Предстои ми ремонт – как да намеря добър майстор?

Публикувано на 28/05/2020 от Мира Петърчева | Последна редакция на 28/05/2020 | Видяно 2 385 пъти

Ако вече сте правили или ви предстои да извършите ремонт в дома си, то със сигурност сте наясно, че това е доста сложна мисия с много неизвестни. Може би си мислите, че е възможно се справите сами с ремонта, но не влизайте в тази схема. Това просто си е чиста загуба на време, нерви и пари. Важно е да намерите вариант за добър майстор в конкретния случай за съответния вид ремонтна дейност:

  • за покрива;
  • за водопровода;
  • за смяна на плочките в банята;
  • за боядисване на стените или смяна на тапетите;
  • за поправка на мебелите;
  • за монтаж на подово покритие...

Знаете, че ремонтите са различни, но пък за тях може да разчитате на доказаните професионалисти, които са регистрини на сайта MaistorPlus. И все пак – какво означава термина "добър майстор" и как да го откриете...?


Попитайте приятелите си за добър майстор

Идеалният вариант би бил да се намери перфектен майстор с помощта на приятели и роднини.

  • Много вероятно е някой от тях наскоро да е извършил ремонт в дома си и да има положително впечатление. Това е добър план, ако се спрете на него…
  • Но все пак, може да се окаже, че майсторът, препоръчан от приятели, е добър човек и лош специалист. Освен това майсторите със златни ръце са рядко срещани.
  • Всеки е страдал от "специалисти", които с дни са влачили ремонтни дейности и то на доста високи цени. И още: конфликтът с един изпълнител може да повлияе не само на самия ремонт, но и на отношенията с приятелите, които са го препоръчали.
  • Винаги е добре да направите и свое проучване, за да не обвинявате в последствие някого за крайните резултати.


Наемете за изпълнител фирма, която прави ремонти

Със сигурност, в интернет може да намерите големи и малки фирми, които се занимават с различни видове ремонти. Да, това е подходящ вариант, ако ви предстои сериозно къртене, шпакловане или друг вид ремонтна дейност.

  • Но струва ли се да се занимавате с търсене на майстор, ако имате нужда от най-елементарни дейности - да сглобите мебели, да окачите рафтове? Да, защото понякога и най-лесните неща изискват професионални умения. Фирмите за ремонт понякога отказват да се занимават с такива незначителни неща… Те търсят по-големи обекти и това от тяхна гледна точка е напълно обяснимо.
  • Все пак, ако искате ремонт до ключ, то тогава нещата изглеждат различно! Когато клиентът има за цел ремонт на апартаменти до ключ, то изборът на майстори трябва да бъде възможно най-щателен, тъй като само високоспециализиран професионалист ще реализира необходимия проект на най-високо ниво и ще гарантира отличен резултат.

Вижте още: 5 грешки при обзавеждане на първото ви жилище, които да не допускате


В интернет има богат избор на доказани майстори

Истина е, че в мрежата можете да намерите изпълнител за всякакви ремонтни работи: от подмяна на контакта на стената до изграждане на къща.

  • За целта има специализирани сайтове и форуми, в които се регистрират различни изпълнители. Те са много удобни и надеждни, тъй като в тях са споделени и мненията на хора, които са ползвали техните услуги.
  • Огромният плюс е, че с тяхна помощ няма да губите време. На едно място ще намерите информация и специалист, от които наистина имате нужда.
  • Достатъчно е да посочите обхвата на работата и да изпратите заявка. Тогава вече изпълнителите изпращат своите оферти за цената на работата по описания от вас обект и за уточняване на подробности, които са свързани с периода на ремонтните дейности. 
  • Съвет: Струва си да напишете името на изпълнителя в Google и да видите дали попада в някой "черен списък" - хората винаги са щастливи да споделят отрицателните си мнения. 


Добър и лош майстор - как да ги различим?

Как да различим добрия майстор от лошия?

Аааа, тук всеки ще отговори: това личи от финала. Накрая на ремонта става ясно всичко. Но тук говорим за наемане на майстор в началото на ремонтните дейности. Компетентността на изпълнителите наистина се оценява от самите клиенти. Например, ако се поразровите в чичко Google може да се натъкнете на коментари от типа: "Недоволен от услугите на…." или „Излъга ме лицето… Взе парите за ремонта и не го извърши.“

И как да определим на кого може да се доверим?

Основният критерий в случая са потребителските отзиви. Освен това е логично да се избере специалист, който от няколко години има само два-три отрицателни отзива за работата си, отколкото майстор, който изобщо няма споделени мнения за извършената услуга или всички отзиви са подозрително хвалебствени. В същото време, не забравяйте, че колкото и да сте уверени в наетия майстор или неговия екип, все пак трябва да следите напредъка на работата на различни етапи. Така поне се предпазвате от изненади.


Не разбирам нищо от ремонти - спокойно - има решение

Ако не разбирате нищо от ремонти? Не се притеснявайте, това е нормално.

  • Истински добрият майстор ще зададе много въпроси за ремонта, който искате да осъществите.
  • Той може да отговори на вашите питания и ще предложи добри опции за работа.
  • Добрият майстор няма да се уплаши, ако му предложите да подпише договор за извършване на конкретна работа и ще свърши всичко в срок. Всички промени - в работата, в заплащането - запишете в приложения към договора.
  • Накрая ще му платите сумата, за която първоначално сте се уговорили.

Един съвет: правете  снимки на всички етапи на ремонта. По принцип всеки човек е наясно, че ремонтът е сложна, винаги нестандартна и следователно потенциално конфликтна ситуация. При нас може да намерите доказани специалисти, регистрирани в пларформата ни. Разгледайте техните бизнес профили и коментарите на клиентите за тяхната работа. По всяко време имате възможността да направите напълно безплатна заявка за проект. В отговор ще получите няколко оферти, а вие може да изберете тази, която най-много удовлетворява желанията и изискванията ви. 

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Румен Насев VIP
Мазилки, София
Energy Solutions
Отопление и климатизация, София
24 извършени проекта
Асен Асенов VIP
Кърти, чисти, извозва, София
13 извършени проекта
Georgi Georgiev
Цялостен ремонт, София
25 извършени проекта
Строителна бригада Димитров
Покривни услуги, София
13 извършени проекта
Evgeni Velinov
Покривни услуги, Самоков
16 извършени проекта