5 ценни насоки за полагането на естествен паркет и дюшеме

Публикувано на 20/10/2016 от Павлина Георгиева | Последна редакция на 21/10/2016 | Видяно 13 965 пъти

Подовите настилки от естествено дърво, като паркет и дюшеме, придават усещане за топлота и уют на всеки дом. Комфортът, който създават, се определя в голяма степен и от начина, по който са положени. Потребителите CaraVani0 и Chefo77 от форум "Направи сам", в чиято 10-годишна история са събрани множество полезни идеи и напътствия за строителните и ремонтни дейности, дискутират именно това. От мненията, които са си разменили по темата, откриваме няколко ценни съвета за полагането на естествен паркет и дюшеме, с които ще ви запознаем в тази статия. А за качественото изпълнение на вашия под, можете да разчитате на професионализма на майсторите в нашия сайт.


Насоки относно замазката

Преди да положите естествената си дървена настилка, подът ви трябва да бъде изравнен. Важно е замазката да бъде качествено изпълнена, за да се избегнат нежелани последствия като измятане, подуване, хлопане на паркета. Ето и някои насоки относно замазката, споделени във форума "Направи сам":

  • Крехкостта на замазката. Винаги е добре да се проверява, за да сме сигурни, че имаме стабилна основа за настилката си. Извършва се чрез надиране на повърхността с остър предмет. При подобна проверка при потребителя CaraVani0 се е оказало, че се получават ронене и фин прах, което не е добър показател.

  • Изравненост на замазката. Доколко изравнена е замазката може да се провери с помощта на мастар, а за още по-голяма точност вариантът е лазерен нивомер.

  • Изцяло нова или заздравяване на старата замазка? Окаже ли се, че замазката ви не е достатъчно качествено направена и има риск в бъдеще да ви създаде проблеми, по-доброто решение е тя да се отстрани напълно и да се положи изцяло нова. Ако все пак, по някаква причина, липса на време, средства, ви се наложи да обработите досегашната, то добре е да знаете, че в случай на положена саморазливна замазка, е желателно да продължите със същата.

Вижте още: На какво да обърна внимание при избора на паркет


Какво е посредник и защо е прероръчително използването му?

Посредникът представлява ОСБ плоскости, които се залепват и заковават за пода, а върху тях следва залепването и заковаването на самия паркет или дюшеме. Няколко причини, заради които е удачно да се спрете на тях при поставяне на дървени настилки:

  • Когато се използват такива плоскости, ОСБ или от шперплат, натрупващото се в дървото напрежение, вместо да се предаде на замазката, се предава на тях.

  • При нормална експлоатация, поради еластичността на посредника, последствията от поемането на натрупващо се напрежение от него са нищожни.

  • Елиминира се факторът "здравина на замазката" при работа с посредник. Причината за това е, че когато се лепят и коват пирон-дюбелите, това се случва върху плочата и тогава замазката реално играе ролята на пълнеж.

Вижте още: 5 начина да заглушите скърцащия под


Какво лепило да изберем?

На пазара се предлагат различни класове лепила, а това на какво ще се спрем зависи от бюджета, с който разполагаме. Изборът на лепило е препоръчително да се съобрази и с това как работи съответният майстор, затова е хубаво да се консултирате с вашия. Няколко думи за различните лепила:

  • Силановите лепила са добро решение при по-влажни основи, тъй като позволяват паркетът да се движи, без замазката под него да се претовари от напрежение. В същото време, ако се полага паркет с ОСБ плоскости под него, използването на подобни лепила се обезсмисля, заради това, че цената им е близо двойно по-висока от тази на полиуретана, който върши отлична работа при този монтаж.

  • Лепилата на водна основа са еднокомпонентни, а това ги прави по-лесни за работа. В сравнение с полиуретана цената им е по-ниска. Пластичността им е ограничена, а съставът им е близък до този на Ц200. Хубаво е да се изчаква по-дълго време при реденето на паркета, преди да се премине към следващите операции.

  • Полиуретановите лепила обикновено са с по-висока пластичност. Заради липсата на разтворители в състава им, до 2-3 дни след лепенето с тях не се усеща миризма.


Най-добрият вариант за полагане на паркет?

Като специалист в монтажа на естествени и ламинирани подови настилки, потребителят Chefo77 от форум "Направи сам" споделя своето виждане за най-добрия вариант за полагане на паркет:

"За мен най-добрият вариант за полагане на паркет е суха, равна и здрава замазка (да не хлопа), грунд за подобряване на адхезията лепило-замазка, ОСБ (ако е на два слоя на кръст - още по-добре), което е лепено и ковано с пирон-дюбели (6х60, 6х80, 6х100 в зависимост колко надълбоко трябва да влязат) 8-10 броя на квадратен метър, отгоре лепен и кован в нута паркет. И това нещо няма мърдане. Правили сме помещения по 100-120 м2 без никакви притеснения и без никакви негативни последствия."

След което предупреждава, че при липса на един от компонентите на горепосочената технология, е възможно да се появят проблеми: "При незалепен посредник има вариант да се просмуче влага под него и да започне да си работи тихо и кротко, докато посредникът кабаряса и в един момент буквално се изтръгва от дюбелите и се подува заедно с паркета. Ако се пропуснат пирон-дюбелите, няма какво да стабилизира посредника към плочата и оттам - тръгне ли напрежение, къса замазката или шпакловката. Ако не се лепи паркетът върху посредника, се държи точно като ламинат - подскача, бие на кухо."

Вижте още: Как да поддържате дървените си настилки


Поверете естествените си дървени настилки на професионалист

Още полезни идеи и знания по темата можете да прочетете в дискусията, вдъхновила настоящата статия. А за да се радвате на максимално качествено изпълнение, поверете естествените си дървени настилки в професионалните ръце на специалистите, към които бързо и лесно можете да изпратите безплатна заявка. Запознайте се с бизнес-профилите им, препоръките към тях, изберете с кого да работите и след осъществяване на зададения проект, можете да оставите своята оценка в сайта.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Ценко и Сие ЕООД VIP
Цялостен ремонт, София
81 извършени проекта
Велислав
Цялостен ремонт, София
21 извършени проекта
TODOR TODOROV VIP
Цялостен ремонт, София
38 извършени проекта
Сфера 2015
Ремонт на баня, Бургас
22 извършени проекта
todorov
Ремонт на баня, София
13 извършени проекта
Калин Недялков
Покривни услуги, София
11 извършени проекта