Каква рамка е подходяща за вашето легло

Публикувано на 17/09/2014 от Адриана | Последна редакция на 12/10/2018 | Видяно 12 680 пъти

Време е да обзаведете спалнята си или да смените старото легло с ново - по-голямо или по-модерно, по-удобно или по-функционално? Дотук добре, но първо трябва да вземете решение каква да бъде неговата рамка. И макар това да изглежда незначителна подробност при обзавеждането на вашата спалня, рамката играе голяма роля както за удобството ви, докато спите, така и за начина, по който ще изглежда спалнята ви. В тази статия ще ви дадем няколко предложения с различни модели за рамката на спалното легло. Вероятно лесно ще разпознаете своя сред тях, затова не се колебайте да се свържете с опитните мебелисти, регистрирани в нашия сайт.   


Размер на рамката за легло

Първият и най-важен фактор, на който трябва да обърнете внимание при избора на рамка, е каква бихте желали да бъде големината на вашето легло. Ще се учудите колко много са хората, които правят грешки при определяне на размерите на леглото и колко неудобства им създава това в краен случай. Когато избирате размерите на леглото, съобразете се с големината на стаята, матрака и потребностите си.


Какъв модел рамка за легло да изберем?

Рамката на леглото трябва да се впише в дизайна, който сте избрали за цялото помещение. Ако това не се случи, тя няма да изглежда на място, а спалнята ви ще загуби очарованието си. Затова съобразете предпочитания от вас интериорен стил с модела и материала, от който е изработена рамката на леглото. Ако харесвате модерните визии, можете да импровизирате с цветовете на рамката или да изберете легло с платформа. В случай че сте почитатели на рустик стила, вероятно рамката на леглото ви ще бъде метална или в естествен дървесен цвят. За да улесним избора ви, в следващите редове сме ви подготвили нагледни примери с различни модели рамки за легло.

Вижте още: Спечелете допълнително място за съхранение под стълбите


Регулируема рамка за легло

Спалнята е помещението у дома, където можем да се насладим на своите мигове на спокойствие. Атмосферата в нея следва да е такава, че с лекота да обира следите от натрупаната през деня умора. Съществена роля в тази мисия без съмнение е отредена на леглото и рамката, на която сме се спрели за него. Представете си се след тежък и натоварен ден, когато вече е дошъл часът на заслужената ви почивка, как се запътвате към меките завивки с любимата си книга в ръка. Започвате да намествате възглавниците зад гърба си, за да постигнете оптимална позиция на тялото си спрямо врата, гърба и кръста. Цялото това упражнение значително се улеснява, ако имате регулираща се рамка за легло. Тя ви дава възможност да я нагласите по начин, който ви носи максимално удобство.   


Двуетажна рамка за легло

Двуетажната рамка е особено подходяща, ако имате две или повече деца и искате да им спечелите допълнително място за игри, като повдигнете леглата едно над друго. Тя може да бъде изработена от различни материали, като най-често срещаните са дърво и материал. В зависимост от цялостната интериорна картина на стаята, за която сте предвидили подобна мебел, можете да изберете както материята, така и цвета. Заложете на натуралните дървесни нотки, когато желаете да внушите повече топлота и уют. Модернистичното и съвременно излъчване, от своя страна, ще се погодят добре с изчистените линии. Помнете, че за безопасността на малките човечета, а и за ваша собствена, е препоръчително рамката да е конструирана ергономично, със заоблени ръбове.   

Разбира се, леглата на два етажа не са запазена марка само за детската стая. Съществуват и модифицирани модели на стандартна рамка за легло с вградено работно бюро отдолу. Те са удачни за по-малки жилища, в които пространството е ограничено. 

Вижте още: Мултифункционални мебели за малко жилище


Метална рамка за легло

Търсите ли елегантност и стил в спалнята си, то тогава металната рамка за легло е решението, което ви трябва. Предимствата при нея се изразяват в това, че е приложима за почти всеки интериорен стил. Когато е изработена с правилна геометрична форма и неутрални цветове, безпроблемно ще допълни помещение, решено в модерен или минималистичен дух. Обогатена с орнаментики и закачливи извивки пък ви отвежда в света на винтидж, рустик, а защо не и пищната класика. Характерно за рамките за легло, направени от метал е, че могат да внесат и известна хладина. В случай че предпочитате да я смекчите, винаги можете да боядисате в приятен за вас нюанс, който се вписва в общата цветова гама.  


Кожена рамка за легло

А може би търсите вариант за спалнята си, който успешно съчетава изискаността на луксозната обстановка с топлата сигурност на уюта? В такъв случай ви съветваме да обмислите варианта за кожена рамка за легло. Изберете я в традиционен черен цвят, ако обзавеждането ви е подчинено на модерния стил. Бялата противоположност пък може да се окаже чудесен щрих към нежния скандинавски интериор. Топлите кафяви тонове биха създали вълнуваща еклектика между рустик и съвремие. Инвестицията в рамка за легло от кожа действително е по-висока, но ще се радвате, че сте я направили, когато видите финалния интериорен резултат с нейно участие.


Дървена рамка за легло

Стане ли дума за рамки за легло, няма как да подминем тези, направени от дърво. Вечната класика, която се чувства като у дома си в почти всеки стил, избран за спалнята. Можете да я съчетаете с други дървени мебели, да добавите ръчно изтъкана черга на пода и да получите перфектния провинциален интериор. Необработената дървена материя или палети ще бъдат вашият верен помощник в създаването на рустик или скандинавска обстановка. Масивното дърво успешно ще ви отведе в началото на 19-и век, когато властва спокойният Бидермайер. Обратно в днешни дни дървената рамка на леглото е в състояние да смекчи и най-строгия модернизъм.  


Балдахинова рамка за легло

На финала на нашето пътешествие отдаваме дължимото на балдахиновата рамка за легло. Тя е още един класически модел, особено популярен сред почитателите на по-изисканото обзавеждане. Рамките с балдахин придават на помещението много изтънченост и стил, на каквито заслужавате да се наслаждавате и вие. Затова не отлагайте да замените старата спалня с нова, ако чувствате, че моментът за това е настъпил. Използвайте някое от предложенията ни за рамки за леглото или създайте своя уникална идея, която да обсъдите и реализирате с помощта на мебелните специалисти, регистрирани в MaistorPlus. Направете безплатна заявка, за да сравните офертите на няколко фирми и майстори. Така най-лесно сами ще изберете най-подходящия изпълнител, който да изработи рамката специално за вас. 

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

"Ванива Строй" ЕООД VIP
Цялостен ремонт, София
49 извършени проекта
Любомир Коцев
Външна изолация, София
6 извършени проекта
Румен Насев VIP
Мазилки, София
ХЕКАТОН ХОУМС ЕООД
Строителство на сгради, София
10 извършени проекта
Венелин Кънчов
Цялостен ремонт, София
15 извършени проекта
"Никола
Ремонт на баня, София
85 извършени проекта