Еко-транспорт: преминаването към устойчиви начини на придвижване

Публикувано на 11/08/2023 от Ирена Петрова | Последна редакция на 11/08/2023 | Видяно 2 788 пъти

 

Знаете ли, че транспортът има най-голям принос за емисиите на парникови газове? Въпреки все по-широкото разпространение на зелената енергия, над 90% от горивата, използвани за транспорт, все още се произвеждат от петрол. Когато изберете да пътувате по устойчив начин, ето каква промяна ще направите за околната среда и климата.


По-малко замърсяване и по-чисто небе

Всяко превозно средство на пътя отделя средно по един килограм CO2 на изминат километър. В сравнение със самостоятелното шофиране, използването на обществен транспорт намалява емисиите на CO2 с 45%, като намалява замърсителите в атмосферата и подобрява качеството на въздуха.

Подобреното качество на въздуха в дадена общност означава по-големи ползи за здравето на хората, които живеят там. Това може да означава по-малко случаи на респираторни заболявания като астма и дори рак. Освен това хората са по-склонни да излизат навън и да спортуват, когато качеството на въздуха е по-добро.

Освен това устойчивият обществен транспорт е 10 пъти по-безопасен на километър от шофирането с личен автомобил в града. Нещо повече, пътуващите до работа могат да намалят вероятността да попаднат в катастрофа с повече от 90%, ако се качат на обществения транспорт.


Намаляват се вредните химикали

Обикновено смятаме, че бензинът е единственият замърсител при автомобилите, но те използват и антифриз и други течности, които са вредни за околната среда. Използването на устойчив транспорт вместо шофиране намалява всички тези вещества.

Освен това много от системите за обществен транспорт са електрически, което допълнително намалява емисиите. Чистият дизел също може да бъде жизнеспособна алтернатива за превозвачите, които не могат да преминат към електрически превозни средства или превозни средства с ниски емисии.

Повече автомобили означава и изграждане на повече пътища, което води до изтичане на вода, допринасяща за замърсяването на почвата и водите. По-малко автомобили в полза на активния транспорт, например велосипеди, означава повече велосипедни алеи и пътеки, които са по-устойчиви.

Рядко се замисляме за шумовото замърсяване, когато става въпрос за автомобили, ако не живеем на оживена улица. По-малкото шофиране ще направи квартала ви по-тих, което е от полза за всички.


Пести енергия и опазва земята

Облекчаването на задръстванията може да допринесе и за цялостното спестяване на енергия. Превозните средства, заседнали в задръстванията, изразходват гориво и отделят повече емисии поради постоянното потегляне и спиране. Въпреки че едно транзитно превозно средство изисква повече енергия от личното, количеството на използваната енергия за един пътник е по-малко. По този начин общественият транспорт, както и ходенето пеша и колоезденето, насърчават пестенето на енергия.

Устойчивият транспорт също така насърчава компактното развитие, което намалява времето за пътуване между дестинациите. Макар че в метрополните райони може да има повече улици и асфалтирани площи, в предградията и около градовете те са по-малко. Това оставя повече място за паркове, земеделски земи и други зелени площи. По-малкият брой пътища в селските райони води до по-малко оттичане на водата, като по този начин се опазват земите и биоразнообразието, което те приютяват.

Още по темата за устойчиво развитие - тук.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Асен Асенов VIP
Кърти, чисти, извозва, София
13 извършени проекта
Стоил Димитров
Покривни услуги, София
12 извършени проекта
stroimaxbg VIP
Покривни услуги, София
66 извършени проекта
Строително-ремонтни дейности-Тодоров
Покривни услуги, София
79 извършени проекта
Пламен Цанов
Боядисване и декорация, София
50 извършени проекта
Атанас Иванов
Цялостен ремонт, София
27 извършени проекта