. Затова ще се наложи да поддържате добре подрязани ноктите на домашните любимци. Но това е категорично по-добър избор от твърда дървесина за домове с по-енергични животни.
  • За най-добри резултати корковите настилки трябва периодично да бъдат запечатвани с добър, здрав повърхностен уплътнител.


Бамбук

Друга подова настилка, която изглежда по подобен на твърда дървесина начин, е бамбукът.

  • Той е естествен материал, изработен от обработени влакна на бамбук. Повечето хора са изненадани да научат, че голяма част от видове на бамбуков под всъщност са по-твърди от твърдата дървесина. Това прави този тип подова настилка изключително устойчива на надраскване.
  • Бамбукът също е доста устойчив на влага и петна, благодарение на смолите, използвани в производствения процес. Затова и петната се избърсват много лесно.
  • Ако има недостатък на бамбука, то това е, че той не изолира добре звука. Поради този факт, ще можете ясно и силно да чувате ноктите на вашата животинка, когато тя се разхожда или си играе. 

Вижте още: 5 ценни насоки за полагането на естествен паркет и дюшеме


Подови настилки, които да избягвате

В допълнение към килимите (от които петна се отстраняват много трудно) и твърдата дървесина (която лесно се надрасква и цапа), ви показваме още няколко подови настилки, които е по-добре да избягвате, ако имате енергични домашни любимци:

  • Паркет. Въпреки че може да се представи по-добре от масивната твърда дървесина, дървеният паркет все пак има повърхностен слой, направен от естествена твърда дървесина, който може да бъде надраскан.
  • Ламинат: Понякога хората са привлечени от ламинирания паркет, тъй като изглежда като твърда дървесина и се смята, че е устойчив на петна. Но влагата може да проникне през пукнатините му, а повърхностният слой е по-податлив на драскотини, отколкото почти всеки друг твърд под. Това също е настилка, която не изолира звука и ще чувате всяка стъпка на домашния си любимец. И накрая, ламинатът може да бъде много хлъзгава повърхност и някои домашни любимци могат да претърпят наранявания, предизвикани от плъзгане по пода. 

Домът, в който живеят и домашни любимци се нуждае от добра поддръжка и ежедневни грижи. В него се налагат чести козметични ремонти и по-иновативни решения. Затова за следващия ремонт на вашето жилище, се доверете на опитните професионалисти, регистрирани в MaistorPlus. По всяко време може да направите безплатна заявка за прокет. До 24 часа ще получите готови оферти, които да сравните, за да изберете най-подходящата за вас.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Атанасов
Архитектура и дизайн, София
42 извършени проекта
Атанасов
Архитектура и дизайн, София
42 извършени проекта
РЕАЛСТРОЙ
Дограма и остъкляване, Перник
13 извършени проекта
РЕАЛСТРОЙ
Дограма и остъкляване, Перник
13 извършени проекта
Емилян Иванов
Цялостен ремонт, Банкя
13 извършени проекта
Stroi-korekt-velinovi76
Покривни услуги, Самоков
50 извършени проекта