Съветник за избор и чистене на килими (+цени)

Публикувано на 13/02/2018 от Кристина Кацарска | Последна редакция на 28/01/2018 | Видяно 6 423 пъти

Избирането на нов килим не е никак лесна задача. Вариантите са много, цените варират между две крайности, а качеството често е под въпрос. Вероятно си спомняте или дори още ползвате персийските килими от родителите си - устойчиви, почти вечни. Но ако започнете да сравнявате всичко на пазара с тях, трудно ще стигнете до решение за закупуване, освен ако не разполагате с голям бюджет. Затова, ако искате да се отървете от стария килим само заради някое неизлизащо петно, по-добре опитайте със съветите ни за почистване, които споделяме с вас по-нататък в статията. В случай че все пак сте решени да си вземете нов, ви предлагаме разяснение за видовете материи и приблизителните цени на пазара. Добра новина е също, че винаги можете да повикате професионалисти в почистването, каквито лесно намирате в нашия сайт, за да се преборят с петната ви.


Видове материи при килимите - плюсове и минуси

Разнообразието от материи при килимите е голямо. За да улесним максимално избора ви, синтезирахме информация за предимствата и недостатъците сред най-разпространените варианти на пазара: 

  • Вълна - това е един от основните материали за изработката на килими. Използва се предимно при ръчно тъканите. Тук е важно да знаете, че по-дългите влакна отговарят на по-добро качество на преждата. Сред позитивите на тази материя са фактът, че се цапа трудно, не попива вода, бързо се връща към първоначалното си състояние след натиск. Внася уют в помещението, тъй като е мека, топлоизолираща и естествена. Минус е, че абсорбира голямо количество влага и съществува риск от мухлясване. Честа жертва е на молци, а и е доста скъп избор.
  • Памук - това е втората по качество материя. Също е естествена и се използва при ръчно тъканите килими, но се цапа лесно и абсорбира много влага.
  • Коприна - най-елегантният и стилен избор, но и най-скъп. Тя е изящна, гланцирана и изключително мека, но е по-неустойчива от вълната. Освен това трябва да я пазите от вода, защото ще ѝ нанесе големи щети.
  • Вискоза - изкуствена материя от целулоза, която служи за по-евтин заместител на коприната. На външен вид наподобява последната, но е още по-неустойчива. Също така е нееластична и притежава слаби изолационни способности.
  • Полипропилен - синтетична, но чудесна материя. Топлоизолира, устойчива е, влагата ѝ влияе слабо и е по-евтина от вълната. Сред негативите ѝ е, че не е толкова класна, колкото естествените материи. Освен това полипропиленовите килими са груби на допир, ако не са преминали през специална обработка.
  • Акрил - перфектен избор на изгодна цена. Синтетичен заместител на вълната, който се чисти по-лесно от нея и не е податлив на молци. Трудно се цапа или мухлясва. Поради яркостта на цветовете, трудно избелява. Но влакната му са неустойчиви и лесно се повреждат. Друг негатив е, че е податлив на мазнини и петната от тях се премахват много трудно.
  • Полиестер - синтетична и по-евтина от вълната материя. Лесна е за почистване, а и е устойчива на петна. Мачка се слабо и има добра външност. Издържлива, но груба и лесно се наелектризира.

 


Ориентировъчни цени при килимите

Когато тръгнете в търсене на килим, имайте предвид, че повечето варианти няма да са от една единствена материя. По-типичното е да са смесени, като акрил и вълна, памук и вълна и т.н. Самостоятелно се използват по-често вълната, полиестерът, акрилът. Както и сами ще предположите, естествените материи са най-скъпи.

  • Най-висока е цената при коприната, тъй като се придобива трудно. На квадратен метър тя ще ви излезе около 300 лв. Ако е в съчетание с вълна, можете да намерите килим 80/150 см за около 600 лв.
  • Цена за килим чиста вълна, с размери 80/150 см, варира между 150 и 800 лв. - зависи от производителя и качеството.
  • Памучни килими обикновено се срещат под формата на постелки за баня и са по 10-20 лв.
  • Комбинация от памук и полиестер (80/150 см) е около 100-150 лв.
  • Вълна и памук излиза около 150-300 лв. при размери на килима 80/150 см.
  • Памук и акрил струва около 250 лв. за размери 80/150 см.
  • Акрилен килим с размери 120/180 е около 150 лв. Чиста вискоза 140/200 см е около 300 лв.
  • Срещат се и съчетания от много материи. Килим от памук, полиакрил, полиестер и вискоза с размери 70/140 см например възлиза на около 50 лв. Килимите от полиестер и/ или пропилен също са на изгодни цени под 100 лв. 


След покупката - трикове за справяне с петна по килимите

Колкото и да внимавате, няма как да сте сигурни, че нищо от долуизброеното не може да ви се случи. Затова запомнете следващите няколко лесни трика и насоки:

  • Не разтривайте петната! - Вместо това внимателно ги попийте с кърпа, напоена с почистващ препарат. 
  • За петна от вино или бира, използвайте сода. Ако не помогне, смесете по равно ябълков оцет с вода в шишенце с пулверизатор. Можете за използвате някое останало ви от препарат за миене на прозорци. Напръскайте и оставете 10-15 минути. После изплакнете с топла вода и подсушете с хавлиена кърпа. Друг вариант е смес от веро и вода.
  • Как да премахнете петна от разлят восък. Върху засегнатото място поставете бяла кърпа и минете със затоплена ютия. След това използвайте нож, за да съберете разтопения материал. После повторете същото още няколко пъти, но вместо кърпа използвайте кухненска хартия. Остатъците ще полепнат по нея.
  • Петната от домашен любимец изискват по-силен препарат. Същият можете да използвате и ако сте разливали кафе или сокове. 
  • Петна от захарни бонбони се заличават с помощта на чиста вода и сапун. 
  • Залепнала на килима дъвка отстранявате като я замразите с кубчета лед. След това ще я отделите без много затруднения.

Полезно е да знаете също, че почти всички петна от килими лесно се премахват с крем за бръснене. Оставете го върху замърсеното място за половин час. После го махнете с кърпа, нанесете разтвор от оцет и вода, а накрая премахнете и него с нова кърпа. 

Вижте още: 7 невероятни трика за лесно почистване на различни повърхности у дома


Грижете се добре за килима си!

Разбира се, съществува вариант както вие, така и децата, и домашните ви любимци да сте толкова внимателни, че по килимите ви да няма нито едно петно. Но това по никакъв начин не означава, че е приемливо да неглижирате необходимостта от редовно почистване. Поради меката си повърхност и понякога дълъг косъм тези иначедаряващи с уют постелки събират изключително много прах и бактерии. По тази причина, за да запазите здравето си, е необходимо да се грижите за тях редовно и качествено. Пускането на прахосмукачка поне веднъж в седмицата е задължително. Вариант е да го заместите и с изтъркване с четка, но това е много по-трудоемко. Препоръчително е най-малко един път на шест месеца и да перете килимите си, като парочистачката е уместна алтернатива понякога.

Ако пък грижата за чистотата на килимите ви се струва сложна задача, оставете я в ръцете на експертите в почистването, регистрирани в MaistorPlus. Изберете си директно от списъка с изпълнители във вашия район или направете безплатна заявка още сега! В отговор на последната ще получите различни оферти в рамките на денонощие. Можете да ги сравните, да разгледате препоръки от предишни клиенти. Сами избирате дали искате да наемете някого и ако откриете точния за вас професионалист, го наемате, след което оставете в сайта своята оценка за работата му. 



Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Румен Насев VIP
Мазилки, София
Даниел Костадинов
Електроуслуги, София
67 извършени проекта
Асен Асенов VIP
Кърти, чисти, извозва, София
13 извършени проекта
Стефан Василев
Електроуслуги, София
55 извършени проекта
Людмил Банишки
Мебели и обзавеждане, Банкя
25 извършени проекта
Perfect Home
ВиК Услуги, София
37 извършени проекта