Всичко, което трябва да знаете преди да започнете боядисване с латекс

Публикувано на 01/08/2022 от Ирена Петрова | Последна редакция на 01/08/2022 | Видяно 2 175 пъти

Първият избор, който трябва да направите, когато се готвите да се захванете с проект за боядисване, е какъв тип боя ще използвате. Най-разпространената боя, използвана за вътрешно и външно боядисване на стени и подобни повърхности, е боята на латексова основа. Около 75% от продадената боя е латексова и процентът се покачва от години. Ако се нуждаете от бояджия за новия си проект, свържете се със специалистите на МайсторПлюс.


Характеристики на латекса

Естественият латекс представлява бяла млечна течност, която се отделя от каучуковото дърво. Латексовата боя първоначално е използвала естествен каучук под една или друга форма, но днес за промишлеността се използва изкуствен латекс. Той се  произвежда от синтетичен каучук или подобен полимер. Свързващото вещество в боята, което служи за задържане или фиксиране на боята и образува нейния покривен пласт (филм), е твърд синтетичен материал, подобен на пластмаса, най-често акрил и винил-акрил. Винил-акрилът е по-евтин от други съставки и е подходящ за вътрешни стени. След това  латексът се смесва с пигменти и други съставки, за да се получи латексова боя. Колкото по-висок е процентът на твърди вещества, толкова по-добро е качеството на боята. Добрата латексова боя е с 30% или повече твърди вещества.


Свойства на латексовата боя

Латексът е лесен за използване и издръжлив. Боята е водоразтворима, отделя по-малко газове при съхнене в сравнение с боята на маслена основа, която е основната алтернатива, а когато изсъхне, става водоустойчива. Лесно може да се почиства с вода и има добра адхезия към повечето основи. Има изключителна устойчивост на избледняване, особено когато е изложена на ярко слънце. Латексовата боя има по-слаба миризма и по нея трудно може да се развият плесени. Евтина е и се предлага в различни цветове и формули за почти всяка употреба, както и с няколко различни покрития - матово, полугланцово и петно. Предлагат се различни продукти както за вътрешни, така и за външни повърхности в различни гами.


Защо да изберете латексова боя

  • Бързо и лесно нанасяне - латексовата боя е предпочитана от много хора, тъй като се нанася лесно, гладно и равномерно. Изсъхва по-бързо от боите на маслена основа и може да се нанася като спрей, с четка или валяк както върху нови, така и върху стари шпакловани повърхности. Прилага се и върху дърво, бетон, гипсова тухла, галванизиран метал, винилов сайдинг, алуминиев сайдинг и др.

  • Чистота на работа - латексовата боя е предпочитана, тъй като след работа се почиства лесно само с вода.

  • Кратко време на съхнене - друг голям плюс при латексната боя е намаленото време за съхнене, необходимо за всеки слой. Можете да нанесете втори слой върху боядисана с латекс стена само за един до шест часа след нанасянето на първия.

  • Разнообразие - латексовата боя е много гъвкава и е  подходяща за голямо разнообразие от повърхности. Можете успешно да използвате латекс върху дърво, гипсокартон, винилови или алуминиеви сайдинги, бетон, тухли, мазилка и други повърхности. В сравнение с маслената боя след изсъхване и с течение на времето тя запазва повече гъвкавост и еластичност. Подложена е по-малко на напукване, образуване на мехури, лющене и белене.

  • Устойчивост на атмосферни влияния - ако повърхността, която боядисвате, ще бъде изложена на пряка слънчева светлина, латексът ще бъде най-добрият ви избор. Тя е по-устойчива на избледняване и варовитост от боята на маслена основа.

Повече информация относно процеса на боядисване можете да получите от нашите специалисти.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Румен Насев VIP
Мазилки, София
Алекс Алексиев
ВиК Услуги, Банкя
10 извършени проекта
Асен Асенов VIP
Кърти, чисти, извозва, София
13 извършени проекта
Хоум Рок Билдър ЕООД
Цялостен ремонт, София
9 извършени проекта
Иван Петков
Боядисване и декорация, София
42 извършени проекта
Ивайло Петров
Електроуслуги, София
28 извършени проекта