Каква подова настилка да изберем за кухнята

Публикувано на 27/02/2016 от Нели Минчева | Последна редакция на 26/07/2016 | Видяно 10 748 пъти

Ако ви предстои основен ремонт в кухнята, един от казусите, пред които ще се изправите, е каква да бъде настилката в помещението. Съществуват различни мнения и препочитания по въпроса, като в тази статия сме синтезирали основните сред тях. Съветите са дадени в приятелския ни форум "Направи сам", където бързо и лесно можете да се консултирате по всякакви теми, свързани с жилището и проектите у дома.


Теракот или гранитогрес - практичният избор

Плочките от теракот или гранитогрес са вероятно най-често срещаният избор у нас, когато става дума за подова настилка в кухнята. Обикновено се използват едни и същи плочи за това помещение и за коридора. Предимствата на този вариант са ясни - подът се почиства лесно и е водоустойчив. Гранитогресът, макар и на по-висока цена, може да се похвали с това, че осигурява по-голямо сцепление между себе си и вашите домашни обувки, тоест рискът от подхлъзване е по-малък, освен това здравината на материала е по-голяма.

Потребител на "Направи сам" обаче изказва мнение, че поставянето на теракот или гранитогрес не е удачен избор за тези, които живеят в панелен блок, тъй като подът държи студено. Но какво да изберем, за да запазим топлината и да създадем ведра атмосфера у дома?


Шарен килим за настроение и уют

Откриването на перфектния килим за кухнята изглежда като елементарна задача, но не е точно така. Не всеки килим или черга са подходящи за помещението, в което се готви, мие или просто се пие кафе. Важно е да се обърне внимание не само на външния вид, но и на основата на килима, по-точно на страната му, която лежи върху пода. Особено, ако постилате върху плочки или друга хлъзгава повърхност. Добре е килимът да е достатъчно тежък и устойчив, както и с гумирано покритие от опаката страна, така че да стои стабилно там, където е поставен.

Хубавото на това решение е, че през топлите месеци можете да приберете шареното украшение на кухненския под и да се възползвате максимално от хладината, която държат плочките.


Хол с кухненски бокс - с различен под за различните жилищни функции?

Големите дневни, обединени с кухненска част, са страхотни, когато имаме голямо семейство и искаме да прекарваме повече време заедно. Не е необходимо някой от домочадието да стои сам в кухнята, докато приготвя вечерята, а децата играят в дневната. Що се отнася до пода, възможни са всякакви решения, включително и една обща настилка - изкуствен или естествен паркет. Все пак най-доброто решение според потребителите на "Направи сам" е поставянето на плочките в кухнеската част и паркет в останалата част на стаята.


Паркетът е запазен само за дневната?

В никакъв случай. Добре поставеният и поддържан паркет е много по-устойчив, отколкото предполагате. Настилката пази топлината, а, когато е от истинска дървесина, създава невероятно усещане за спокойствие и домашен уют. "Вкъщи сме на дъбов паркет 18 мм и за 20 години не е мръднал. Ходи се без чехли по него и в сравнение с ламинирания такъв в една от стаите е чувствително по-топъл", споделя потребителят solar_entusiast.

Разбира се, за да сте сигурни, че ще предпазите паркета си от извънредни ситуации и за да удължите живота му, можете да използвате гумирани подови настилки за най-рисковите участъци в кухнята - в областта на мивката или печката.


Не подценявайте и ламината

"Аз залагам на ламината. Преди 10 години правих ремонт в кухнята и тогава беше много модерен и сложихме ламинат. Сега ми предстои пак ремонт в кухнята и пак ламинат ще сложа. И е по-топло от плочките, и се поддържа също толкова лесно. А старият не почти не е мръднал, хем е заливан естествено, затова залагам на ламината", пише форумецът с потребителско име dede.

Ако изберете за кухнята си ламинирания паркет, добре е да прочетете във форума и допълнителните съвети за използването му в тази част на дома. В "Направи сам" освен това можете да откриете и допълнителни практични идеи, когато става въпрос за ремонт на кухнята или която и да е друга жилищна зона. За да зададете въпрос, е необходимо да сте регистриран потребител, но, ако просто искате да направите справка по дадена тема, е достатъчно да потърсите интересуващата ви информация и да се запознаете с вече изказаните многобройни мнения.

За да бъде ремонтът ви наистина успешен, ще ви бъде нужен и надежден изпълнител. За ваше улеснение MaistorPlus разполага с разработена система за откриване на идеалния майстор за каквито и да е подобрения в къщата или апартамента ви. Опишете безплатно своя проект онлайн и ще получите конкурентни оферти от регистрираните при нас професионалисти. В техните профили в сайта ни ще откриете обратна връзка за работата им от предишните им клиенти и ще се ориентирате по-добре в избора си.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Иво Методиев VIP
Цялостен ремонт, София
105 извършени проекта
Петър Петров
Цялостен ремонт, София
16 извършени проекта
TODOR TODOROV VIP
Цялостен ремонт, София
38 извършени проекта
Иван Петков
Боядисване и декорация, София
42 извършени проекта
Хоум Рок Билдър ЕООД
Цялостен ремонт, София
9 извършени проекта
Алекс Алексиев
ВиК Услуги, Банкя
10 извършени проекта