4 креативни идеи за библиотека в малък апартамент

Публикувано на 08/09/2021 от Василена Панова | Последна редакция на 08/09/2021 | Видяно 5 235 пъти

Често любителите на книги се сблъскват с предизвикателството за тяхното съхранение, особено тези, които живеят в малки апартаменти. За всеки един, който смята, че апартамент без библиотека не би могъл да бъде уютен дом, а четенето е хоби и страст, а не просто занимание за запълване на свободното време, сме подбрали четири креативни идеи за съхранение на книги.

Ако имате нужда от професионално съдействие за изграждане на желаната от вас библиотека, не се колебайте да потърсите за консултация специалистите, регистрирани в MaistorPlus. Те могат да дадат перфектни решения и да оптимизират пространството в дома ви!
 


Библиотека в коридора

Коридорите често са много подценявани като пространство, което да се използва за повече от преминаване или място за обувалник. Ако не разполагате с място, а искате да имате голяма библиотека, един от лесните начини да го постигнете, е да отделите място в коридора.

  • Преценете големината така, че все пак да е комфортно да се преминава.
  • Измайсторете сами или поръчайте рафтове, които да са дълги и относително тесни - достатъчни да подредите книгите си, но и да не отнемат прекалено много пространство. 
  • Изберете материал, който да се вписва с останала част от интериора. 
  • Най-често до коридорите не достига естествена светлина, затова си осигурете подходящо осветление, така че да можете спокойно да разглеждате и търсите книгата, която ви се чете. 

Вижте още: Впечатляващи домашни библиотеки, подходящи за малки пространства


Библиотека като стена

Изграждането на секция, която да превърнете във библиотека, е идеалното решение за отделяне на кътове в по-голямо помещение. Ако разполагате с малък апартамент, в който дневната, трапезарията и кухнята са в едно общо помещение - защо не ги отделите с библиотека? Много хора смятат, че по този начин още повече ще стеснят пространството, но това не е задължително. 

  • Секциите едновременно отделят помещението, но и оставят усещането за отвореност и пространство. 
  • На тях спокойно можете да подредите книгите си и да създадете чудесна библиотека, в която ще има достатъчно място, както за тях, така и за други предмети, които да придадат личен стил и характер на апартамента ви.


Библиотека под леглото

Високото легло, комбинирано с бюро или библиотека е идеално решение за малки жилища и ограничено пространство. 

  • Това решение е подходящо за детски стаи или за хора, които не се притесняват да спят на високо. 
  • Идеята е практична особено за малки спални - до леглото се стига по стълба, а под него са изградени рафтове и шкафове, където без проблем можете да съберете всички ценни книги и документи. 

Предимството е, че едновременно пестите пространство и можете да решите дали да четете в леглото или на удобно кресло в нишата под него. И в двата случая ще имате комфортно място за любимото си хоби. 

Вижте още: 10 разкошни библиотеки от цял свят, които ще стоплят читателското ви сърце


Книги в килера

Попадали ли сте на онези страхотни малки книжарници, в които на пространство от няколко квадрата са побрани стотици книги? Можете да постигнете подобен интериор и в дома си, стига да разполагате с килер.

  • Почистете добре, уврете се, че няма влага и изградете лавици, върху които да подредите любимата си колекция. 
  •  Ако пространството позволява, бихте могли дори да го оборудвате с удобно кресло и хубава лампа, така че да можете да се настаните и да почетете. 

В крайна сметка всяка ниша в дома ви може да бъде превърната в очарователна малка библиотека, стига да я оформите красиво и да я подредите с вкус. В случай че имате нужда от професионално съдействие за изграждането ѝ, винаги може да се допитате до специалистите, регистрирани в MaistorPlus. Направете заявка за проект напълно безплатно. В отговор ще получите няколко оферти - сравнете ги, вижте мнения и на предишни клиенти и изберете най-подходящата за вас. 



Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Ценко и Сие ЕООД VIP
Цялостен ремонт, София
81 извършени проекта
Качествен ремонт
Ремонт на баня, София
22 извършени проекта
TODOR TODOROV VIP
Цялостен ремонт, София
38 извършени проекта
Famegs_svg
Цялостен ремонт, София
7 извършени проекта
ГРАНД МАСТЕРС ЕООД
Сухо строителство, Велико Търново
7 извършени проекта
todorov
Ремонт на баня, София
13 извършени проекта