Вентилируема фасада - предимства и основни характеристики

Публикувано на 22/10/2022 от Ирена Петрова | Последна редакция на 08/03/2023 | Видяно 2 274 пъти

Вентилируемата фасада все повече се налага на световния пазар и има защо. Нещо повече, проучванията прогнозират, че около 70% от новите сгради ще имат вентилируеми фасади през следващите години. Тази нова концепция за фасада е ясна еволюция на сградите и подобрение в рентабилността, дизайна и производителността. Но защо необходимостта ѝ в домовете е така категорична? В следващите редове ви споделяме основните предимства на този вид фасада.


Енергоспестяване

Първото основно предимство на вентилируемите фасади, което най-пряко засяга потребителите, е икономията на енергия. През последните десет години сметките за електроенергия драстично са се повишили. За компенсиране на тези увеличения има различни начини за спестяване и най-важният несъмнено е вентилируемите фасади. Благодарение на тях можем да спестим до 40% от сметките за ток чрез топлоизолацията. Поради това този вид фасада осигурява и намалено въздействие върху околната среда - важен аспект, който е постоянно наблюдаван от дизайнери и архитекти, съзнаващи неговата актуалност.

За вентилирана система за облицовка срещу дъжд, трябва да се използват стандартно незапалими изолационни материали, които също са хидрофобни (водоотблъскващи) и отворени за дифузия на парите. Конструкцията на вентилируемата фасада дава възможност да се реализира всякаква дебелина на изолацията, изисквана от Наредбата за енергоспестяване. U-стойностите потенциално биха могли да бъдат постигнати без никакви проблеми, които отговарят на изискванията на Наредбата за енергоспестяване или дори разграничават пасивните къщи и къщите с плюс енергия.


Надеждност

Научните изследвания показват, че вентилируемата фасада има множество предимства в сравнение с други строителни техники. Когато тухлена или бетонна стена е изложена на продължителен дъжд, тя може да действа като гъба поради порестия характер на материалите. Вентилираните фасади обаче позволяват водата да се оттича в кухината и всяка друга влага да се изпарява през въздушната междина. Фасадата може да се намокри в кухината поради отворените фуги, но тази влага ще се изпари бързо благодарение на вентилационния поток във въздушната кухина.

Освен това вентилируемите фасади предлагат много по-голяма гъвкавост на употреба, тъй като могат да бъдат адаптирани към съществуващи сгради без необходимост от радикална архитектурна намеса по външните стени.


Добър вътрешен климат и еко съобразност

Използването на вентилируема фасадна конструкция спомага за създаването на здравословен вътрешен климат. Как се случва това? Вентилираната фасада намалява прякото слънчево въздействие върху сградата и стените не се нагряват толкова много през лятото, колкото другите конструкции, благодарение на постоянния въздушен поток в кухината, който постоянно охлажда конструкцията. С добре проектирана и добре изградена фасада могат да бъдат предотвратени негативните ефекти от конденза, тъй като водата ще изсъхне или ще изтече. Не възникват проблеми с плесени и влага и не може да се развие мухъл, тъй като фасадата е „самодишаща“.

Ако имате нужда от съдействие при ремонт на покрива, свържете се с професионалистите на МайсторПлюс.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

TODOR TODOROV VIP
Цялостен ремонт, София
38 извършени проекта
Илиян Иванов
Електроуслуги, София
11 извършени проекта
Стоил Димитров VIP
Покривни услуги, София
12 извършени проекта
Blagomir Nochev
Мебели и обзавеждане, София
11 извършени проекта
Калин Недялков
Покривни услуги, София
11 извършени проекта
Васил Стоянов
Мебели и обзавеждане, Пловдив
14 извършени проекта